ANDRA SIDAN – uppvärmd spökig skåpmat till större delen, men fungerar för den ovane

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tord Danielsson och Oskar Mellander
Skådespelare: Dilan Gwyn, Linus Wahlgren, Henrik Norlén, Sovi Rydén, Niklas Jarneheim
Betyg: 2
Premiär: 2020-10-23

Alla som följer Det okända i tv eller kommer ihåg Huset som Gud glömde vet att man skall aldrig köpa ett hus som har en historia. Kjell Bergqvist och Lena Endre gjorde det ju redan i Besökarna (1988) där Joakim Ersgård var mäklaren.

Med historia menar jag att det hänt något förskräckligt som bokstavligt talat aldrig går ur väggarna. Svunna är för länge sedan de tider då spöken och gastar låste in sig på gamla slott och rasslade med kedjor.

När nu Oskar Mellander och Tord Danielsson vill ta steget över från tv till långfilm är det inte långsökt att man sätter tänderna i en skräckfilm. Inspiration till deras egenhändiga manus finns ju i bottenlösa brunnar om de letar i Hollywood där genren alltid varit gångbar.

Shirin och Fredrik (Dilan Gwyn och Linus Wahlgren) plus Fredriks son i ett tidigare äktenskap (Eddie Eriksson Dominguez) flyttar in i ett nytt hus som ju naturligtvis har just en historia. Grabben börjar prata med en osynlig vän, som visar sig vara en ond ande som inte ens drar sig för att använda Fredriks avlidna före detta hustru som redskap för att få honom i sitt grepp.

Det låter som uppvärmd skåpmat och det är det också till största delen, men med rätt kryddor fungerar ändå tillagningen habilt. Ofta mörkt och dystert när kameran kryper fram i dunkla vinds och källarutrymmen och så en effekt här och var för att kolla så att den öronmärkta publiken inte dåsat till. Lite lån av Mike Flanagan och andra stora elefanter i genren, och vips så har man trollat fram en rulle som måhända fungerar om man inte sett alltför många föregångare på temat.

Skriven 2020-10-22

print

Våra samarbetspartners