THE DEVIL ALL THE TIME – stjärnspäckad dramathriller stirrar ner i det mänskliga bråddjupet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Antonio Campos
Skådespelare: Tom Holland, Bill Skarsgård, Riley Keough, Jason Clarke, Sebastian Stan
Land: USA
År: 2020
Genre: Dramathriller
Längd: 138 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Sävlig mörk musik ackompanjerar förtexterna på stjärnspäckade The Devil All the Time, och det är passande. För det går knappast att tala om falsk varudeklaration. Det här är nämligen på det hela taget en beckmörk skapelse om antingen ruttna människor, individer som medvetet vandrar in i djävulskap och stackare – företrädelsevis kvinnor – som oförskyllt dras in i elände någon annan bäddar för.

Giftermål och krigstrauma

Året är initialt 1945. Kriget är slut och marinkårssoldaten Willard Russell är på väg hem till lilla Coal Creek, Virginia. Innan dess stannar han dock till i ett café i närbelägna hålan Meade i grannstaten Ohio och blir blixtkär i servitrisen Charlotte. De unga tu är snart gifta, och begåvas inom ett par år med sonen Arvin.

Lyckan ska dock inte vara beständig. Inte nog med att Willard plågas av sitt krigstrauma. Efter ett antal år drabbas Charlotte till råga på allt av sjukdom. Ändå är inte det slutet på eländet. Trots att Willard går ut i skogen varje dag och lika engagerat som desperat ber till Gud.

Lägrande av unga damer

Så småningom hoppar handlingen till femtiotalet, och där introduceras vi för en rad människor, vars liv och öden så småningom ska vävs samman på ett eller annat sätt. En viss Charlotte Russell är en av dem. Hon fascineras av en gästande predikant i den lokala kyrkan, och inser dessvärre inte att han är bindgalen förrän det är för sent.

I persongalleriet ingår även den korrupte sheriffen , byns nye flashige präst, som sätter i system att lägra församlingens gudfruktiga unga damer, och inte minst ett par vars utstuderade hobby är att plocka upp unga män , fotografera dem med ”frun i huset” och sedan avliva dem.

Skyll på författaren för deppfesten

Som sagt är det en mörk historia man serveras. Det vet förstås alla som eventuellt läst boken med samma namn som det hela bygger på. Att filmatiseringen är trogen den litterära förlagan finns det ingen anledning att tvivla på. Det är nämligen författaren Donald Ray Pollock själv som agerar voiceover. Så skyll på honom, ni som tycker att det här är en deppfest. Manuset har rimligen trots allt fått tummen upp av mannen som är ursprunglig upphovsman till berättelsen.

Kvinnor som lidande offer och problematiska män

Man skulle kunna beteckna det här som en slags lantlig noir minus de frestande damerna. Den enda fala damen skulle i så fall vara seriemördarparets kvinnliga hälft, vid närmare eftertanke. Men för övrigt vore det lögn att hävda att det existerar några femme fatales i denna sorgliga värld. Snarare är det kvinnorna som är de de lidande, offrena, de som vill väl och/eller de med ett rent oskyldigt hjärta.

Männen å sin sida är i detta drama inte sällan problematiska existenser och oftast gravt omoraliska, hycklande och/eller våldsbenägna. För det mesta använder de dessutom religionen som ursäkt eller som någon slags lam backning för sitt beteende. Undrar just vad en eventuell Gud hade sagt om det är man benägen att fråga sig när dramat rullat färdigt över tv-skärmen.

Gravallvar i högsta hugg

För övrigt vore det knappast fel att beteckna The Devil All the Time som en studie i mänskligt stirrande ner i bråddjupet med gravallvaret i högsta hugg. Knappast något positivt finns att rapportera, och det är säkert inte meningen heller. Så ur den aspekten har regissören Antonio Campos och hans manusförfattande Paulo bror verkligen lyckats. Fina tidstypiska miljöer, atmosfärrik stämning och bra skådespeleri bjuds man också på samtidigt som tempot flyter på i väl avpassad mak.

Däremot vore det kanske synd att påstå att karaktärerna i allmänhet fått så mycket kött på benen som historien krävt. I vissa fall undrar man onekligen vad det är som format vissa av dem och vad det är som ”make them tick”.

Skriven 2020-09-28

print

Våra samarbetspartners