TOMAS ANDERSSON WIJ bland nyheter från Playground Music v. 47

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FLORENCE VALENTIN BJUDER PÅ NOSTALGI PÅ NYA ALBUMET
Idag släpper Florence Valentin sitt nya album Det var en gång. Singlarna Tävla!!! och Ögonblick av klarhet har banat vägen för denna efterlängtade dag. Albumet är bandets första sedan 2009, och sångaren Love Antell berättar om albumtemat nostalgi:
“Det sägs att nostalgiker och heroinister i grund och botten lider av samma dilemma; båda två är på jakt att få uppleva den första fixen igen. Kanske nostalgi är ett sätt att kringgå logiken att den tiden aldrig kommer tillbaka.”

TOMAS ANDERSSON WIJS ALBUM UTE NU
”Jag har gjort en ny skiva och startat en podd”, säger Tomas Andersson Wij.
Idag släpps äntligen den skivan, Högre än händerna når.
Våren 2019 träffade Andersson Wij Axel Stridbeck Jonsson, Pluras son, gitarrist och kapellmästare. ”Det var kul att spela och prata med Axel. Vi har samma musikaliska byggstenar i oss men längtade båda efter ett nytt sorts ljud.”, berättar Tomas. ”Vi började ses i hans studio och lyssnade på The National, Frank Ocean, Whitney, Bon Iver. Med hjälp av många musiker och mycket tid i studion hittade vi en ljudbild som både var stor och intim, en gles väv av akustiska och elektroniska instrument.”
I hyllade nystartade podden Hundåren – Motgångspodden pratar Tomas Andersson Wij med artister som Nina Persson, Peter LeMarc och Per Gessle om deras perioder av motgångar.

VICTOR CRONE SLÄPPER JULLÅT
Victor Crone är aktuell med jullåten These Days (Longing for Christmas). Låten är skriven av artisten själv tillsammans med samma låtskrivare som står bakom radiohiten 2019 Storm och Myra Granberg som även körar på den vackra jullåten.
Victor Crone har under året 2020 medverkat i Melodifestivalen där han tog sig direkt till final med låten Troubled Waters, varit gäst hos Lotta på Liseberg där han premiärspelade den senaste singeln Yes, I Will Wait som i nuläget även ligger på topp 30 på svensk radio, samt varit dagens gäst i barnens favoritserie Sommarlov som sändes på SVT.
Förutom dessa meriter under det senaste året har Crone tidigare medverkat i Eurovision Song Contest 2019 där han representerade Estland, samarbetat med Tungevaag & Raaban på Take Me Away från 2019 och Coming Up från 2017 samt med den estländska DJ:n Syn Cole.

LILI & SUSIE I SÅ MYCKET BÄTTRE
Systrarna Lili & Susie kommer tillbaka i lördagens Så mycket bättre, efter förra avsnittets uppmärksammade och hyllade 80-talstolkning av Markus Krunegårds Hela livet var ett disco.
Missa inte programmet i TV4, imorgon kl. 20:00.

CALEXICO GÖR COVER PÅ KLASSISK JULLÅT
I veckan delade Calexico med sig av en egen tolkning av John Lennons och Yoko Onos julklassiker Happy Xmas (War Is Over). Låten återfinns på bandets kommande julalbum Seasonal Shift som i sin tur släpps den 4 december.
Sångaren och gitarristen Joey Burns berättar:
“I love this song and I love the universality of the lyrics and the call and response sea of voices. I decided to start as quiet as possible and find out how loud and massive we could make this song build.”

MAIA HIRASAWA OCH CARL-EINAR HÄCKNER SLÄPPER DUETT
Efter förra årets lyckade samarbete med en bejublad julshow ihop släpper nu Maia Hirasawa och Carl-Einar Häckner duetten Äldre. Häckner berättar:
”Jag frågade faktiskt Maia om hon inte skulle skriva en låt till oss. Det var intressant att prata om det vi ville säga. Först var jag undrande över mina känslor om innehållet, men sen landade allt på rätt ställe. Det blev en glädjefylld och rolig process.”
Låten Äldre handlar om just att bli äldre tillsammans, och är en retrodoftande feelgood-sång.

DUSCHPALATSET SLÄPPER SINGEL
Det charmerande indiepopbandet Duschpalatset från Umeå levererar här ytterligare en pop-pärla med nya singeln Konstigt, producerad av Pär Wiksten.
Duschpalatset består av Viktor Sandström (sång och gitarr), Alva Nylander (sång och keyboards), Carolina Sandström (bas) samt Nike Vejbrink (trummor). De albumdebuterade 2017 med Vinnarmusik, men hade känt varandra och spelat ihop i flera år innan dess. Nytt album beräknas komma till våren.

