UNO SVENNINGSSON bland nyheter från Playground v. 40

Klicka på bilden, för att se hela bilden

UNO SVENNINGSSON SLÄPPER ALBUMET ÖSTERLEN DEN 27 NOVEMBER – NY SINGEL UTE NU
För lite mindre än en månad sedan släpptes singeln Öppna mina ögon, Uno Svenningssons första låt i samarbete med låtskrivaren och producenten Lars Halapi. Idag den 2 oktober får vi höra den varma och kärleksfulla uppföljaren Tom Bombadill – vars namn är taget från en Sagan om ringen-karaktär – som Svenningsson skrivit som en hyllning till sin pappa.
Singeln är tagen från albumet Österlen som släpps den 27 november.
Uno Svenningsson om Tom Bombadill:
”Det upptäcktes tidigt att jag var astmatiker och några av mina allra första minnen av min pappa är när han tröstande bar runt mig någon av alla dessa nätter när det var svårt att få luft och andas. Jag kan tänka mig att det var jobbigt för mina föräldrar och pappa försökte skingra min rädsla och oro genom att vissla eller gnola på nån melodi där i mörkret och han lyckades väldigt bra med det, som en Tom Bombadill. När vi hade gjort klart melodin till låten, Lars Halapi och jag, så tyckte vi att den skulle handla om något personligt. Jag hade länge funderat på att göra en liten hyllning till min pappa som gick bort för några år sedan, och det kändes så rätt och riktigt just nu. Här kommer Tom Bombadill, en låt som ligger mig varmt om hjärtat!”

OASIS FIRAR 25-ÅRSJUBILEUM FÖR (WHAT’S THE STORY) MORNING GLORY?
Efter att ha etablerat sig som kulturfenomen med sitt debutalbum Definitely Maybe följde Oasis år 1995 upp med (What’s The Story) Morning Glory? och cementerade därmed sin ställning som ett av de absolut viktigaste banden under flera årtionden framöver. Albumet blev Storbritanniens mest sålda under 90-talet, och internationellt har det sålts i över 22 miljoner exemplar.
Idag fyller albumet 25 år, och bandet firar detta med en fullspäckad vecka på YouTube Music. Nya officiella HD-videor med remastrad audio finns tillgängliga på bandets YouTube Music-kanal plus en album-playback och -singalong, och Noel Gallagher deltar i en exklusiv intervju i legendariska Rockfield Studios i Wales där han delar med sig av minnen från albumet.
Som om detta inte vore nog släpper Oasis idag även en begränsad jubileumsupplaga av det klassiska albumet på vinyl.

ROMY FRÅN THE XX SOLODEBUTERAR
I veckan släppte Romy från hyllade The xx sin första solosingel Lifetime med lyric-video.
Romys nya soloprojekt kombinerar hennes kärlek till emotionell klubbmusik med hennes tidlösa låtskrivande. Lifetime skrevs och producerades under lockdown i Storbritannien, och är en låt som handlar om längtan efter att återförenas med sin familj, vänner och människor man älskar, och fångar euforin över att vara tillsammans igen.

ANNA B SAVAGE AVSLÖJAR ALBUMDETALJER OCH SLÄPPER SINGEL
Efter sina senaste singlar Chelsea Hotel #3 och Dead Pursuits meddelar Londonbaserade singer-songwritern Anna B Savage att hon släpper sitt debutalbum A Common Turn den 29 januari nästa år. Redan idag delar hon med sig av en ny singel med musikvideo som har fått den snarlika titeln A Common Tern.
Albumet följer upp hennes debut-EP från 2015 som gjorde succé bland både kritiker och artistkollegor, däribland Father John Misty och Jenny Hval som båda tog med Savage på sina respektive turnéer. Låten A Common Tern handlar om att ta avstånd från giftiga relationer, först en kärleksrelation och sedan i förhållandet till sig själv.

THE HOLYS ANDRA ALBUM UTE NU
The Holys nya album Mono Freedom landar idag. Bandet firar albumsläppet med en turné i Finland i oktober och även spelningar i Tyskland, bland annat i klassiska TV-sända Rockpalast.
Bandets musik blandar postpunk, Bruce Springsteen och tidiga U2 med krautrockinfluenser. Deras intensiva konserter har imponerat på publik runt om i Europa.
Sångaren Eetu Henrik Iivari berättar om albumet:
”Temat för Mono Freedom är utopi. En berättelse om hur Moder Jord tar tillbaka klotet och hur de sista människorna packar sina grejor, bygger en raket och sticker iväg till närmaste svarta hål. De vet att det antagligen inte finns någonting därute, men de följer den sista mänskliga instinkten. Allt detta skall ses positivt, inte som en mörk dystopi, som det vanligtvis är. Skivan och texterna är inspirerade av Alan Weismans science fictionroman Vad händer med världen utan oss?”.
Pressen om albumet:
CLASH: “The Holy fuse swathes of shoegaze influenced noise with post-punk explorations, pushing deeper into their well of influences in the process”
THE LINE OF BEST FIT: “The Holy let their instruments collide, creating an explosion of euphoria”
JAJAJA: “…a soaring, raucous affair, with stabbing strings and reverb-laden guitars that culminates in a totally triumphant sound”
TAKE EFFECT: 8/10 “The Holy are already well known in their part of the world, and it wouldn’t surprise me one bit if this strong album garners them worldwide attention, as their pop, prog, punk, and metal hybrid is all substance and no flash”.

