TRUBBEL – en hyfsad kompott av välkända ingredienser i animationssfären

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Trouble
Regi: Kevin Johnson
Originalröster: ”Big Sean” Anderson, Pamela Adlon, Lucy Hale, Marissa Jaret Winokur, Wilmer Valderrama
Svenska röster: Kim Sulocki, Happy Jankell, Jesper Adefelt, Filippa Åberg, Ayla Kabaca, Freddy Åsblom
Originaltitel: Trouble
Premiär: 2020-09-18
Betyg: 3

Att påstå att man inte sett det här förr vore en grov överdrift. Likaså vore det lögn att hävda att detta alster direkt överträffar något Pixar, Dreamworks, Blue Sky eller någon annan gigant på det (data)animerade området producerar. Men med detta sagt får man väl ändå säga att denna kanadensiska skapelse levererar godset till de telningar som i första hand är dess målgrupp. Det märks att folket på producerande Vanguard studerat konkurrenternas bidrag till genren i detalj, vilket är både på gott och ont.

I handlingens centrum finner vi den lilla hunden Trubbel, som framlever sitt liv som bortklemad och väldigt älskad i en palatsliknande herrgård hos sin matte, en lika snäll som stenrik gammal dam. Men alla goda ting kommer till en ände, och i Trubbels fall infaller denna dag när damen ifråga avlider. Strax vänds jyckens tillvaro upp och ner, och via olyckliga omständigheter kastas han ut i stora stygga världen och tvingas klara sig själv.

I bakgrunden lurar även giriga släktingar som vill åt mattes förmögenhet, men historien fokuserar som sig bör i första hand på Trubbel, som efter att ha hamnat i onåd hos ett gäng aggressivt dansanta ekorrar träffar på en rad udda (hund)karaktärer i allmänhet och en bitter pitbull i synnerhet.

Ett ungt snällt pizzabud med musikerdrömmar har också slängts in i mixen, och det blir hon som väljer att ta hand om Trubbel när ingen annan gör det. Samtidigt jagas hundstackaren ovetandes av en märklig djurfångare motiverad av en fet lönecheck från de ovannämnda släktingarna.

Som synes är Trubbel en tämligen händelserik skapelse, och regissören Kevin Johnson har mycket riktigt också lyckats hyfsat med att hålla bollarna i luften och ångan uppe tempomässigt utan att det blir hysteriskt. Utöver detta varvas de djuriska tokerierna även med en del söta och/eller känsliga ögonblick också innan den programenligt lyckliga, men för all del också skojfriska upplösningen.

Så som sagt; Trubbel fyller sitt syfte utan att direkt vara märkvärdig. Sedan kan jag tycka att helheten ter sig lite väl ängsligt sneglande på andra rullar i animationsgenren de senaste tjugo åren. Å andra sidan får man ta det här för vad det är, en hyfsat välkomponerad kompott av välkända ingredienser i animationssfären, och det är väl inte så illa. Trots allt.

Skriven 2020-09-14

print

Våra samarbetspartners