BITTER LOVE – på kryss med skamfilade människor sökandes Amors pilar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jerzy Sladkowski
Dokumentär
Premiär: 2020-09-18
Betyg: 3

Det brukade under det kalla krigets dagar sägas att “öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två” men det var då det. Vi tog för givet att kom det en film från Ryssland hade den politisk slagsida och tilldrog sig förmodligen i salgruvorna i Sibirien.

Den ryske regissören Jerzy Sladkowski andas i sin dokumentär Bitter Love dock mer Robert Altman och hans specialitet att knyta samman ett dussin människoöden under samma tak (som i min favoritfilm Nashville till exempel än vad vi kanske förväntar oss från Putins rike.

Om USA tar patent på begreppet Road Movie kan kanske Ryssland göra det på River Movie. Istället för att susa fram på den amerikanska prärien i en trimmad Porsche med countrymusik i bakgrunden glider vi fram på Volga på ett kryssningsfartyg icke sällan med rysk folkmusik som inramning.

På fartyget befinner sig en skara av livet skamfilade människor som hoppas på att hitta den rätte och lämna fartyget som måltavla för Amors pilar. Efter ett tag känns det skönt att vi inte ser några stjärnor ombord utan människor av kött och blod som gör deras öden oförutsägbara. För några faller pusselbitarna på plats och man kan tänka sig att deras förhoppningar infrias, men för andra har tåget gått men samtidigt gett dem nya perspektiv på sin tillvaro.

Sladkowski har signerat en verklig feel goodrulle som jag egentligen tror seglar – till en stor del åtminstone – på mörkare vatten för att nu knyta ann på temat. Det är charmig och lite vemodig bagatell som man gärna investerar 90 minuter i.

Skriven 2020-09-16

print

Våra samarbetspartners