GUNS AKIMBO – “Harry Potter” med handeldvapen fastnitade i nävarna i helknäppt brutal actionmaräng

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jason Lei Howden
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Samara Weaving, Ned Dennehy, Natasha Liu Bordizzo, Grant Bowler
Land: Storbritannien/Tyskland/Nya Zeeland
År: 2019
Genre: Action, Komedi
Längd: 98 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distribution Noble Entertainment
Betyg: 4

Det må vara svårt att beskriva eller kanske snarare definiera vad vansinnesaction är, men den som på senare år sett sådant som Keanu Reeves i den fantastiska John Wicktrilogin, American Ultra med Jesse Eisenberg och War on Everyone med Michael Pena och Alexander Skarsgård förstår säkert grejen. Det hela har oftast ett häftigt bildspråk, en hyfsad budget som fyller sitt syfte och kändisar i handlingens centrum.

Underhållande, men inte precis mainstream

Samma sak gäller vad gäller Guns Akimbo, och självaste Daniel Radcliffe står högst upp i rollistan. Vilket inte förvånar. Precis som Sagan om ringens Frodo, Elijah Wood har allas vår Harry Potter gjort vad han kan för att distansera sig från filmserien som gav honom en lysande start i (film)livet. Saker som Horns, Swiss Army Man och Imperium må var och en på sitt sätt vara både givande och underhållande, men mainstream är precis inte någon av dessa titlar.

Det är verkligen inte Guns Akimbo heller. Men det här är definitivt hur kul som helst för någon likt undertecknad som mycket väl kan njuta av det skruvat fyndiga, utflippade och onödigt våldsamma.

Strikt underground gladiatorspel

Vi befinner oss i en slags nära eländig framtid. Ett gäng vid namn Skizm driver den visuella drogen som håller folk fastklistrade vid skärmarna i mörka nedgångna stadsmiljöer i kolossalformat. Vi talar dödsspel på riktigt . I realtid, lite som i världen där remakerullarna om Death Race eller för den delen Stephen Kingfilmatiseringen Running Man med Arnold Schwartzenegger, utspelas i. Skillnaden mot dessa är dock att detta moderna gladiatorspel inte är legitimerat av en auktoritär stat. Istället är det strikt underground, och stenhårda Nix, en slags kvinnlig gladiator med ovanligt god talang för att avliva sina motståndare är det givna dragplåstret.

Ofrivillig deltagare tar en blodig fight

Så vad har då slashasen Miles med Skizm att göra? Inte mycket om sanningen ska fram. Han sitter mest framför datorn och meckar med designar mjäkiga videospel hela dagarna. Och deppar efter att ha blivit dumpad av sin flickvän Nova. Livet kunde med andra ord varit bättre, men det kunde onekligen varit sämre också. Något Miles får erfara när han börjar skriva kaxiga kommentarer om Skizm på nätet. För strax därefter finner Miles sig med två stora handeldvapen fastnitade i nävarna. Varför? För att han blivit ofrivillig deltagare i nämnda dödsspel, och det finns ingen utväg ifrån den prekära situation heller eftersom exet blivit kidnappad av Skizm och dess helgalne boss Riktor. Fegisen Miles har således inget val. Han måste ”man up”, spela spelet och vara beredd att ta en blodig fight med Nix.

Skojfriskt grovhuggna karaktärer

Vad som sedan händer ska inte avslöjas, men allt är väl inte riktigt som det verkar. Även om man kanske skulle kunna tro det. Vad som däremot kan avslöjas är att man bjuds på flera skojfriskt grovhuggna karaktärer. Typ en sanningssägande uteliggare med grov brittisk accent och ett helt pärlband av verklighetsfrämmande individer som ser filmens dödskamper som vilket videospel som helst. Ja, också ter det sig ganska kul när Miles försöker ta på sig byxorna med sina två skjutvapen fastnitade i händerna.

Hetsigt färgsprakande och crazy

Recensionerna av Guns Akimbo på det internationella planet har varit minst sagt blandade. De negativt inställda ska om man summerar på kortast möjliga vis varit att det hela påminner om ett videospel á la tomma tunnor skramlar mest medan de som gjort tummen upp gjort det för energin, over the topestetiken och Daniel Radcliffs insats i huvudrollen.

Och visst, det här är en vattendelare. På många om inte de flesta sätt. Men för egen del ställer jag med emfas på den positiva sidan. Guns Akimbo är en hetsigt färgsprakande och helknäppt brutal actionmaräng, och överlag nästan hur crazy lustfylld som helst. Vad sedan gäller beskyllningen om att regissören Jason Lei Howden snöat in på videospel i sitt berättande. Nja, jag tycker nog somliga blockbusters syndar betydligt mer i detta avseende än vad Guns Akimbo gör.

Skriven 2020-09-21

print

Våra samarbetspartners