NYHETER FRÅN GOAT GIRL
Goat Girl väntas släppa sitt nya album On All Fours i januari 2021.
Albumet producerades av Dan Carey (Kae Tempest, Black Midi, Franz Ferdinand) i södra London under första delen av 2020. På albumet styr bandet bort från de konfronterande texterna på deras debut och visar på ett mognare perspektiv där bandet diskuterar världens orättvisor. Första singeln heter Sad Cowboy.

MOLCHAT DOMA SLÄPPER NY VIDEO
Idag släpper den belarusiska trion Molchat Doma musikvideon till den första singeln från det kommande albumet Monument som i sin tur landar den 13 november. Singelns titel Ne Smeshno betyder ungefär ”inte roligt”, och på singeln hör vi sångaren Egor Shkutko få uttryck för sin frustration på ryska mot en bakgrund av tunga trummaskiner.
Monument är en passande titel på det tredje albumet från Molchat Doma. Ett monument som representerar allt de har uppnått under den korta tid som gått sedan de formade bandet: från att ha varit okända, till att bli undergroundikoner och sedermera virala sensationer på TikTok där deras musik hörts i hundratusentals videor.
Bandet – vars namn Molchat Doma kan översättas till ”husen är tysta” – startade 2017 i Minsk, och spelar musik i gränslandet mellan postpunk, new wave och syntpop. Musik som är mörk och samtidigt dansvänlig.

NY SINGEL MED ADRIANNE LENKER – DRAGON EYES
En kärlekslåt som är avskalad och rå i all sin känslighet – dragon eyes är andra spåret hämtat från Adrianne Lenkers kommande album songs som släpps den 23 oktober.
Albumet spelades in i en liten stuga i Massachusetts dit Lenker åkte efter att Big Thief var tvungna att avbryta sin pågående Europaturné pga covid-19. Det blev en stärkande tid för henne som också hade ett brustet hjärta, och det hörs inte minst på otroligt starka dragon eyes.

SAMUEL T. HERRING FRÅN FUTURE ISLANDS GÄSTAR HEMMA HOS STRAGE
Det amerikanska bandet Future Islands hade harvat på i nästan ett decennium när de fick chansen att spela hos David Letterman våren 2013. De gjorde ett passionerat framträdande som gav dem en stor publik och imponerade så mycket på Bono att han budade över champagne och Guinness.
Future Islands kommer från North Carolina men är sedan länge baserade i Baltimore. De senaste åren har frontmannen Samuel T. Herring tillbringat mycket tid i Sverige med sin svenska flickvän, skådespelerskan Julia Ragnarsson. Nu gästar han Hemma hos Strage, Sveriges mest hyllade musikpodd, för att prata om freestylerap, relationer, poesi, berömmelse, avslitna korsband, spruckna byxor, nya albumet As Long As You Are som släpps den 9 oktober, och om fans som John Waters, Debbie Harry och Gwyneth Paltrow.

PURITY RING TOLKAR 90-TALSHIT
Purtity Ring släpper en uppföljare till sitt tredje album WOMB. Idag bjuds vi på en cover av Alice DJ:s eurodance-hit Better Off Alone som kom 1999.
Bandet berättar:
“We have wanted to cover this song for years and it felt like it was time. It’s been an influence on how we write and feel music since the beginning, and so for all the ways that joy and longing move, the truth is out there.”

MOTHERS & FATHER – NY SINGEL FRÅN MARTI
Marti, som nyligen släppte sin första singel Lust, följer nu upp med en andra låt, Mothers & Fathers.
Den sistnämnda visar en annan sida av Marti och hennes artisteri, och ger hopp för framtiden. Videon är regisserad av Bisagna Suh, Maureen Smith och Nabil Abdulkadir.

SUZANNE VEGA KÖR LIVESTREAMAD SPELNING FRÅN NEW YORK
Suzanne Vega firar sitt nya album An Evening of New York Songs and Stories med ett livestreamat gig från Blue Note Jazz Club i New York den 8 oktober kl. 21:00 svensk tid.
För att dra sitt strå till stacken i en livemusikindustri i kris orsakad av den pågående covid-19-pandemin har Vega här samarbetat med självständiga promotors i både USA, Storbritannien och Europa, och alla kommer att dela på biljettintäkterna från denna show.

RUMER BJUDER PÅ LIVEKONSERT ONLINE
Prisbelönta brittiska sångerskan Rumer kommer att göra en exklusiv konsert med fullt band live från Lafayette i London på lördagen den 17 oktober kl. 21:00 svensk tid.
Showen kommer både att innehålla låtar från hennes senaste kritikerrosade album Nashville Tears och favoriter från hennes tidigare plattor.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners