Intervjuklassikern: MEL C – störst efter livet med Spice Girls, men “Ibland känns det som om man bara vill ge upp”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Spice Girls var tjejgruppen som blev ett fenomen några år innan millennieskiftet. Succén var enorm, och de blev inte bara den bästsäljande kvinnliga gruppen någonsin, de satte uttrycket Girlpower på den offentliga agendan samtidigt som merchandise med deras ansikten syntes överallt.

Programenliga soloförsök

Men sedan kom vardagen. Och en splittring efter sex intensiva år 2000 som så småningom skulle omvandlas till till en lång paus. Därefter kom också ganska snart de programenliga soloförsöken. Först ut var Geri Halliwell med sitt förstlingsverk Schizophonic. Hon hade hoppat av (grupp)tåget redan två år tidigare, och hade med andra ord haft god tid att förbereda sig för en musikalisk fortsättning på egen hand.

Debut sålde i fyra miljoner exemplar

Fast det är utan tvekan snart albumaktuella Melanie Chisholm, Mel C alias Sporty Spice som i stort sett från dag ett alltid varit den mest framgångsrika ”kryddflickan”, och det började bra. Det popigt starka debutalbumet Northern Star ynglade välförtjänt av sig både de tre hitsinglarna Northern Star, Never Be the Same Again och I Turn to You och sålde i totalt fyra miljoner, en mille mer än Halliwells Schizophonic.

Beckhams flopp kostade fem miljoner pund

Inte illa alls, får man väl säga. Särskilt om man sätter det i relation till den i särklass största solofloppen bland damerna, Victoria Beckhams självbetitlade enda album, som enligt uppgift bara orkade sälja i 50.000 exemplar på den brittiska hemmaplanen. Det hjälpte föga att skivbolaget hade pytsat in svindlande fem miljoner pund i projektet. Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att Posh Spice inte varit i närheten att släppa någon musik i eget namn igen.

Har arbetat med Kylies rattare

Det har däremot Mel C. Hon har trots såväl barnafödande med tillhörande familjeliv, en klinisk depression och några återföreningsvändor med Spice Girls fortsatt släppa album i eget namn. Hennes nya, självbetitlade och tillika åttonde fullängdare i ordningen släpps om en knapp månad, den 2 oktober, och har utöver henne själv producerats av en hel radda rattare, däribland Bif Stannard och Bryn Christopher, som tilllsammans arbetat med en lång rad stora namn, däribland One Directon, Ellie Goulding, Kylie Minogue och självaste U2.

Med ett helhetsperspektiv framför näsan kan med andra ord säga att Mel C alltid varit ihärdig och haft ambitioner att upprätthålla en karriär värd namnet. Detta betyder dock inte att hon varit orolig för att bli bortglömd. På grund av sin historia kommer hon alltid att vara ihågkommen, menar hon.

Kallt konstaterande utan skryt

Frågan kom upp under min intervju med vokalissan på anrika Savoy Hotel i ett höstlikt Malmö 2011. Jag träffade henne i samband med en promotiontur för det då aktuella albumet The Sea, och svaret kom ut på ett tämligen självklart sätt. Det fanns inte den minsta tendens till skryt i detta svar. Det var bara ett kallt odramatiskt konstaterande. Underförstått; den som varit en del av något stort och speciellt som Spice Girls kommer aldrig riktigt att röra sig under radarn. Inte ens den som vill. Något som är svårt att motsäga.

Detta var emellertid långt ifrån det enda som vi pratade om under den halvtimmeslånga träffen. Den sympatiska sångerskan berättade även om kampen för att överleva som artist, och att hon ibland bara vill ge upp.

Äldre och klokare och kunde njuta mer

Den ”fantastiska resan” med Spice Girls berörs också. Liksom återföreningen 2007 samt en rätt tydlig antydan om problemen som präglade hennes liv under den första sejouren med sina tjejkompisar i gruppen. Andra vändan med dem blev dock bättre. Då var hon äldre och klokare och kunde njuta av alltihopa på ett annat sätt. Men ta inte mig på orden här. Gå till källan direkt och läs hela den öppenhjärtiga intervjun här nedan.

