TOP GUN – Cruise och McGillis av Tony Scott i nyutgåva

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tony Scott
Skådespelare: Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer, Meg Ryan
Land: USA
Genre: Action/Romantik
Längd: 110 minuter
Inspelningsår: 1986
Format: 4K Ultra HD/Blu-Ray
Distributör: Paramount
Betyg: 4

Kapten Pete “Maverick” Mitchell är stridspilot i USA:s flotta ombord påhangarfartyget USS Enterprise och har som mål i livet är att bli den bäste piloten i världen. Han och hans navigatör löjtnant Nick “Goose” Bradshaw (Anthony Edwards) skickas till flygskolan Top Gun som sägs utbilda de bästa piloterna i världen …

Den ultimata flygplansfilmen

Top Gun är en titel som väcker minnen och som har nostalgifaktor hos många generationer – speciellt filmfans som gillar action och flygplan. Top Gun är den ultimata flygplansfilmen.

Drömmen att bli pilot blev verklighet

Min närmaste bästis (den som bodde tvärs över gatan) bestämde sig för att gå med i RAF (Royal Air Force) och bli pilot efter att vi sett Top Gun på TV som barn. Efter en hel del pluggande, fina mattebetyg (och fina alla andra betyg) och tester fick hen ett all-expenses-paid scholarship av RAF och drömmen blev verklighet.

Förutom att RAF inte kör med amerikanska TomCats (som i filmen) i utbildningen.

Tony Scotts stora (regi)genombrott

Gissningsvis är Top Gun även älsklingsfilm, eftersom hon döpt sin katt till Goose – och bestämt sig för att bli pilot, kosta vad det kosta vill.

Maverick (Tom Cruise) är hjälten i filmen, Goose (Anthony Edwards) är bästisen och Meg Ryan spelar rollen som dennes fru. Hon har hela två scener i filmen.

Top Gun är förresten regisserad av Tony Scott som är bror till Ridley Scott), och detta blev Tonys stora genombrott som filmregissör – efter att tidigare ha gjort reklamfilm åt bland annat
SAAB med både SAAB 900 och en AJ 37 Viggen. Ja, Roy Andersson är inte den ende som laddat upp med reklamfilm!

Kulturminnesmärkt i USA

Top Gun räknas numera till världens bästa och mest stilbildande actionfilmer – den är till och med kulturminnesmärkt i USA, som film av speciellt kulturhistoriskt intresse – och hade det funnits en Oscar för bästa actionscener eller flygscener hade Top Gun haft priset som i en liten ask.

Som det är så vann filmen en Oscar för bästa låt, Take My Breath Away.

Skriven 2020-07-25

print

Våra samarbetspartners