FREAKY – icke oävet skräckförsök i Screams anda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher Landon
Skådespelare: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Celeste O'Connor, Misha Osherovich, Katie Finneran, Mitchell Hoog
Premiär: 2020-11-13
Betyg: 3

Underhållande slashers må i ärlighetens namn finnas för den blodtörstige. Smarta sådana däremot är en helt annan sak. På rak arm kan jag bara komma på Wes Cravens kvartett Screamrullar, som mixade de sedvanliga ingredienserna med fokus på mordmysteriet, drift med genren och mörk humor.

Fast Christopher Landon mannen bakom de föga upphetsande Happy Death Dayfilmerna gör ett försök, och gör det på ett icke oäven sätt även om själva upplägget ter sig tämligen krystat. Vi talar nämligen kroppsbytartema här.

På 80-talet såg komedier som Sådan far, sådan son och Vice Versa dagens ljus, och i det tidiga 00-talet kom Freaky Friday med Jamie Lee Curtis och Lindsay Lohan, men inom slasherskräck har den här idén såvitt jag vet aldrig kommit till heders. Förrän nu.

Vi befinner oss i lilla hålan Blissfield. Där härjar massmördaren The Buchter, och när han nu ska till att ta tystlåtna tonårstjejen Millie av daga med en dolk som använts vid rituella offerceremonier då det begav sig byter andarna som genom ett mirakel kropp med varandra. Behöver det sägas att både komplikationer och missförstånd uppstår. Liksom för all del också humoristiska situationer när Millie och The Bucher ska vänja sig vid sina nya könsroller.

Samt förstås tillräckligt många blodbesudlade inslag för att skräckfansen ska bli nöjda, notera till exempel slöjdlärarens bokstavliga avsågning. Genomförda med bättre inspiration än förväntat, för övrigt. Även om hjulet knappast uppfinns igen, det tåget har gått för länge sedan. Men som helhet är Freaky trots allt mer uppfriskande än vad man kanske skulle kunna tro. Åtminstone om man tillhör de redan frälsta vad gäller den här typen av skräckunderhållning, det vill säga.

Skriven 2020-11-10

print

Våra samarbetspartners