MARTINEZ trummis Danne Strandberg: “Man måste inse att vi heltidsband har detta som profession och driver det som vilken firma som helst”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Just idag kom jag på att känslan att vara ute och turnera är så ofantligt långt borta. Det är ändå bara drygt 8 månader sedan den där helgen i mitten av mars som vi sedvanligt var på turné i mellersta Norrland. Vi hörde på radion att något virus som kallades corona hade börjat härja runt i världen. Som så många gånger förr tänkte man att det där är långt bort ifrån vår trygga omsvepta vagga i Sverige.

Det var på allvar

Den 14 mars spelade jag med mitt band Martinez i Umeå. När vi startade kvällen hade knappt 100 personer kommit och man fylldes av en oro och lite lamslagenhet. Det var alltså på allvar?

När man turnerar året om i en turnébuss och gör upp mot 170 spelningar lever man i en slags bubbla och världen utanför kan känns lite avskärmad. Nu var det det alltså dags att lyssna på nyheterna på radion.

Något i danslusten som inte stämde

Denna kväll kändes vakuumfylld med avvaktande danspublik. Det fanns någonting i blicken hos alla och det fanns något i danslusten som inte stämde. Alla verkade undrande och anade att det kommer att ta stopp med all dans.

Dansens kärna en lustfylld del av livet

Dansen är en hälsobringande del i många människors liv. Det har blivit både en fysisk motionsform och även en social trygg plattform att få växa i och skapa sig nya energigivande umgängeskretsar.

Det är just det som är dansens kärna idag att man har detta som en lustfylld positivt inbringande del i sitt liv och inte en festkväll som många fortfarande tror som inte är inne i dansens värld. Man lär sig umgås och känna människor i deras rätta form och man kan såklart även finna sin kärlek ute i dansens virvlar.

Kan inte genomföra ett enda jobb

Vi band som har förmånen att få vara på scenen driver detta som vilket annat företag som helst med anställda och alla kostnader runt omkring.
I det läget som vi befinner oss i nu har vi totalt näringsförbud och kan inte genomföra ett enda jobb.

En sak som kan göra mig frustrerad och betänksam är när man i denna kris får höra en del uttrycka sig med ord i stil med: ” Ja men dansen klarar vi oss utan och musikerna kan söka ett vanligt jobb”.

Fast i ett strypgrepp av ett virus

Man måste inse att vi heltidsdansband har detta som vår profession och driver det som är våra företag exakt som vilken byggfirma eller fraktfirma som helst med dess kostnader och intäkter.

Nu sitter vi fast i ett strypgrepp av ett virus och ingen vet hur länge det tar innan allt blir mer normalt igen. Vår bransch som innefattar närkontakt i dansen blir nog den som släpps på sist och var även den som stängdes först.

Hoppas få se ljuset i tunneln snart

Det är ett dilemma som vi dryftar mellan oss band. De få ljusglimtar som kommer suger vi åt oss och vi börjar hoppas lite, lite i sänder. Ett vaccin verkar vara på gång, vilket många jublar åt, även vi.

Hela underhållningsbranschen genomlever sin största kris i modern tid och alla försöker att hitta minsta lilla halmstrå för att hålla sig flytande så länge som möjligt. Till slut landar man i ett myntat uttryck: Håll i och håll ut och håll avstånd! Snart hoppas vi att vi får se ljuset i tunneln!

Danne Strandberg / Martinez

Skriven 2020-11-18

Martinez har funnits som heltidsturnerande band i 40 år. SVT fanns på plats och filmade jubiléumet.

Kolla in Martinez i serien Den svenska dansbandshistorien – De är ett av de 3 stora banden som representerar det moderna 2000-talet – och JA, de har en dansbandsdrottning, precis som de stora banden på 1990-talet!

Medlemmar i bandet Martinez:
Sång: Sandra Estberg
Trummor/Kapellmästare: Danne Strandberg
Gitarr/Sång: Tommy Bengtsson
Klaviatur: Daniel Ingemarsson Wik

Utmärkelser:
Svenska dansbandsmästare 1995.
Årets sångerska 2016 (Guldklav).
Årets dansband 2018 (Guldklav).
Årets musiker 2019 (Guldklav).

Lite musikalisk statistik:
Martinez har haft 5 låtar på Svensktoppen genom åren och har släppt elva fullängdsalbum. Martinez gör mellan 150-170 spelningar per år i Sverige, Norge och Finland.

Bandet firade 40-årsubileum 17 oktober 2020.

print

Våra samarbetspartners