7500 – en svettigt klaustrofobisk kapad flygtur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrick Vollrath
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Omid Memar, Aylin Tezel, Carlo Kitzlinger, Murathan Muslu
Land: Tyskland/Österrike/USA
År: 2019
Genre: Thriller
Längd: 93 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

Se där, en tajt liten thriller på det hela taget enkom filmad i ett flygplans cockpit. Har sett denna rulle poppa upp jämt och ständigt i flödet på Amazon Prime ända sedan jag registrerade mig på tjänsten ifråga i våras, och tog mig alltså till slut i örat och gav den en chans. Vilket jag inte ångrar. Alltid lika duktige Joseph Gordon-Levitt må ha utgjort lockvaran, men helheten övertygade.

Lugnet före stormen i beprövad uppbyggnad

Handlingen är enkel. Ett trafikflygplan står i begrepp att göra en rutinflight från Berlin till Paris. Det här blir dock ingen vanlig flygtur eftersom tre terrorister av den islamistiska sorten kapar kärran strax efter man lyft från marken.

Initialt skildras emellertid lugnet före stormen. Vi introduceras för amerikanske andrepiloten Tobias, hans tyske kapten Michael och några likaledes germanska flygvärdinnor som alla i vanlig ordning ägnar sig åt sina nödvändiga förberedelser. Vi som tittar förstår att något kommer att hända utan att veta vad – även om det inte är svårt att gissa.

Vi talar klassisk väl beprövad uppbyggnad, således. Men den funkar oftast. Så även här. För denna softa öppning bidrager i vanlig ordning till att kaoset och intensiteten känns än mer när kapningen väl är ett faktum. Särskilt som en av terroristerna lyckas ta sig in cockpiten och skada båda piloterna.

Självmordsuppdrag som inte kan sluta väl

För att inte förstöra spänningen ska inte avslöjas mer av händelseförloppet. Men man kan väl säga som så att ond bråd död följer, liksom en hjältemodig insats av en av piloterna. Ni kan säkert själva räkna ut vem som avses. Likaså uppstår en slags ömsesidig outtalad sympati mellan Tobias och en av terroristerna – ni som ser filmen kommer att förstå varför -, men att detta självmordsuppdrag inte kan sluta väl råder det väl egentligen ingen tvekan om.

Joseph Gordon-Levitts show

Men oavsett vilket, spännande ända till slutsignalen är 7500 hur som helst. Medförfattande regissören Patrick Vollrath utnyttjar varje tillfälle till att skapa nervig spänning i det klaustrofobiska utrymmet. Samtidigt måste jag säga att det här rakt igenom är Joseph Gordon-Levitts show. Han syns i nästan varenda bildruta, och förmedlar med den äran hela det känslomässiga kaos som döljer sig under Tobias av nödvändighet samlade yta.

En svettig flygtur att se fram emot

Som de flesta säkert förstår är dock 7500 knappast de stora effekternas film. Så glöm alla tankar på att få avnjuta något i stil med tidigare kaparraffel, typ 90-talsrullarna Passagerare 57 med Wesley Snipes och Beslut utan återvändo, som kunde ståta med Kurt Russell högst upp i rollistan. Eller för den delen 9/11-filmen United 93, en överlag till synes liknande realistisk kaparfilm 7500, men på samma gång definitivt avsevärt mer storskalig.

Fast nu när detta är sagt är det förstås bara att släppa alla förutfattade meningar och se fram en en svettig flygtur. Och glöm då för all del inte att sätta på er de imaginära säkerhetsbältena också.

Skriven 2020-10-20

print

Våra samarbetspartners