MARTIN OLCZAK : TROLL I JÄRNGRUVAN – referenser till Nils Holgersson och Harry Potter i storslagen final

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Anna Sandler
Serie: Legenden om Jack (del 4)
Genre: Fantasy & magisk realism
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 105
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-09

Jack har kallats för Sveriges Harry Potter – serien kan ståta med en halv miljon sålda exemplar. Jack visar sig vara trollkunnig, får uppleva en hel del äventyr både runtom i Stockholm (startskottet går i Gamla Stan) och på andra ställen i Sveriges avlånga land … Harry Potter möter På spåret! – Vart är vi på väg? Ledtråd i inledningen: Hela staden ska flyttas … och på 10 poäng säger jag … Kiruna!

Japp, i sextonde (och sista?) boken om Jack har vi nått fram till Sveriges nordligaste stad. På insidan av bokpärmen finns en karta med gruvor, Esrange Space Centre och annat coolt och berömt från Kiruna.

Får träffa det mystiska Bergatrollet

Det är lätt att förstå de som refererar till Jack som Sveriges Harry Potter. Succén med Jack rider på samma våg med urban fantasy, populär trolldom och folktro i modern tappning … Man får en cool motorcykel som bokstavligen flyger fram, lektioner i kvastflygning, en enormt vacker grip (som kan ger Harry Potters vän Buckbeak en match i långfärdsflygning!) och alla möjliga mystiska hjälpare – bland annat en liten gubbe som har ett skägg som Hagrid skulle yvas över (fast Rurik är så klart mycket, mycket kortare — i egenskap av svensk småsur vätte).

I denna storslagna final får vi inte bara lära oss en massa om Kiruna — vi får även träffa vittror (som inte har haft några människovänner på typ 1500 eller 2000 år) och det mystiska Bergatrollet i egen hög person.

Trollformler studsar mot en spegel

Det finns väldigt många legender om bortbytingar. I serien om Jack så byts Jacks lillasyster ut mot en trollunge, Nåni. Det är helt oemotståndligt kul att höra detta lilla troll skryta om sin duktiga storebror Jack – som minsann kan trolla på riktigt!

Grand finale påminner om ett gammalt avsitt av Bamse, där Skalman överlever en trollkarlsduell utan att vara trollkunnig, genom att låta trollformlerna studsa tillbaka mot trollkarlen med hjälp av en spegel. Speglar kan användas för att låta ljus studsa … Men när det gäller trolldom är detta annars ett ganska oprövat område. Det finns inga belägg för att trolldom ska studsa mot speglar. I Harry Potterserien gick det ju utmärkt att slunga trollformler mot The Mirror of Erised …

Gott om inslag av magi, folklore och legender

Harry Potter referenserna till trots …. Jag tänker mest av allt på Nils Holgerssons underbara resa när jag läser om Jacks förtrollande resa över hela Sverige. Båda äventyren har samma smarta uppsåt – att “lura” småglinen till att tycka att det är jättekul och spännande med geografi … och båda äventyren har gott om inslag av magi, folklore och legender. Det finns inget påhittat med kartorna. Sverige är återigen så grant “när man ser det lite grann så här från ovan”, som det sjungs i en gammal schlager … “Sverige är fantastiskt” gäller fortfarande, vare sig man flyger fram på ryggen av en gås eller på ryggen av en grip. I vilket fall som helst så måste man hålla i sig när djuren flyger så fjädrarna ryker … !

Skulle kunna känna fjädrarnas textur

Anna Sandler har skapat genomgående slående, snygga, suggestiva svartvita teckningar av övernaturliga väsen, Kiruna, norrsken, motorcyklar … och mycket annat. Det känns som om man skulle kunna klappa sidan med den flygande gripen på, och känna texturen av fjädrarna …

Skriven 2020-10-27

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners