BILL WATTERSON : KALLE OCH HOBBE – utsökt volym om hur allt började

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Cobolt Förlag
Teckningar: Bill Watterson
Serie: Kalle och Hobbe (del 1)
Genre: Tecknade serier
Originaltitel: Calvin & Hobbes
Antal sidor: 130
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-02-19

Hur började det för Calvin & Hobbes – alias Kalle och Hobbe? Hur träffades de två för första gången? Vad var Hobbes första måltid? När blev Kalle kär i Sussie? När blev Hobbes kär i Sussie? Vad hände med den mobbare som gjorde narr av Kalles älskade Hobbe? Vad sa Kalles pappa när Kalle kom hem med en livs levande tiger? Och vad sa mamma när hon såg att Kalles pappa satt i badet, iklädd sin grå filthatt, fast det egentligen var en utklädd Hobbe?

Så många frågor – så många svar! I alla fall om du lägger vantarna på den här utsökta volymen med många av de bästa seriestripparna från en av världens bästa serier – Bill Wattersons Calvin & Hobbes – nu i härlig och humoristisk tonsäker svensk nyöversättning.

Frusna i samma tid

Kalle och Hobbe är bästa vänner för alltid – från första till sista serierutan – och det finns alltid något att utforska. Kalle är alltid 6 år. Sussie är alltid jämnårig. Kalle är alltid smartare än sin jämnårige mobbare (som heter Olle i svensk översättning – mycket festligt med tanke på att Mors lille Olle också blev vän med ett vilddjur – albeit inte en tiger – i den klassiska visan).

Kalle och Hobbe är likt Christoffer Robin, Nalle Puh, Tigger och alla de andra alltid frusna i samma tid. Tigern Hobbe är likt tigern Tigger väldigt förtjust att studsa omkull folk. Han anfaller Kalle med förutbestämd humoristisk precision i seriestripp efter seriestripp. Här är en Tigger-tiger med extra mycket studs i! Bill Watterson angav dock sin egen rödlätta katt som inspirationskälla för dessa återkommande anfall – för denna katt anföll honom hela tiden!

En inbyggt smygande listighet

Fans av kattserien Garfield kommer att nicka instämmande – även katter är som små tigrar (speciellt när de är hungriga!) – och om du har eller har haft den här typen av katter i din närhet … se upp! Deras inre tiger lever! De smyger på dig. De spanar. De anfaller. Speciellt när du gjort dig bekvämt tillrätta. Eller har en bit kyckling eller en portion glass. Snabbt anfall med tassen och tungan och så är portionen erövrad (glass med päls i och tassmärken förlorar på något sätt sin attraktion). Hobbe skulle instämma. Kattdjur har en inbyggd smygande listighet (eller lömskhet) och de vet hur de får vad de vill ha.

Alla huvudtrådar introducerade inom tre veckor

Det är imponerande att konstatera hur komplett och nästintill perfekt Bill Wattersons serie var direkt. Alla huvudkaraktärer och alla huvudtrådar i berättelsen är introducerades inom ungefär tre veckor med seriestrippar (tänk en om dagen …) Kalle, Hobbe, Kalles föräldrar, söta smarta Sussie (som både Hobbe och Kalle kärar ner sig i), mobbaren Olle, Sussies kaninkompis … Kalles lärare som avbryter dagdrömmar, Kalles rektor som läxar upp honom och Kalles gympalärare som tror att tortyr är motion (Kalles egna ord). Och givetvis Kalles alter ego den oförvägne rymdjägaren … som påminner lite som Snobbens hemliga drömidentitet som flygaress, fast karaktären är annars mer lik Valentin i Linda och Valentin– albumen.

Underfundig humor, vänskap och knasigt skoj

Det här är en perfekt rolluppställning. Direkt. Och återkommande konflikter har representerats – motståndare och allierade i skolan, motståndare och allierade på hemmaplan, Kalles och Hobbes stora intressen – TV, mat, mer TV, mer mat, låtsaslekar och verkliga lekar …

Varför ändra ett direkt vinnande koncept? Det här albumet firar en av seriehistoriens största och finaste vänskaper.

Ett måste ha-album för alla som uppskattar riktigt bra serier med underfundig humor, komplicerad vänskap och knasig skojig situationskomik!

Skriven 2020-08-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners