DEERSKIN – bisarrt och underbart om besatthet av hjortskinnsjacka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le daim
Regi: Quentin Dupieux
Skådespelare: Jean Dujardin, Adéle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier, Laurent Nicolas
Land: Frankrike
Genre: Bisarr komedi/skräck
Längd: 77 minuter
Inspelningsår: 2019
Format: Blu-Ray/DVD/VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: Fyra

Nu blir det franskt här på JPS Media!

Det är ju märkliga tider vi lever i. Därför får den franska filmen Deerskin premiär på VOD, DVD och Blu-ray samtidigt som den går upp på bio på ett par biografer.

Minst sagt udda…och underbar

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Deerskin. Filmen, som tävlade i sektionen Director’s Fortnight i Cannes förra året, verkade minst sagt udda. Handlingsreferatet lät inte klokt. Vad fanken var det här?

Deerskin är skriven och regisserad av Quentin Dupieux, som tidigare bland annat gjort mördardäckfilmen Rubber. Och ja, Deerskin är en riktigt udda film, en fullkomligt absurd historia. Den klassificeras som “komedi” och “skräck”, och tja, visst tenderar den skräck mot slutet, men filmen kan knappast kallas skräckfilm. Det här är en bisarr komedi.

… Och det är den bästa nya film jag sätt på bra länge! Deerskin är underbar.

Besatt av en hjortskinnsjacka

Jean Dujardin spelar den besynnerlige Georges, som verkar drabbats av en medelålderskris. Eller så är han bara knäpp. Riktigt rejält knäpp. Filmen inleds med att Georges lägger alla sina besparingar på en frän hjortskinnsjacka. Han blir fullkomligt besatt av denna jacka, och av hjortskinnsplagg rent allmänt.

Georges’ fru har slängt ut honom och spärrat deras gemensamma bankkonto, vilket innebär att Georges’ bankkort inte fungerar, han är pank. Han tar in på et hotell och betalar för rummet med sin vigselring. Han har med sig en videokamera och filmar allt och alla, men hans jacka står alltid i fokus. Jackan pratar med honom.

Tvingas börja begå brott

På en pub träffar Georges servitrisen Denise (Adèle Haenel). Georges låtsas vara en filmskapare som väntar på sitt team och sina producenter, vilka han påstår är insnöade i Sibirien. Det här intresserar Denise, eftersom hennes hobby är filmredigering. Georges “anställer” Denise, tillsammans ska de göra en film. En film som handlar om att ingen längre ska bära jacka, den ende som får bära jacka är Georges.

Georges behöver mer pengar, han behöver fler hjortskinnsplagg, och han tvingas börja begå brott.

Samlat polarna för att göra en flängd film

Deerskin ser inte ut att ha kostat mycket pengar. Estetiskt är det oansenligt, filmiskt är det enkelt, och de vintriga miljöerna är gråa och trista. Det känns lite grann som att Dupieux samlat ihop några polare för att göra en flängd film. Nu är väl så inte riktigt fallet, enligt IMDb kostade filmen uppskattningsvis fyra miljoner euro att göra, det vill säga mer än de flesta normalbudgeterade svenska långfilmer. Jean Dujardin är en av Frankrikes största filmstjärnor, så han fick säkert en hacka, och en del kända ansikten dyker upp i småroller – bland annat Albert Delpy och Marie Bunel.

Inte för vem som helst

Jean Dujardin är jättebra som den knepige Georges. Filmen är skitrolig, jag skrattade högt flera gånger, det här liknar ingenting annat. Visst, det här är inte en film för vem som helst, men vem vill väl vara vem som helst?

Plus i kanten för att Deerskin bara varar 77 minuter och aldrig hinner bli tråkig!

Skriven 2020-07-31

print

Våra samarbetspartners