ALLTID AMBER – kärlek, svek och hat i transvärlden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lia Hietala och Hannah Reinikainen
Dokumentär med Amber, Sebastian, Charlie
Originaltitel: Always Amber
Premiär: 2020-08-21
BETYG: 3

Jag har alltid ansett att förutsättningarna för hur mycket en dokumentärfilm skall engagera är om vi ser och tar till oss de involverade som människor av kött och blod, och inte bara som siffror och identitetslösa ansikten. Denna uppfattning stärktes när jag växte upp med alla dokumentärfilmer från andra världskriget och en speaker rabblade fakta medan identitetslösa soldater dog som flugor på slagfältet.

Lia Hietalas och Hannah Reinkainens långfilmsdebut är ett lysande exempel på vad jag menar. Det är alltid svårt för alla som inte rättar in sig i ledet och vill leva sitt eget liv istället för andras. I centrum står icke-binära Amber , bäste vännen Sebastian och “tredje hjulet” Charlie. Alla försöker hitta sin plats i vår komplicerade värld, som naturligtvis inte blir mer okomplicerad för transpersoner.

Regissörerna lägger stor vikt vid att visa att i botten av deras relation hittar vi de vanliga ingredienserna kärlek, svek, hat och vänskap. Ja allt som hinner passera revy för alla ungdomar oberoende vem de väljer som partner.

Stilistiskt har man kopplat rätt grepp på ämnet genom en för dokumentärer fungerande ryckig kamera ,skakigt foto och stökig punkmusik. Tillsammans med ungdomarnas naturliga och ärliga framtoning leveras en gnista väl värd att hållas vid liv i livets tankesmedja.

Skriven 2020-08-19

print

Våra samarbetspartners