Skriven 2020-09-04

MEL C är inte orolig för att bli bortglömd

Efter Spice Girls återföreningsturné har hon såväl hunnit spela kritikerrosad teater i Londons East End, bli mamma för första gången och icke minst spela in sitt nya album, The Sea med folk som danske Cutfather och hete Andy Chatterley, remixaren med bland andra Kylie Minogue, Muse och Kanye West på meritlistan. Nya albumet kommer fyra år efter förra livstecknet This Time. En evighetslång tid i popbranschen, men Melanie Chisholm alias Mel C är inte orolig för att ha blivit bortglömd.

– Nej, på grund av min historia kommer jag nog alltid att vara ihågkommen, kommenterar hon. Men det är klart, det finns så många nya duktiga artister nu att det är svårt att sticka ut. Fast jag har tur eftersom jag har en trogen bas av fans. Den är inte enorm, men tillräckligt stor för att jag ska kunna fortsätta resa och turnera.

Mel säger att hon är mer exalterad än orolig över mottagandet för nya verket. Samtidigt medger hon gärna att det var skönt att ta ett break från musiken och vara kreativ på andra sätt. Dessutom gjorde avbrottet att det kändes desto roligare att gå in i studion igen när det väl blev dags.

– Men jag tror aldrig någonsin jag blir helt nöjd med det jag gör. Däremot är jag väldigt glad för The Sea. Det är det starkaste jag gjort sedan min första platta, så jag är väldigt optimistisk. Recensionerna har varit “great” och även fansen gillar den. Också säljer den hyfsat, det går långsamt framåt. Fast jag är ambitiös. Jag vill helst nå förstaplatsen direkt ha ha.

Mel beskriver The Sea som en stark samling popsånger som pendlar mellan det rockiga, dansorienterade, akustiska och i det här fallet även det elektroniska. Sångerskan medger gärna att The Sea påminner en hel del om debuten Northern Star, men att det blev så var mest en slump.

– Ja, jag hade varit borta fyra år och ville experimentera. Det var en reaktion på mina två föregående album, den rockiga Beautiful Intentions och softa This Time. Men det var inte förrän mot slutet av inspelningen jag tänkte “Gud, det här påminner verkligen om Northern Star”.

– Du har varit soloartist nu sedan 1999 och har den framgångsrikaste karriären i Spice Girls. Men kan du fortfarande känna att du måste bevisa din talang på grund av ditt förflutna?

– Det är som ett tveeggat svärd. På grund av min bakgrund får jag uppmärksamhet. Men samtidigt har folk svårt att greppa att jag kan vara kapabel att göra något annat än vad jag gjorde med Spice Girls. Så ibland kan det vara frustrerande.

– Vid det här laget har du varit i branschen i snart tjugo år. Hur ser du på det?

– Well, jag ser självklart både på alla nya artister, de som varit med länge och de som kommit och gått under min tid. Det här är en lynnig bransch, och de senaste tio åren har varit en kamp för att överleva. Därför är jag stolt över att alltjämt vara här. Men det gäller verkligen att ha passionen för ibland känns det som om man bara vill ge upp.

Mel ser på tiden med Spice Girls som en “fantastisk resa” där fem tjejer med en stark vision inte tänkte låta något stå i vägen. Hon skojar och säger att de “lurade alla”. Ett tag verkade det som om allt kvintetten rörde vid förvandlades till guld, menar hon. Ändå tvekade Mel att ta på sig Sporty Spice-rollen igen vid återföreningen 2007.

– Jag tror det berodde på att jag var så utmattad på slutet första gången. Det var ganska slitigt. Vi hade en helvetes massa att hantera vid en ung ålder, så jag behövde komma bort för att reflektera och få balans. Därför blev jag ganska nervös när vi började prata om att återförenas. Men efter att ha spenderat tid med tjejerna tänkte jag; vad har jag att förlora. Och så här efteråt tycker jag det var en fantastisk upplevelse.

– Det låter som om du hade lättare att hantera allting när ni återförenades?

– Ja, jag hade definitivt en del personliga problem att reda ut första gången, och det var verkligen tufft. Men jag tog mig igenom det till andra sidan och blev frisk och lycklig. Då var det också skönt att gå tillbaka och arbeta med tjejerna. Jag var lite äldre och klokare och kunde njuta av det andra gången.

Skriven 2011-11-22

print

Våra samarbetspartners