AESOP ROCKS NYA ALBUM UTE
Aesop Rock, en av underground-hiphopens starkast lysande stjärnor, släppte i förra veckan sitt nya album Spirit World Field Guide. Denna samling låtar utgör karriärens mest ambitiösa verk; ett konceptalbum som kan ses som en guide till en parallell värld där det verkliga och övernaturliga samexisterar.
Aesop Rock har utnyttjat sina text- och produktionsfärdigheter till fullo på senare tid för att beträda ny mark musikaliskt. Förra året samarbetade han med Tobacco från Black Moth Super Rainbow under namned Malibu Ken, och i år har han bland annat släppt en EP med musik till vännen Travis Millards tv-spel. På det nya albumet Spirit World Field Guide visar han att han inte bara använder sig av ett nytt sound utan att han även gör mer uttrycksfull musik, med mer aggressivitet, ångest och kraftfullhet.

MARY TIMONYS DEBUTALBUM FIRAR 20 ÅR
2000 solodebuterade Mary Timony med albumet Mountains. Som en del av Matadors Revisionist History-serie av återutgivningar släpps den 15 januari en ny jubileumsversion av Mountains på dubbel-LP inklusive fyra aldrig tidigare släppta spår och en nyinspelad orkestralversion av Valley Of One Thousand Perfumes, som redan idag finns tillgänglig för lyssning.
Mary Timony var vid sin solodebut redan en välkänd och hyllad figur inom den amerikanska underground-scenen tack vare sin inblandning i Autoclave och Helium. När det sistnämnda bandet började närma sig en slutfas bestämde sig Timony för att pröva vingarna på egen hand. Personliga kriser och depression gjorde att hon vågade – behövde – vara ärligare än någonsin i sin musik.

NYTT MED JAN BOHOLM
Förra singeln Samtidsregn var en självklar poplåt, och nu går tempot upp när skådespelaren Jan Boholm fortsätter att ta tempen på samtiden med nya singeln Ska vi minnas oss? Kompad av Ingemar Lahti, Simon Liljeblad och Kettil Medelius bjuds det på en rak rockdänga med tänkvärd text om vårt minne och vad vi lämnar efter oss.
Jan Boholm är skådespelaren som skivdebuterade 2018 vid 62 års ålder med albumet Innan allting faller.

HARPO SLÄPPER NYA LÅTEN SONGWRITER
Songwriter är titelspåret på Harpos kommande engelskspråkiga album, och är dessutom en avskalad melankolisk sång med stråkarrangemang av Erik Arvinder.
Harpo berättar om att vara just låtskrivare:
“Att skriva låtar kan vara underbar lycka men ibland djupt mörker, så har det varit sedan jag var 15 år och lärde mig spela gitarr, och när jag lärt mig tre ackord skrev jag min första låt. Lärde mig aldrig andras låtar utan skrev min egen repertoar. När någon ber mig spela ex. House of the Rising Sun, tror dom att jag skojar när jag säger att jag inte kan.”

ACE OF BASE – HAPPY NATION I NY REMIX
Happy Nation, en av de största singlarna från Ace of Bases rekordsäljande debutalbum med samma namn, släpps idag i en uppdaterad remix av talangfulle amerikanske producenten Trace Adam. En lämplig avslutning på gruppens 30-årsfirande som ägt rum under året.

NEWGRASS-COVERS AV ROCKKLASSIKER FRÅN STEVE ‘N’ SEAGULLS
Steve ‘n’ Seagulls släpper sitt nya album Another Miracle idag via Playground Music.
”Vårt fjärde album Another Miracle tog form när vi fick nya medlemmar under 2019. Vi kände att vi var på väg mot något nytt och spännande. Vi vill hålla fast vid våra rötter men samtidigt hitta nya färger och former i vår musik och de nya medlemmarna gav oss ny energi, vilket hörs på plattan.”
Finska Steve ‘n’ Seagulls gör respektlösa men kärleksfulla bluegrass-covers av klassiska rocklåtar. Resultatet är progressiv bluegrass, som vissa kallar newgrass – det är fullt ös med dragspel, banjo, cajun, trummor, ståbas och så vidare. Klädda i jeans, overaller och bävermössor ser de ut som just nedstigna från de finländska appalacherna. Deras nya och fjärde album bjuder på covers av bland annat Master of Puppets och My Sharona.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners