TOMAS BLOM bland tre nya, spännande titlar i Historiska Medias populära seriesatsning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I oktober utkommer ytterligare tre nya titlar i Historiska Medias populära seriesatsning Världens dramatiska historia och Sveriges dramatiska historia — Kreugerkraschen, Kalla Kriget och Dracula. Serien har rosats av kritiker och läsare, vilket speglar att historieintresset i Sverige är starkt, men att alla inte har tid att läsa djuplodande tegelstenar.

Kreugerkraschen, Tomas Blom. Det glada 1920-talet var en period av stigande konjunkturer och börsspekulationer, som slutade med förskräckelse i den beryktade börskraschen 1929. Vid det laget hade finansmannen Ivar Kreuger skapat ett i det närmaste världsomfattande affärsimperium. Kreugers bolag drogs med i krisen, och i början av år 1932 hade situationen blivit synnerligen allvarlig. Officiellt begick Kreuger självmord i mars detta år. Men genom åren har många hävdat det rörde sig om mord, dirigerat av hans konkurrenter. I sin bok ger Tomas Blom inte det avgjorda svaret på gåtan Kreuger, men läsaren får definitivt något att fundera på.

Kalla kriget, Dick Harrison. I andra världskrigets kölvatten sänkte sig en järnridå som delade Europa i två väsensskilda block, med det kommunistiska Sovjetunionen som den ena sidans dominant, och det kapitalistiska USA som den andras. Ingen skulle lämnas oberörd av den lågintensiva strid mellan ideologier som kom att prägla de kommande 45 åren. I denna bok berättar historieprofessor Dick Harrison om en kamp som överskuggade allt, där uppgörelsen stod på politikens, kapprustningens och faktiskt även kulturens område.

Dracula: Myt och verklighet, Katarina Harrison Lindbergh. I denna bok tar Katarina Harrison Lindbergh med läsaren på en vindlande resa, med avstamp i 1400-talsfursten Vlad III:s öde och de skrönor som berättades om honom efter hans död. När skrönorna så småningom blandades med europeisk folktro, och folktron blev föremål för skönlitterär gestaltning, började vår tids myter om den blodsugande vampyren att ta form. Det är en fascinerande, blodig och rafflande skildring om myt och verklighet kring greve Dracula.

Titlarna släpps: 5 oktober
Första recensionsdag: 12 oktober
Finns även som ljudböcker!

Sagt om Sveriges dramatiska historia och Världens dramatiska historia:
»Böckernas korta format gör de stora händelserna behagligt lättillgängliga och innehållet bygger på grundlig forskning. Harrison får också till en fin balans mellan torr statistik och rörande ögonvittnesskildringar.« Sydsvenskan
»Lockar till sträckläsning. Kapitlen är väl avgränsade och greppbara, översiktliga men samtidigt tryfferade med väldokumenterade specifika exempel som levandegör historien … stimulerande läsning för historieintresserade.« BTJ
»Läsvärt och spännande om historiska personer och händelser.« Hemmets vän

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners