SCARE PACKAGE – blodiga effekter och delvis tunna historier i överlång antologiskräckis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Courtney Andujar, Hillary Andujar, Anthony Cousins, Emily Hagins, Aaron B. Koontz, Chris McInroy, Noah Segan, Baron Vaughn
Skådespelare: Jeremy King, Noah Segan, Toni Trucks, Chase Williamson, Baron Vaughn
Land: USA
År: 2019
Genre: Skräck
Längd: 107 minuter
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Mer ny skräck, denna gång en film som häromveckan släpptes direkt på Sveriges streamingtjänster.

Det korta formatet lämpar sig ofta bra för skräck och rysare. Exempel på klassiska noveller i genren hoppar vi över, eftersom de är oräkneliga. I skräckserietidningar var kortrysare länge det förhärskande formatet, med förlaget EC Comics och tidningar som Tales from the Crypt som bästa exempel. På TV har vi fått program som The Twilight Zone och Alfred Hitchcocks olika serier. Och på bio har vi sett brittiska Amicus antologifilmer, ja, och Creepshow, förstås.

Nöjd ändå med bara en kass historia

Dessa antologifilmer har ofta en sak gemensamt. De brukar i de flesta fall innehålla en eller två episoder som inte håller måttet. De brukar bestå av fyra eller fem berättelser, samt en ramhandling, men om bara en historia är kass, är man rätt nöjd ändå.

Sedan finns det en del antologifilmer där ingen av historierna håller måttet, där alla har svaga, eller inga, slutpoänger, eller där allt är illa gjort. De flesta av dessa är dock extrema lågbudget- eller direkta amatörproduktioner, där det inte funnits några bossar som sett till att den färdiga filmen faktiskt går att visa för en betalande publik.

Sju historer av sju regissörer

Scare Package är producerad av den amerikanska streamingtjänsten Shudder, en skräckversion av Netflix. Det här är en film som till större delen ser ut som en “riktig” film, och inte som något gjort av några kompisar som köpt en digitalkamera…. Dock vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om filmen. Den är gjord av sju regissörer och innehåller sju historier – fast det känns som fler, och vissa av dem flyter ihop.

Extremt mycket splatter

Scare Package påminner lite om en ovanligt välgjord Tromafilm. Betoningen ligger på komedi och splatter. Och det är extremt mycket splatter, effekter, gegga och klet. Dessa blodiga effekter är till större delen rätt bra gjorda, eller de är åtminstone kul i sin kladdighet.

Det är värre ställt med de olika historierna och den märkliga ramberättelsen, som utspelar sig i en videobutik. Några historier är alldeles för tunna, det är knappt så att jag märker att de börjar och slutar. Och eftersom historierna är för många, glöms de tidigare bort ju närmare slutet man kommer. Filmen varar en timme och 47 minuter, vilket är en halvtimme för länge. Man blir mätt och tröttnar halvvägs.

Säkert ett överbetyg

Den legendariske kultfilmskritikern och profilen Joe Bob Briggs (som egentligen heter John Bloom) dyker upp som sig själv, vilket är lite kul – han betydde mycket för mig när jag var ung. Fast idag orkar jag inte läsa honom.

Jag vet inte riktigt vad jag ska sätta för betyg på Scare Package. Ovanstående betyg är säkert ett överbetyg.

Skriven 2020-10-25

print

Våra samarbetspartners