THE HATER – starkt thrillerdrama om näthat och underminerande av demokratin av duon bakom Corpus Christi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Sala samòbojcòw. Hejter
Regi: Jan Komasa
Skådespelare: Maciej Musialowski, Vanessa Alexander, Danuta Stenka, Jacek Koman, Agata Kulesza
Land: Polen
År: 2020
Genre: Thriller/drama
Längd: 135 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

The Hater avhandlar internet och allt elände som följer i dess spår när samvetslösa, ignoranta, oförstående, giriga och/eller empatilösa – ja, vad ni vill – individer tar saken i egna händer med syfte att i bästa fall ”bara” misskreditera och mobba och i sämsta dito förgöra alternativt ruinera. För egen vinning eller helt enkelt bara för att jävlas. Eller för att det helt enkelt går, rakt av. Och gudarna ska veta att det går. För ingen ser en ju där bakom tangentbordet och det är svårt att bevisa skulden hos gärningspersonen i det läget. I denna polska rulle signerad regissören Jan Komasa och manusförfattaren Mateusz Pacewicz, duon bakom den välförtjänt Oscarsnominerade Corpus Christi, ges missbruket av sociala medier också mycket riktigt politiska implikationer när en idealistisk politiker lockas i en fälla med avsikt att förstöra dennes chanser att vinna ett val.

Allt detta är sedan i sin tur förpackat på ett spännande och rappt sätt i form av ett berättande som sneglar mot Hollywood snarare än mot art houseestetiken. Därmed blir det också rätt uppenbart att Komasa vill vara rak med både dramatiken och budskapet, snarare än snöa in på snåriga inre skeenden hos karaktärerna.

Skum framtoning och ”läskig”

I handlingens centrum finner vi Tomasz, juridikstuderande som blir utkastad från Warszawas universitet utan pardon. Inte så konstigt kanske eftersom han plagierat en uppsats, men ett streck i räkningen är det likväl även om hånleendet i den svåra stunden säger något annat.

Fast ekonomiskt behöver det förstås inte gå någon nöd på honom. Tomasz är nämligen så lyckligt lottad att han stöttas av gamla bekantingar till familjen från förr. Familjen Krasnucka. Mamma Zofia och pappa Robert är intellektuella liberaler, som gärna öppnar sitt hem och bjuder hem sonen de aldrig fått på middag när tillfälle ges medan dottern Gabi är föremålet för hans ömma låga sedan lång tid tillbaka.

Fast bakom kulisserna förlöjligar familjen Krasnucka Tomasz för sin – det bör framhållas – skumma framtoning. Inte minst beskrivs han som läskig av Gabi, något Tomasz får veta eftersom han avlyssnat familjen med sin ”glömda” telefon efter ett middagsbesök.

Bollar med falska nätkonton och hitte på-påståenden

Så visst är denne välkammade gosse läskig. Ett uppblossande stalkerbeteende gentemot Gabi fungerar som ytterligare bevis på detta. Men värst av allt är hans totala skrupellöshet. Egotrippad som många andra i hans digitalt kantstötta generation suktar Tomasz efter erkännande och beröm från var han kan få det. Således dyker en viss Beata, boss för inte särskilt seriösa PR-firman Best Buzz upp som en gudagåva. Hon bara älskar hur han bollar med falska nätkonton, hitte på-påståenden och smutskastningskampanjande, rent allmänt.

Fast mästarprovet kommer när den unge påläggskalven får i uppdrag att dra den sympatiske borgmästarkandidaten Pawel Rudnicki i smutsen. Trots idogt snokande verkar mannen inte ha ett enda skelett i garderoben. Däremot kanske han möjligen alltjämt själv befinner sig i nämnda garderob? Det är i alla fall vad Tomasz tror, så han nästlar sig in i hans kampanj med en tydlig agenda.

Speglar verkligheten på ett plågsamt realistiskt sätt

Se där, där fick man in homofobihaveriet i det polska samhället också ovanpå allt annat. Samtidigt är The Hater en film som påminner om att att alldeles för många människor rent allmänt inte klarar av den frihet internet gett dem. Ett kontroversiellt påstående? Kanske det, men bara för dem med den naives glasögon på nästippen. Just därför behövs det också fler filmer som The Hater där problemen ventileras och gestaltas. Fast det är inte en vacker sida av mänskligheten som Komasa och Pacewicz sätter fokus på. Filmen speglar verkligheten på ett plågsamt realistiskt sätt. Därför är det bara logiskt att det goda faktiskt inte tillåts vinna innan eftertexterna börjar rulla.

Oro för underminerandet av demokratin

Man kan definitivt mer än ana upphovsmännens oro för det inte särskilt subtila underminerandet av demokratin, och då inte bara i Polen utan även i en rad andra länder med auktoritära ”strong men” vid rodret. Så ur denna aspekt fångar The Hater tidsandan på ett deprimerande tydligt sätt.

Obehaglig med sociopatiska drag

Men historien slutar förstås inte där. HBO har bara för några veckor sedan slutfört en deal med producenterna bakom The Hater om att producera en dramaserie baserad på den samma. Kan onekligen bli intressant även om jag inte är så säker på att budskapet blir mer uppenbart i serien.

Vad mer? Jo, Maciej Musialowski i titelrollen är onekligen ett fynd. Han gör med små nyanserade medel Tomasz till en en genuint obehaglig och instabil individ med sociopatiska drag, och mer än så kan man faktiskt inte önska sig.

Skriven 2020-09-01

print

Våra samarbetspartners