SÅNGKLUBBEN – regissören bakom klassiska Allt eller inget når knappt trädtopparna den här gången

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Military Wives
Regi: Peter Cattaneo
Skådespelare: Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes, Gaby French, Lara Rossi
Premiär: 2020-08-05
Betyg: 3

Varje år – utom i år kanske av känd anledning – rullar det upp ungefär en handfull filmer som lyfter och konserverar sig i minnenas arkiv. För 23 år sedan drog Peter Cattaneo sitt strå till stacken med en av det årets höjdpunkter Allt eller inget som hamnade som nummer 25 bland de 100 bästa filmer som gjorts i England. Den handlade om en skara arbetslösa medelålders män som drygade ut kassan med att sätta upp en strippshow till många gifta och ogifta damers fromma. Så vasst och roligt att stycket bland annat hamnade både på Broadway och Stockholms Stadsteater.

När nu Cattaneo är uppe på banan igen siktar han naturligtvis på månen men tyvärr når han med nöd och näppe upp till trädtopparna den här gången. Faktum är att mina tankar landar snarare på Diane Keatons mediokra Poms -Dansa för livet som kom förra året än på Cattaneos mästerverk från 1997.

När man innan avspark får veta att filmen baseras på verkliga händelser bör man alltid vara på sin vakt. Den här gången handlar det om ett dussin militärfruar som skall hålla sig sysselsatta medan deras män kämpar nere i Afghanistan. Varför inte bilda en sångklubb och sagt och gjort. Basen för basset är befälsfrun Kate (Kristin Scott Thomas) som förvisso flyter ovanpå men gärna på egna villkor vill platsa som en i gänget.

Framgången uteblir eftersom det är Lisa (Sharon Horgan) som tagit patent på att vara sångfåglarnas centralfigur. Hårda verbala tacklingar, ömsesidig ånger och däremellan en förutsägbar blandning av feel-good humor och gliringar åt den klasstruktur som än i dag går som en röd tråd genom militärlivet får historien att snurra på, men mest blir det tid som går.

Scott Thomas och även Horgan är bägge något nummer större än filmen och Cattaneo får tacka dem för att de plåstrat om hans film så att den kan linka i mål med hedern någorlunda i behåll.

Skriven 2020-09-02

print

Våra samarbetspartners