MJÖLKKRIGET – kamp mot maffialiknande metoder i mejeribranschen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Grimur Håkonarson
Skådespelare: Arndis Hrönn Eglisdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Porsteinn Bachmann, Aevar Pór Benediktsson, Daniel Hans Erlendsson
Originaltitel: Héraoio
Premiär: 2020-07-17
Betyg: 3

Titeln kan anspela på just mjölk men framförallt på när en organisation blir för stor för sitt eget bästa, och här gör sig för övrigt likheterna med våra egna svenska mejeriet påmind. För även i vårt eget avlånga vulkanfria helylleland frodas dessvärre samma problem.

En bit ifrån Reykjavik finns ett litet samhälle bestående av ett fåtal gårdar, där alla är beroende av kooperativet, en organisation som ursprungligen stod för trygghet och framtid för byns mjölkbönder. Men med åren har organisationen blivit precis allting som de ursprungligen kämpade emot.

Maffialiknande metoder genomsyrar nu allt mer deras tillvägagångssätt, och flertalet bönder knyter näven i fickan. Ingen vågar dock ställa sig upp och påtala korruptionen och den hänsynslöse VD:n förutom Inga, en kämpande mjölkbonde som just blivit änka under suspekta omständigheter. Fast med ett säreget tillvägagångssätt och beslutsamhet att få med de andra gårdarna tar hon saken i egna händer.

Det Isländska landskapet förstärker i mångt och mycket varje scen och här låter regissören Grímur Hákonarson tiden spela en viktig roll. Tyvärr går det nästan lite för långsamt fram, men tanken infinner sig att man bör reflektera över vardagen och det är just vardagen som Inga kämpar i.

Skriven 2020-07-16

print

Våra samarbetspartners