PETER R. ERICSON remastrar sitt 80-tal och presenterar ”Hjärtan brinner”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter att på 70-talet ha skivdebuterat med gävlebandet Mobben, som släppte två album på MNW-etiketten och medverkade på Universal Music stora jubileumsbox MNW 50 (1969-2019) förra året, så inledde Peter R. Ericson på 80-talet en framgångsrik solokarriär med albumen Rouge, Lusthus och Hjärtan brinner. Samtidigt agerade han låtskrivare och producent åt såväl Monica Zetterlund som Cornelis Vreeswijk. De senaste åren har Peter R. Ericson utöver flitigt turnerande tillsammans med Anders F. Rönnblom bl.a bidragit till The Beatles-trummisen Ringo Starrs soloalbum Give More Love och stått på scenen med Norah Jones i New York. Men nu är det åter igen hans egen solokarriär som står i fokus.

I samarbete med COMEDIA återutges Peter R. Ericsons 80-talsproduktion för första gången digitalt. Idag släpps det remastrade albumet Hjärtan brinner med bl.a den flitigt radiospelade titellåten i spåren.

Så här tyckte tidningarnas musikrecensenter om Hjärtan brinner när albumet släpptes på vinyl 1984:
”I Peter Ericson har svensk rock en av sina bästa företrädare, vilket stod klar vid genombrottet av Lusthus och solodebuten Rouge. Visst finns likheter med Lundell men det finns också olikheter: Peter är långt från Lundells frodiga farbroderlighet och yviga episka berättarstil, Peters texter har inslag av pikaresk, men alltid stor klarsyn och smärta. En låt som Rotterdam för tankarna till Jacques Brel. Hans musik är sparsmakad och linjeren. Han sjunger intensivt och nyanserat och nyanserat är också hans gitarrspel. Överhuvudtaget arbetar han med små medel som ger stort resultat.”
SVENSKA DAGBLADET
”Trivsam blandning av lågmäld pop. Ericson själv spelar fräck gitarr på Timmar i Verona och Glen Meyerscough båser liv i plattans bästa spår: Hjärtan brinner och Kalla vindar, varma nätter.”
AFTONBLADET
”Peter Ericson tredje soloalbum efter Mobben är en fullträff. Förra årets hyllade Lusthus anger tonen även på Hjärtan brinner, men texterna har blivit vackrare och mer personliga. Personlig svensk rock.”
SMÅLANDSPOSTEN
”Det här är bra. Att Peter R. Ericson inte slagit igenom ännu är en stor gåta. Här har Peter tonat ner gitarrerna lite och skapat ett tajt smäktande sound. Peters styrka ligger i hans ärlighet och kompromisslöshet. Hjärtan brinner är svensk rockmusik när den är som bäst.”
ESKILSTUNAKURIREN
”Jag kan inte sluta lyssna på den mycket genomarbetade Hjärtan brinner, som bara växer och blir bättre. Just nu är min favorit Nordsjö stars. En fascinerande seglarhistoria skapar en suverän låt… En resa bland sjöbusar, stämningar, bra rockmusik och en och annan cover tar Peter Ericson med oss på. Många bra låtar med givande texter gör mig riktigt nyfiken.”
WERMLANDSTIDNINGEN
”Ännu är han inte så känd trots alla lovord förra plattan Lusthus fick. Hjärtan brinner kan mycket väl ändra på detta. Det är en mycket välproducerad platta med mycket storstadslängtan. Fräscht ljud med mycket rock i botten. Det mesta är känslomässigt laddat med ett känslomässigt djup som engagerar. Kommer säkert att spelas lika mycket i radio som den förra.”
GÖTEBORGSPOSTEN
”Hjärtan brinner bjuder på rockmusik som till en början känns som en gryta framställd av alla möjliga influenser, men efter en stund kryper den Ericsonska dimman ut ur högtalarna. Plattan utstrålar personlighet. Hjärtan brinner är en ovanligt kompetent och kul platta.
Köp den!”
GEFLE DAGBLAD
”Välgjord och spännande är Peter Ericsons nya LP Hjärtan brinner som jämte Eldkvarn och Lundell är det enda att minnas från svensk rocks första bleka halvår 84. Man blev inte knockad som av hans förra Lusthus, men den vinner i längden. Hjärtan är sval, luftig och mer tillbakalutad, inte lika rockig som hans förra men den vinner i längden. Titellåten skulle kunna bli en singelhit med sin Shadows-gitarr och snitsiga melodi.”
DALADEMOKRATEN
”Men ens bästa sånger kanske försvunnit ut i luften. I rymden. Det kan dyka upp en bra slinga när man t.ex åker buss. Sen när man ska föreviga den hemma är den borta. Man kommer inte ihåg den…”
SCHLAGER

Så här skriver Peter R. Ericson själv om albumet:
Hej! Den här hösten blir det mycket musik från Ericson. Tillsammans med bolaget COMEDIA släpper jag tre album från början av 80-talet. Ett i veckan. Dom här plattorna har bara funnits som vinyl tidigare, men nu släpper vi dom digitalt och remastrade på ett fantastiskt sätt av Viktor Buck.
Hjärtan brinner kom 1984 och emottogs liksom mina föregående album välvilligt av både press och radio, där singeln Hjärtan brinner spelades mycket. På albumet är grundbandet Kalle Samuelsson, Henrik Flygare, Robert Halldin och Claes Andreasson. Dom spelar på de flesta sångerna, men på Rotterdam och Nordsjö stars spelar Per Andreasson och Micke Stolt. Per spelar även på en del andra och Annika Frölander medverkar på kör på dom flesta spåren. Halva Hotlips, d.v.s. Stefan Lilja och Kjell Eriksson, medverkar också – och dessutom Glen Meyerscough. Tack igen alla! Those were the days!
Grunderna på Hjärtan brinner, Nordsjö stars och Rotterdam spelades in på Studio 55 i Uppsala av Tomas Eriksson. Resten och mixarna gjordes av Janne Hansson i Stockholm

Senare i höst följs 80-talstrilogin sedan upp med ett helt nytt album, där Peter R. Ericson sjunger duett med bl.a Ola Magnell (en postum, tidigare outgiven inspelning), Karin Wistrand (från Lolita Pop), blueslegenden Sven Zetterberg, Anna Stadling och jazztrumpetaren Bosse Broberg.

© COMEDIA

print

Våra samarbetspartners