DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN – stora frågor hanterade med lätt handlag i ny filmatisering av klassisk roman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Secret Garden
Regi: Marc Munden
Skådespelare: Dixie Egerickx, Colin Firth, Julie Walters, Edan Hayhurst, Amir Wilson
Land: Storbritannien
År: 2020
Genre: Drama, Familj, Fantasy
Längd: 99 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: SF
Betyg: 4

Dags att bunkra upp med filmer för vintermys och julmys! Bästa familjetipset just nu är en av alla tiders bästa klassiker: Frances Hodgson Burnetts Den Hemliga Trädgården.

Författare före sin tid

I grunden är berättelsen ett slags parodi på Brontësystrarnas kända romaner, men en ny version där alla huvudrollskaraktärer är barn … fast ändå så mycket mognare och mer sympatiska än Heathcliff, Cathy och Mr Rochester … Det mesta kan lösas med effektiv grön trädgårdsterapi – något som är mycket i ropet nu för tiden!

Frances Hodgson Burnett var verkligen före sin tid, både när det gäller temaval och att barn ska få lov att vara sura, arga, motsträviga (och jordiga!) … och inte bara söta, kavata och glada, vilket är standard i så många böcker, TV-serier och filmer … än idag.

Stora frågor hanteras med lätt handlag

Bästa möjliga filmteam ligger bakom den här versionen av Den hemliga trädgården– de har tidigare gjort filmerna om Paddington och även filmerna om Harry Potter. Stora frågor hanteras med ett lätt handlag, man tar barn och deras värld på allvar och barnen får verkligen vara barn och skina i huvudrollerna. Samtidigt som några av Storbritanniens allra bästa skådespelare tar mindre “supporting roles” som hjälper barnen att lysa ännu mer.
Superbt gjort.

En film där barn får vara barn

En film som tar barn och barns värld och barns tankar på allvar. En film där barn får vara barn. Inte ett vuxet filmteams ofta konstiga och världsfrämmande idéer om hur barn ska vara för att vara skojiga och underhållande.

Gissningsvis kommer detta att bli barnens nya favoritfilm och den kommer att ligga på repeat lika mycket som Paddington. Bättre betyg kan inte en barnfilm få.

Skriven 2020-11-02

print

Våra samarbetspartners