DAVID COPPERFIELDS ÄVENTYR OCH IAKTTAGELSER – Dickensfilmatisering med ett fyrverkeri av stilsäkra infall och absurda utfall

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Personal History of David Copperfield
Regi: Armando Iannucci
Skådespelare: Dev Patel, Ben Whishaw, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi
Premiär: 2020-09-25
Betyg: 4

The Death Of Stalin lade regissören Armando Lannucci ribban i takhöjd för framtiden och på den nivån ligger naturligtvis att sätta tänderna i ännu en filmatisering av Charles Dickens (1812 – 1870) ödödliga roman David Copperfield.

Vid sidan om Oliver Twist är det förmodligen hans mest filmade bok. Den mest kända är kanske versionen från !935 eftersom den kontroversielle komikern W.C. Fields tog över efter Charles Laughton på grund av att denne inte kunde få grepp om sin roll.

Många av den tidens stora stjärnor som Lionel Barrymore och Basil Rathbone toppade rollistan. En tv film med bl.a. Richard Attenborough och Laurence Olivier gjordes 1970 och en radioversion med Richard Burton och Boris Karloff 1950 plus en hel del icke nämnda, men heller inte glömda versioner.

Den version som nu ligger på bordet signerad Amando Iannucci kommer att rätta in sig i ledet som en av de bästa. Sprakande av färg och dynamik, ett uppbåd av Englands skådespelarelit och ett foto som tar andan av en gör Copperfield till frosseri av ett kreativt smörgåsbord.

När Dickens skrev Copperfield såg han sig själv i spegeln och ville måla en bild av sin samtid till eftervärlden. Han såg klassamhället genom en narrspegel, men ville samtidigt att den skulle roas och kunna le åt alla kufiska existenser som han frikostigt delade med sig åt i bok och bild.

Dev Patel vet att han som David Copperfield bara är granen Lannucci hänger all grannlåten på i form av formidabla skådespelare och ett fyrverkeri av stilsäkra infall och absurda utfall. Alla inblandade skådespelare är som sagt idel ädel film- och teateradel, men frågan är om inte Peter Capaldi i W.C. Fields paradroll Mr Micawber tar priset. Helt obetalbar som skojare med stort S.

Att många roller i dag görs av färgade skådespelare får tillskrivas regissörens privilegium att nyttja konstnärlig frihet. Ännu ett kvitto på att Dickens är tidlös.

Skriven 2020-09-23

print

Våra samarbetspartners