MEG WAITE CLAYTON : SISTA TÅGET TILL LONDON – stark sann historia om hur 10.000 barn räddades från nazisternas utrotning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Last Train to London
Förlag: Historiska Media
Genre: Historisk skönlitteratur
Översättning: Annika Sundberg
Antal sidor: 449
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-04-06

Tyskland har tagit över Österrike. I november inträffar kristallnatten. En plan görs upp för att rädda 10 000 judiska barn och ta dem till Storbritannien. En liknande plan görs upp för att ta minst lika många barn till USA, men den planen visar sig vara dödfödd — den amerikanska kongressen motsätter sig räddningsaktionen. Och den allmänna opinionen övertygar president Franklin D. Roosevelt om att det är bäst att inte göra något alls. Att lämna de judiska barnen åt sitt hemska öde. De är ju trots allt inte amerikanska väljare …

Raka motsatsen till president Roosevelts velande, som utmynnar i att-göra ingenting, är den beslutsamma holländska Geertruida Wijsmuller-Meijer, allmänt kallad Truus. Hon räddar över 10 000 judiska barn.

Skulle vara värd en storfilm och prestigefyllda priser

Sista tåget till London är baserat på den verkliga historien om Geertruida Wijsmuller-Meijer och några av de människor som hon räddade …

Geertruida Wijsmuller-Meijer är verkligen värd en roman – och hon skulle verkligen också vara värd en storfilm som vinner en massa prestigefyllda priser, i stil med Schindler’s List (totalt sett räddade hon också många fler människor – Schindlers lista stannade på ungefär 1200 personer).

Gosedjur som säger alla hemska saker

I romanen får vi bland annat följa femtonårige Stephan Neuman, som drömmer om att bli en känd pjäsförfattare, och hans bästa vän Zofie-Helene Perger och Stephans lillebror Walter. Walter har en gosedjurskanin som säger alla hemska saker som Walter tänker på, men som han inte vågar yttra med egen röst. Zofie-Helene Perger är ett mattegeni som älskar att citera Sherlock Holmes, hennes mamma Kathe är redaktör för en anti-nazistisk tidning i Wien. Den välbeställda judiska familjen Neuman har en chokladfabrik.

Trygga tillvaron för alltid krossad

Som de flesta barn och tonåringar så har dessa huvudpersoner fullt upp med sina egna vardagsintriger och de tänker inte så mycket på nazismen och vad den innebär … förrän Österrike blir annekterat. Den gamla trygga tillvaron är för alltid krossad. Hoppet för överlevnad står till Truus Wijsmuller, medlem av den nederländska motståndsrörelsen, som riskerar sitt liv genom att smuggla ut judiska barn … När Storbritannien erbjuder sig att ta emot barnflyktingar från det tyska riket kämpar Truus för att få ut så många judiska barn som möjligt, innan det är för alltid för sent …

Bästsäljare och stark skildring om att göra det omöjliga

Sista tåget till London är skriven av den amerikanska författaren Meg Waite Clayton, och romanen har blivit en stor bästsäljare, som har översatts till ett stort antal språk. Romanen baseras på verkliga händelser och personer i 1930-talets Europa.

Det är en stark skildring av någon som gjorde något som ansågs vara omöjligt … Medan folk med mycket makt och inflytande och många möjligheter (som till exempel den amerikanske presidenten) gjorde ingenting …

Romanen har korta kapitel och ett starkt driv framåt hela tiden. Att läsa Sista tåget till London är som att befinna sig på en berg-och-dalbana med sorg, ilska, grymhet … och glädje, hopp och medmänsklighet.

Skriven 2020-10-22

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners