PELLE SVANSLÖS – en alla tiders katt för alla tider

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christian Ryltenius
Originalröster: Adam Pålsson, Christopher Wagelin, Li Hagman, Olof Wretling, Sven Björklund
Land: Sverige
Genre: Tecknat/animerat
Längd: 63 minuter
År: 2020
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Alla snubbar vill ju vara katt! Kom an katten, visst svänger det! Säg mjau till livet! Katter och musik och musikaler hör ihop, och den nya Pelle Svanslös filmen är inte något undantag!

Uppsala-La-La-Land

Pelle Svanslös har egentligen fyllt åttio år, och är en mycket äldre vara-snäll-ikon än björnen Bamse, men i filmens värld är Pelle Svanslös en evigt ung och nyfiken kattunge.

I den här filmen förvandlas Pelle Svanslös klassiska och älskade Uppsala till ett modernt Uppsala-La-La-Land – där alla katter dansar och sjunger i formation, precis som människorna i La La Land. Det finns gott om kattskämt hela filmen igenom och blinkningar till andra klassiker.

Fin bild av den första kärleken

Allt börjar med Birgitta som önskar sig en egen kattunge … När kattungen hon får inte har någon svans så suddar hon ut svansen på den egenhändigt ritade bilden av drömkatten så att den också blir svanslös … Går det att få en bättre bild av den första kärleken? Hur många har inte haft en förutfattad mening om vilken hund (eller katt) som passar oss, för att sedan falla pladask för något helt annat?

Pelle hjälper Birgitta att rita med ett artistiskt tassmärke, och han hoppar omkring på pianot med sina små tassar, precis som kattungarna i Aristocats. Birgittas kvällslektyr är helt klart någon svensk parafras på Dr Seuss klassiska The Cat in the Hat.

Visst katten svänger det!

När Pelle Svanslös väl kommer till Uppsala får han träffa många svängiga katter som gillar musik, i logerna finns bilder på kattidoler, och en affisch gör reklam för musikalen Cats … Fast eftersom vi nu befinner oss i katternas fabelaktiga parallellvärld i Uppsala, borde då inte katternas musikal heta People? Cats är ju människor som klär ut sig till och uppför sig som katter, och Pelle Svanslös handlar ju om katter som uppför sig som människor …

Måns som impressario i “Uppsala’s got talent”

Måns har i denna nya film utvecklats till en hänsynslös impressario, som anser att elakheter har ett underhållningsvärde i sig … (tänk Simon Cowell eller Piers Morgan) och han sågar all kattig talang i sin egen version av “Uppsala’s got talent”.

Måns säger att han letar efter något unikt … och det hittar han i Pelle. En katt utan svans! DET kommer att bli succé på Måns nystartade, trendiga inneklubb som heter FISK.

Fula fiskar eller fina fisken?

FISK är en akronym för FIna katterS Klubb. Eftersom Bill och Bull har lite problem med att få ljuset i bokstaven K att fungera ser det dock ut som att klubben heter FIS – jättekul tycker barnen, och visst är Måns lite FIS-förnäm av sig … Måns är tecknad i samma stil som en listig räv, och han har även en räv bakom örat när han förför Pelle med dyra drinkar (“lax on the beach”) och snack om succé och berömmelse. Maja är mycket mer pålitlig – det är hon som visar Pelle sin stad Uppsala och hon är helt klart filmens klösigaste karaktär – med det bästa sång-och-dans-numret.

Ojämn antropomorfisering

Filmen lider lite av ojämn antropomorfisering. Katterna är helt klart fabelkaraktärer – man känner igen olika människor och människotyper i de olika katterna, lika lätt som man känner igen olika människotyper i karaktärerna i Nalle Puh. Men samtidigt är hundarna och räven vilda och farliga bestar … I alla fall tills filmen i sista stund räddar upp narrativet och visar en mer sympatisk sida av de ondskefulla och farliga rovdjuren. Utan den räddningen hade filmen lätt platsat i en anti-hund-lobbying-kampanj. Och man kan väl gilla både katter och hundar, både kattfilmer och hundfilmer?

“Sweden’s got talent”

Barnen oroar sig dock inte nämnvärt över “ojämn antropomorfisering“. Tecknade djur som är roliga – det räcker. Just nu har Sverige en hel del bra tecknartalang (vilket även syntes på den långa, talangfulla listan som rullade efter Bamse och dunderklockan) och förhoppningsvis kommer filmindustrin att ta vara på och utveckla denna – och skapa fler fina fabelfilmer.

Pelle ser ut som han ska …

Hur fungerar Pelle Svanslös idag? Alldeles utmärkt för målgruppen. Jan Gissbergs illustrationer ligger till grund för den nye Pelle Svanslös, och Gissbergs version av Pelle och hans vänner har varit den som gäller allt sedan hans Pelle Svanslös filmer kom ut på 1980-talet. På slutet av filmen tar Pelle och Maja till och med på sig den kravatt och de mössor som de hade i Gissbergs film …

Jan Gissbergs illustrationer ligger även till grund för de nya Bonnier Carlsen böckerna med Pelle och Maja i huvudrollerna. Så barnen känner igen sig och Pelle, Maja och alla deras vänner ser ut “som de ska göra” – och bättre betyg kan inte Pelle Svanslös filmen få.

Varsam uppdatering med ett evigt aktuellt och inkluderande budskap

Både den nya Pelle Svanslös filmen och de nya Pelle Svanslös böckerna är varsamt uppdaterade med precis lagom mycket moderna tillägg, och kärnan om att vara en schysst kompis och att låta alla få vara med finns fortfarande kvar. Stora boken om Pelle Svanslös (med många äventyr) rekommenderas – liksom den nyaste Pelle Svanslös boken där Pelle Svanslös går i kamp mot coronaviruset.

Pelle – en alla tiders katt. För alla tider!

Skriven 2020-08-13

print

Våra samarbetspartners