PER GESSLE bland nyheter från Playground v. 45

Klicka på bilden, för att se hela bilden

GAMMAL KÄRLEK ROSTAR ALDRIG – NYTT ALBUM FRÅN PER GESSLE

Sommaren 2020 tillbringar Per Gessle nere på västkusten med att titta tillbaka på sina 44 år som låtskrivare. 1976 skrevs den första låten i tidsenlig new wave-anda, och sen dess har det blivit hundratals kompositioner. Nu får ett knippe av dom liv på nya albumet Gammal kärlek rostar aldrig.
Per Gessle berättar:
”Jag har förmånen att ha en fantastiskt rik låtskatt runt omkring mig. Det finns så många sånger från olika decennier som jag aldrig spelat in av olika skäl. Det finns låtar jag skrivit åt andra artister, t ex Segla på ett moln (Anne-Lie Rydé) och I din hand (Svante Thuresson).
Vissa låtar jag alltid burit med mig och de känns fortfarande relevanta. Viskar, Tända en sticka till och Kom ut till stranden skrevs tidigt 80-tal men betyder fortfarande väldigt mycket för mig. Ömhet skrev jag lite för sent för att den skulle hinna med Mazarin-tåget. Nypon och ljung var tänkt för mitt Nashville-äventyr men hanns aldrig med. Det har varit otroligt kul att möta dem igen.”
Singeln Nypon och ljung spelas flitigt i radio, och Per Gessle är TV-aktuell nu i november då han kommer att gästa SVT:s Nyhetsmorgon, Hellenius hörna och Go’kväll.

KRISTOFER ÅSTRÖMS NYA ALBUM UTE NU

Senaste albumet från Kristofer Åström kom 2015, och på nya fullängdaren Hard Times återgår han till låtskrivandet, känslan och soundet från sitt Grammis-nominerade milstolpealbum Northern Blues som släpptes 2001.
Vi får här höra mindre 70-talsrock och singer-songwriter men mer av de långa melankoliska låtarna som gav ett namn till en hel genre, Northern Blues. Den nya skivan gästas också av Britta Persson i den melankoliska duetten Another Love.
Albumet släpps digitalt och som CD, LP samt en limiterad LP med en bonus-12” med fyra exklusiva extra låtar inspelade under samma studiosession.

LILI & SUSIE I SÅ MYCKET BÄTTRE IMORGON

Missa inte fortsättningen av denna fantastiska säsong av Så mycket bättre!
Imorgon debuterar Lili & Susie i programmet, och Tommy Körberg bjuder på ännu en imponerande tolkning.

JAMES YORKSTON SLÄPPER ALBUM MED THE SECOND HAND ORCHESTRA

The Wide, Wide River är namnet på det nya album som den skotske singer-songwritern James Yorkston släpper tillsammans med svenska bandet The Second Hand Orchestra den 22 januari 2021. En lång vänskap mellan Yorkston och The Second Hand Orchestras ledare och dirigent Karl-Jonas Winqvist har nu mynnat ut i denna gemensamma fullängdare. Parallellt med nyheten delade de med sig av en första singel med musikvideo från albumet, Struggle. En ömsint och kärleksfull låt tillägnad Yorkstons barn.
På albumet medverkar ett urval musiker som Winqvist samlat ihop, däribland Peter Morén (från Peter, Bjorn & John), Cecilia Österholm (en av Sveriges främsta nyckelharpister), Emma Nordenstam (piano och cello) och Ulrika Gyllenberg (fiol). Resultatet av samarbetet är en varm och vacker samling låtar som visar Yorkstons färdigheter som låtskrivare, samarbetspartner och musikalisk ledare.

DOTAN SLÄPPER NY SINGEL IDAG

Multiinstrumentalisten och singer-songwritern Dotan släpper idag sin nya singel There Will Be A Way.
Dotan, som har nederländskt och israeliskt påbrå, nådde först framgång i sitt hemland Nederländerna, där han hamnat högst upp på topplistorna och mottagit flera platinaskivor för sina framgångsrika album. Hans debutalbum 7 Layers är ett av de bästsäljande albumen av en nederländsk artist någonsin. Med över 100 miljoner streams, utsålda turnéer, festivalspelningar och singlar som blivit radioettor i bagaget, drog sig Dotan tillbaka för att istället fokusera på egna liveevenemang som syftade till att lyfta fram nya internationella singer-songwriters i rampljuset.
Förra året återvände han med singeln Numb som blev en megahit. Han intog med den återigen förstaplatsen i inte bara Nederländerna utan även i många nya länder. Hans inåtriktade och intima men samtidigt mäktiga musik, kombinerad med en elegant röst, har berört stora skaror lyssnare och fortsätter att göra det i takt med att han släpper ny musik. Nya singeln rundar av ett intensivt år för artisten, och sätter tonen för den efterlängtade uppföljaren till debutalbumet.

BLACK COUNTRY, NEW ROAD DEBUTERAR PÅ NINJA TUNE

Brittiska sjumannabandet Black, Country, New Road är det nyaste tillskottet på bolaget Ninja Tune. I förra veckan släppte de sin första singel plus musikvideo genom dem, och debutalbumet For The First Time landar den 5 februari.
Bandet har på kort tid fångat uppmärksamheten hos och lovordats av musikpressen, och kallades bland annat en av Storbritanniens bästa nya liveakter av The Guardian. Nya singeln Science Fair lär inte göra varken lyssnare eller kritiker besvikna.

CALEXICO SLÄPPER JULALBUM

Den 4 december släpper Calexico sitt första julalbum Seasonal Shift. På albumet hörs bandet göra tolkningar av klassiker från John Lennon, Tom Petty och Hugo Blanco.
För att få oss i julstämning redan nu har en första singel från albumet, Hear The Bells, offentliggjorts.

SUB POP-NYKOMLINGARNA TV PRIEST AVSLÖJAR ALBUMDETALJER

Brittiska postpunkbandet TV Priest har signerats till anrika Sub Pop, och meddelar nu att deras första album på bolaget, Uppers, kommer att släppas den 5 februari. I förra veckan presenterade bandet den första singeln, Decoration, och hade premiär för musikvideon.
De fyra barndomsvännerna i bandet skrev och spelade musik tillsammans som tonåringar men gick så småningom skilda vägar. Förra året hittade de dock tillbaka till varandra igen, och TV Priest uppstod ur behovet av att återigen skapa något tillsammans. När deras allra första singel House of York släpptes tidigare i år var pandemin redan ett faktum, och den nya musiken blev som en frisk fläkt i kaoset och förvirringen. På Uppers har TV Priest låtit sig inspireras av såväl The Fall som Protomartyr, och de mekaniska, pulserande rytmerna flörtar med krautrocken.

© Playground Music Scandinavia AB

print

Våra samarbetspartners