OSCARSGALAN 2021 – och de nordiska nominerade är…

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det är en ära bara att bli nominerad. Så brukar Oscarsnominerade skådespelare rutinmässigt säga – men när det gäller kategorin bästa internationella film (tidigare känd som bästa icke engelskspråkiga film) kan man verkligen med fog säga att “det är en ära bara att bli nominerad”. För världen är så stor så stor … och nordisk filmproduktion är så liten.

Om någon av de nordiska filmerna till slut kvalar in bland de ärofyllda nominerade, återstår att se, men många av de nordiska länderna har valt smart. Oscars är lite som Eurovision Song Contest – man måste sticka ut lite, men inte inte för mycket, och igenkänning kan vara till stor fördel. Så hur ser chanserna ut för de nordiska länderna?

Biopic om Mumintrollets skapare

Finland har gjort ett klockrent val med Tove. Det är en biopic, och biopics (och skådespelare i biopics) har ofta åkt gräddfil.

Tove Jansson är välkänd. Mumintrollet är en megakändis. “Big in Japan” och i stora delar av Asien … där mycket av Hollywoodpengarna finns idag.

Vem vill inte se en biopic om Mumintrollets skapare? Konstnärer i biopics är en nisch i sig som brukar gå väldigt bra på filmgalor i allmänhet och Oscars i synnerhet.

Alma Pöysti syns i huvudrollen som Tove och filmen hade finsk premiär i början av oktober och sedan dess setts av mer än 138 000 besökare på bio. Filmen släpps på svenska biografer våren 2021 (om allt går som planerat).

Vassare med alkohol i blodet?

Danmarks Oscarsbidrag är En runda till, en dramakomedi med Mads Mikkelsen och Maria Bonnevie. Blir man vassare på jobbet med 0,5 promille alkohol i blodet? Experimentet börjar lovande, men snart kommer baksmällan. Typiskt danskt eller en nordisk variant på Baksmällan? Det är lagom originellt och lagom konventionellt – och det är ovanligt att satsa på komedier i Oscarssammanhang. Visst, Annie Hall vann en gång i tiden en Oscar för bästa film, men det är länge sedan (Woody Allen var på topp och det coolaste som fanns i New York?). Komedier vinner mycket sällan.

Med det sagt, Parasit var också en hybridkomedi – och kan en thrillerkomedi vinna så varför inte en utflippad dramakomedi? Dessutom: Mads och Maria är internationella kändisar. Mads har snart varit i alla franschises som finns, eller? Marvel, Star Wars, James Bond … och nu verkar Fantastic Beasts också finnas på kartan. Igenkänning är mycket.

Stellan Skarsgård som norskt dragplåster

Oscarsjuryn röstar ofta på sina kompisar och kompisars kompisar … Ian McKellen berättade i en intervju att han brukar ha Oscarsmiddagar hemma hos sig där alla inbjudna får säga vem de gillar … så kända skådespelare och filmer med kända skådespelare har en klar fördel.

Vilket tar oss till Norges bidrag där femtekolonnaren Stellan Skarsgård ingår som dragplåster i skådespelartruppen. (Skämt åsido – Stellan har gjort många av sina bästa filmer i Norge … så varför skulle ha inte fortsätta att åka över gränsen?)

Stellan kan nästan konkurrera med Mads om antalet franschises och alla gillar Stellan och säger positiva saker om honom i Hollywood. Det borde ge hans film en viss chans vid middagsbordens röstningsdiskussioner …

Dessutom är Leva på hoppet en klassisk melodram. Och filmer som kräver näsdukar brukar gillas i Hollywood. Det kan väl aldrig bli för sentimentalt?
Leva på hoppet släpps på DVD och VOD i mars 2021.

Greta – underdog som blir världsstjärna

Den svenska Oscarskommittén har först utsett tre olika bidrag (en ny procedur som inleddes förra året) och sedan väljs ett av dessa till att bli svensk films bidrag till Oscarsgalan.

Greta kändes på ett sätt lika självklar som Tove. Sänd en världsstjärna för sjutton! Det är som att sparka in bollen i öppet mål. Alla gillar Greta, utom Donald Trump, och de flesta röstade på den andra killen och hela Hollywood verkar vara anti-Trump, speciellt sedan han förolämpade Meryl Streep, så skicka Gretafilmen!

“Underdog som blir världsstjärna” är en så amerikansk prototyp på hur man berättar en historia, så det kan inte bli bättre – eller mer Hollywoodskt. Nathan Grossman jobbar med en välbekant och lätt igenkännbar mall.

Dessutom: dokumentärer är en allmänt styvmoderligt behandlad genre, vilket många, även i Hollywood, brukar påpeka. Bara att skicka en dokumentärfilm kan ge goodwill och några extra röster för genrens skull.

Roy Andersson på best of-listor

Roy Andersson. Där har ni ännu en världsstjärna. Folk i Sverige fattar oftast inte hur stor Roy är utomlands, och vilket event det är när en ny Royfilm går upp på biograferna. Han har ett helt eget filmspråk och en helt egen fanskara – över hela världen. Det där har inte hänt en svensk filmare sedan Ingmar Bergmans dagar.

Om det oändliga hamnade på engelska och amerikanska tidningars best of-lista – och det fanns inte många icke-engelskspråkiga filmer med, förutom Parasit när filmåret 2019 skulle summeras. Det säger det mesta.

Om det oändliga är 100% Roy – perfekt in i mista detalj, likt en Chagallmålning i en helt annan och helt egen färgskala.

Om det oändliga kan nu ses på SVT play.
Greta går upp på SVT play den 3 januari – på Gretas 18-års dag.

Charter – svenskt kaffe till grillfesten

Slutligen valde den svenska Oscarskommittén att skicka Charter. Filmskaparen Amanda Kernell är förmodligen mest känd för Sameblod, som är en mer originell film. All-inclusive och Sällskapsresanfilmer med olika intriger samt skilsmässofilmer är kanske det som juryn tänker på som typiskt svenskt – och så har man valt att skicka svenskt kaffe till grillfesten?

Den 25 april 2021 får vi veta…

Oscarsgalan 2021 kommer att gå av stapeln lite senare än vanligt.Den 15 mars presenteras årets Oscarsnomineringar, och söndagen den 25 april kommer vi att få veta vilka filmer som kammar hem de åtråvärda statyetterna – och vilka som får nöja sig med äran att ha varit nominerade.

Skriven 2020-11-22

print

Våra samarbetspartners