DOMINO – Brian DePalmas sämsta film?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tråkig film med dum handling och doft av Hitchcock, Danmark/Frankrike/Belgien/Italien/Nederländerna/USA/ Storbritannien 2019
Regi: Brian DePalma
I rollerna: Nikolaj Coster-Waldau, Carice van Houten, Guy Pearce, Ezra Tarzi, Paprika Steen
(Netflix)

BETYG: ETT

Jag tittar på Brian De Palmas filmografi och konstaterar att han nu hamnat i den där gruppen uppburna regissörer som under en lång karriär nog gjort fler filmer som är likgiltiga, eller ibland riktigt dåliga, än bra. Vi associerar namnet De Palma med en rad bra, klassiska filmer från 1970- och 80-talet. Majoriteten av de filmer han fått ur sig sedan nittiotalet har inte varit några större höjdare. Ett par har väl varit hyfsade.

Jag såg aldrig Brian De Palmas förra film; Passion, men hans senaste – vilken dumpats direkt på Netflix – är ingen film som pekar på att De Palma är tillbaka i gammal god form. Tvärtom.

Lågbudget och problematisk inspelning

Har du undrat hur en TV-film om Kurt Wallander eller Martin Beck skulle se ut om den regisserades av Brian De Palma? Försedd med filmmusik av Pino Donaggio? Domino är svaret!

Domino är en med amerikanska mått mätt en lågbudgetproduktion. Drygt 50 miljoner kronor kostade filmen – som till större delen är dansk. En stor del av filmen spelades in i Köpenhamn, och inspelningen var, enligt De Palma, problematisk. Ingenting funkade och de danska producenterna betalade inte ut löner till filmteamet.

För manus står norrmannen Petter Skavlan, som tidigare bland annat skrivit Kon-Tiki. Skavlan stod även för manuset till Hamilton 3 med Mikael Persbrandt – en film som aldrig gjordes. Det är inte utan att jag undrar om Skavlan tog det manuset och skrev om det till Domino.

Bunden man som torterats och mördats

Domino börjar rätt bra. Nikolaj Coster-Waldau och Søren Malling spelar poliserna Christian och Lars i Köpenhamn. De blir kallade till ett lägenhetsbråk, där de i trappan springer på en lika skäggig som blodig karl från Mellanöstern. Christian har glömt sin picka hemma, så han lånar Lars när han ensam går in i en lägenhet. Det hela visar sig vara betydligt värre än ett lägenhetsbråk. Christian hittar en bunden man som torterats och mördats. Utanför lägenheten drar den skäggige kniv och skär Lars i halsen, och flyr ut genom fönstret. Lars väser att Christian måste följa efter, så han klättrar ut på de varmröda köpenhamnska tegeltaken.

Doftar Hitchcock

Här, i denna takklättrarscen, blir det klassisk Brian De Palma. Vilket i princip är detsamma som klassisk Hitchcock. Även Pino Donaggios musik doftar Hitchcock när Christian klättrar och snubblar omkring på-, och hänger från taken. Efter en stund undrade jag dock varför Christian gav sig ut på taken, och varför ingen annan ser var som sker däruppe. Polis borde ha varit på plats inom kort och det hade bara varit att vänta på att den skäggige skulle komma ner.

Agerar plötsligt hemlig agent

Nå. Dessa inledande scener är lite småtrevliga, men snart är det dags att lämna Köpenhamn. Lars avlider av sina skador. Några terrorister från IS härjar runt om i Europa och polisen Christian agerar plötsligt hemlig agent, och Domino blir Hemilton 3. Tillsammans med kollegan Alex (Carice van Houten), som var Lars älskarinna, reser Christian runt mellan några länder. Ibland dyker Guy Pearce upp som en lika märklig som ointresserad CIA-agent. Ibland blir det lite småtafflig action. Paprika Steen spelar Lars hustru på kryckor. Göteborgaren Thomas W. Gabrielsson spelar polischef. Nicolas Bro är också med någonstans.

Tråkig med dum handling

Domino varar bara 89 minuter, vilket förstås är ett plus i dessa dagar, men det är en riktigt tråkig film. Och handlingen är dum. En del scener är riktigt korkade – här finns till exempel en scen i vilken Christian smyger sig på tre skurkar bakifrån och oskadliggör dem, och just som han är klar med detta får han ett mobilsamtal. Han mobil ringer alltså högt. Han hade inte mobilen på ljudlöst medan han smög omkring. Om den ringt tidigare hade han misslyckats och antagligen dödats.

Estetiskt sett ser Domino ut som en svensk TV-film. Brian De Palma måste ha sovit under inspelningen. Det här kan vara hans sämsta film.

Skriven 2020-07-02

print

Våra samarbetspartners