THE AUDITION – stordåd av en av Tysklands skickligaste karaktärsskådis i musikaliskt relationsdrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Das Vorspiel
Regi: Ina Weisse
Skådespelare: Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus, Ilja Monti, Serafin Mishiev
Premiär: 2020-09-11
Betyg: 4

The Audition signerad Ina Weisse, en av Tysklands mest namnkunniga regissörer och skådespelerskor är ett fascinerande relationsdrama med många bottnar och psykologiska utsvävningar. Det är också en provkarta på hur högt skickliga skådespelare kan lägga ribban om det dessutom står en kreativ kraft bakom kameran.

I centrum står den medelålders musikläraren Anna (Nina Hoss) som med framtiden bakom sig får en andra chans att genom sin begåvade elev Alexander (Ilja Monti) än en gång få åtnjuta några droppar framgång även om segerns sötma tillfaller en annan person.

Problemet är att sonen Johan (Serafin Mishiev) inte ser med blida ögon på att modern börjar leva för att Alexander skall komma in på Konservatoriet som är hans livs dröm. Sin karriär som musiker har Anna för länge sedan sagt adjö till och männen i hennes liv en försynt fiolbyggare lågmält spelad av Simon Abkarian och älskaren och kollegan spelad av Jens Albinus gör sitt bästa för att ge henne den bekräftelse hon förtvivlat söker.

Dessa plus en handfull andra gripande och färgstarka karaktärer sätter prägel på Annas liv och gärningar, och hon känner att tillvaron allt mer börjar likna en lång dags färd mot natt.

Nina Hoss visar med råge att hon är en av Tysklands skickligaste karaktärsskådespelerskor, och hon fungerar som en magnet som drar med sig omgivningen till stordåd. Antingen med starka uttrycksmedel eller bara genom sin närvaro förmedlar hon bilden av en kvinna på avgrundens rand. Det är som om Anna kommer in i en andra andning varje gång livet lägger en ny kvarnsten hunt halsen på henne.

En film som förhoppningsfullt får samma gensvar hos publiken som hos kritiker på festivaler.

Skriven 2020-09-09

print

Våra samarbetspartners