ELIN HÄGG : DEN STORA BANKBLUFFEN – springpojke tjuvlyssnar och hör ett mord planeras

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Illustrationer: Elin Hägg
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 78
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-08-13

True crime fyller både bokhyllor och TV-tablåer. Den stora Bankbluffen är en äkta “true crime” historia som handlar om Sveriges första stora bankbedrägeri – och är mycket välförtjänt nominerad till Årets deckare av Svenska Deckarakademin.

Planer på att förgifta

Platsen är ett vintrigt Stockholm. Tidsepoken är 1690-tal. Springpojken Nisse söker sig in mot värmen under ett ärende, för att slippa stå ute i snöig snålblåst. Då får han av en slump höra hemliga planer på att förgifta Lilla Maja … Vem eller vilka är ute efter henne? Och … Varför?

Inblandad i bankbedrägeri

Nisse hade inte planerat att tjuvlyssna, men när han nu vet det han vet, hur ska han rädda Lilla Maja från en säker död?

Det visar sig att Lilla Maja har blivit inblandad i ett stort bankbedrägeri och att hennes medkumpaner planerar att göra sig av med henne med hjälp av förgiftat vin, men det blir inte Lilla Maja som slutligen dricker vinet …

Någon ska mördas, men varför?

Den stora Bankbluffen är en välkonstruerad *in medias res-deckare som snabbt bygger upp spänning – någon ska mördas, varför? – och sedan går tillbaka i tiden, ett år, och förklarar vad som hänt tidigare.

I ett efterord finns korta biografier med om alla de verkliga personerna vars öden och äventyr lånats till karaktärerna i boken.

Skriven 2020-11-09

Läs mer om boken här

*In medias res: ett berättargrepp som går ut på att en historia börjar mitt i handlingen, vars helhet blir tydligare efter hand. Man kastas helt enkelt direkt in i smeten, för att nu uttrycka det mer lössläppt.

print

Våra samarbetspartners