HONEST THIEF – habil action av 80-talssnitt med fullvuxen sympatisk hjälte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mark Williams
Skådespelare: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan, Anthony Ramos
Premiär: 2020-10-09
Betyg: 3

Fördomen må säga att Liam Neeson bara satsat på action alltsedan den oväntade framgången med Taken för dussinet år sedan, men faktum är att mannen även på senare år samlat ihop ett tämligen varierat CV. Förra årets Ordinary Love och vårens Made In Italy är uppenbara exempel på detta.

Fast Honest Thief är förstås ännu en actionrulle, och tillika en som i vanlig ordning bejakar en estetik och ett berättande som påminner mer om 80-talets alster där hjältens fullvuxna jag var lika mycket en självklarhet som att actionsekvenserna var mer eller mindre gjorda på riktigt utan hjälp av IT-avdelningen.

Neeson är Tom, notorisk bankrånare som snott ihop en ansenlig mängd pengar utan att åka fast på grund av sitt både diskreta och icke våldsbenägna sätt. Vad pengarna ska användas till förtäljer inte historien. Låt oss bara säga att det finns relevanta skäl till att han slog in på brottets bana en gång i tiden.

Fast när den rätta kvinnan dyker upp i hans liv ändras perspektivet. Tom kan inte leva med att ljuga för henne, så han bestämmer sig för att berätta sanningen om rånarlivet och överlämna sig själv till lagens långa arm i hopp om att få ett lindrigt straff.

Problemet är bara både att FBI inte tror på honom, och att ett par av dess korrupta agenter får nys om pengarna. Denna duo lyckas i sin tur få vår slitne hjälte misstänkt för mord samtidigt som de hotar flickvännen till livet.

Hur det går? Som det brukar i sådana här historier. För Tom är som sig bör inte någon man bråkar med. Han har militärt förflutet, och vet hur en slipsten ska dras för ställa skurkarna till svars.

För att ta till en överflödig klyscha så uppfinner regissören Mark Williams knappast hjulet igen med den här filmen, men varför skulle han? Honest Thief bär trots allt sitt välbekanta recept med heder, och låtsas inte om något annat. På det hela taget är det här en habilt genomförd och tämligen spännande skapelse i lagom tempo befolkad av i grunden sympatiska människor – utöver The bad guys då -, och det är faktiskt inte fy skam.

Skriven 2020-10-05

print

Våra samarbetspartners