VÅGA DRÖMMA – lagomspektra i musikbranschen någonstans mellan dramakomedi och romcom

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The High Note
Regi: Nisha Ganatra
Skådespelare: Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr., Bill Pullman, Ice Cube
Premiär: 2020-09-25
Betyg: 2

Är överlag svag för filmer som utspelas i showbiz, och här är ytterligare en. Synd bara att Våga drömma inte utnyttjar den potential som upplägget erbjuder. Om jag säger så här; någon ny Almost Famous eller A Star Is Born är det här inte. Istället påminner det hela mest om en tämligen standardiserad feel good-rulle med tillhörande missförstånd och halleljuahklimax som råkar avhandlas i musikbranschen.

I handlingens centrum finner vi Maggie. Hon är ambitiös assistent till superstjärnan Grace Davis. Alltid i tjänst och aldrig ledig, men med drömmar om en producentkarriär. I unge talangen David ser hon en språngbräda till större saker, men väljer att inte avslöja för honom var pengarna till hyran kommer. Istället bygger hon en bild av sig själv som etablerad studiorattare med diverse kända klienter i sin telefonbok.

Givetvis har Grace inte en aning om vad Maggie sysslar med på den lilla fritid hon har. Istället slåss den numera medelålders divan med sig själv. Ett nytt senkommet album eller ett fett kontrakt med Las Vegas, det är frågan. Men svaret är förstås givet i slutänden eftersom vi rör oss i feel good-sfären här. Det spelar liksom ingen roll hur mycket än sångerskans krasst rationelle – i en underhållande Ice Cubes skepnad – manager tjatar på henne om att välja mammon före ny musik som ”ingen bryr sig om”.

Våga drömma berör som förväntat de vanliga fallgroparna i branschen. Jag säger berör för cynismen, lojalitetskonflikterna, girigheten och den oundvikliga pressen som de flesta artister drabbas av är förvisso inskrivna i manuset, men de fungerar mest som en slags nödvändig ytlig utsmyckning för en skapelse som trots allt mest siktar in sig på ett lite tröttkört lagomspektra någonstans mellan dramakomedi och romcom.

Men med detta sagt ska ändå villigt erkännas att det är en snygg och slickad film av typiskt proffsigt Hollywoodsnitt Nisha Ganatra snickrat ihop. Samtidigt vilar helheten i stor utsträckning på Dakota Johnson och Tracee Ellis Ross, i rollerna som Maggie respektive Grace. De gör det mesta av sina rollfigurer och utstrålar en icke oäven dos charm var och en på sitt sätt.

Skriven 2020-09-24

print

Våra samarbetspartners