JESPER BINZER – D-A-D:s sångare: “Jag har faktiskt problem med att tro på att allt kan bli som vanligt igen”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Att allting inte alltid går som man tänkt sig är en sanning huggen i sten, och sällan har det väl blivit så påtagligt som de senaste månaderna när Covid 19 lamslagit (musik)världen. Fråga bara Jesper Binzer, frontman långlivade danska rocklegendarerna D-A-D. Bandet hade en lysande fullbokad sommar framför sig med framträdanden som bland annat inkluderade Sweden Rock och Copenhell, men av detta blev intet. Så vad göra istället? En ny skiva i eget namn såklart.

– Fast det var förstås lite problem med att gå in i studion och träffa andra med tanke på pandemin, konstaterar sångaren. Men så tänkte vi att då får vi väl begå kollektivt självmord och göra skivan ändå.

Ögonblick av dystopisk känsla

Det sistnämnda säger Jesper med relativt neutral ton i rösten, men på samma gång en nyans av man får ta det som det är och hoppas på det bästa. Visst, situationen är allvarlig, men det går inte att oroa sig in absurdum, verkar budskapet vara.

– Det fanns ögonblick då jag hade en dystopisk känsla under den här perioden. Så det var en bra tid att skriva, och försöka förändra de här tankarna. Det var jävligt bra för mig mentalt.

Blir en bättre människa

– Du säger i pressmeddelandet som medföljer förstasingeln Premonition att när vi äntligen slappnar av kraschar tillvaron runt omkring oss, och det är ju precis det som hänt nu med den här pandemin?

– Ja, blir lätt så att man går och oroar sig för framtiden, och det sedan inte händer någonting ändå. Det fanns en dansk författare som hette Tom Kristensen, och han skrev om det här att man kan ha en känsla där man ställer in sig i katastrofläge. När sedan ingenting händer och man släpper de där tankarna händer något oväntat, och då blir man en bättre människa om man klarar av det.

Hela skivan redan inspelad

Och den som lever får se, heter det ju. Vilket är en fördel eftersom det nya ännu så länge obetitlade nya verket inte kommer att släppas förrän kring oktober/november. Alla sångerna är dock redan inspelade under överinseende av producenten Søren Andersen, som även producerade 2017 års solodebut Dying Is Easy. En självklarhet att Andersen är involverad även denna gång, menar Jesper.

– Ja, för han är jäkligt bra. Han kan allt jag inte kan. Samtidigt fanns det inte många jag kunde spela boll med eftersom jag satt fast i Köpenhamn, på grund av Coronan, men fördelen är också att Søren har en koppling till D-A-D. Han är ett bra stöd, har idéer och kan se vad som funkar med publiken.

Hammondorgeln den stora nyheten

– Också har han en ganska imponerande meritlista som inkluderar samarbeten med folk som Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Dave Mustaine och Sanne Salomonsen?

– Ja, han är jävligt bra på den sortens hårdrock jag gillar, så vi har något gemensamt där. Dessutom är han så musikalisk.

– Kan du säga något om hur den nya skivan kommer att låta jämfört med Dying Is Easy?

– Jag och Søren har pratat mycket om Deep Purple på sistone. När jag var liten lyssnade jag bara på punk, men sedan kom en tid då jag bara lyssnade på *Made In Japan, och det är där Hammondorgeln kommer in. Det är den stora nyheten på nya plattan.

2021 tillägnas D-A-D

En annan relevant nyhet är att Jesper och hans bandkamrataer till hundra procent kommer att tillägna 2021 till D-A-D. Det står redan nu klart. Eftersom alla sommarens bokningar gick åt fanders var det ett självklarhet att bestämma sig för att satsa fullt ut nästa år.

– Vi frågade oss vad vi skulle göra i det här läget. För folk undrade om vi inte skulle spela online eller göra P-platskonserter. Men vi tycker faktiskt *A Prayer For the Loud är en bra skiva, så den kommer att hålla att spelas 2021 också. Därför vill vi ge den en chans att kännas fräsch nästa år också. Vi är ett så pass gammalt band med ett starkt varumärke, så vi tänker ta paus och komma tillbaka nästa år istället.

Skoj på Monsters of Rock

– Men med tanke på hur allt utvecklat sig med Coronakrisen hade ni ändå rätt bra flyt med ert tidigare turnéschema?

– ja, vi fick spela I hela Skandinavien och Europa i höstas från oktober till julafton, och sedan blev det Monsters of Rock Cruise i Florida. Det var jävligt skoj. Men det var konstigt att komma hem igen till ett helt annat 2020. Det som hänt är en katastrof för livemusiken. Det är helt sjukt, och har vi otur kommer det att fortsätta, och då kommer folk att fortsätta vara rädda. Så jag har faktiskt problem med att tro på att det kan bli som vanligt igen.

Kan inte leva utan att recitera verkligheten

Det vore lögn att påstå att Jesper framstår som rastlös, men det han säger ger onkeligen intrycket av att det är ett personlighetsdrag. Vilket inte är så konstigt. Enligt egen utsag har voklalisten nämligen AD/HD. Därav tillkomsten av första soloalbumet, som skapades I ett vakum I D-A-D: s hektiska schema. Men med detta sagt; diagnosen ger samtidigt ett överdrivet intryck. För överlag verkar frontmannen vara en tämligen lugn och harmonisk figur.

– Jag kan visst det vara tålmodig, men att vara kreativ är en gåva, och jag kan inte leva utan att recitera verkligheten. Det går bara inte. Om jag har problem i tillvaron skriver jag om det, och då har jag åtminstone belyst det. Det är härligt att göra det eftersom det handlar om känslor. För att göra det här är både något känslomässigt och intellektuellt. Samtidigt ska det man skriver vara enkelt, så man måste verkligen tänka efter vad det är man vill säga.

Spela gamla låtar med vuxens syn på saken

Fast vad nu än Jesper skriver i sina texter, så har han alltid gett intryck av att vara en rockare. Titeln på hans självbiografi säger det mesta I det avseendet; I Won´t Cut My Hair. Rock ´n´roll in i döden är på något sätt det som gäller. Om inte annat på ett nordiskt kontrollerat sätt. Som för att förtydliga sin syn på (rock)livet säger han att det vore “jävligt bra” om man I egenskap av professionell fotbollsskpelare kunde spela de gamla låtarna med en vuxens syn på saken. Ja, ni förstår säkert vad som åsyftas. Och för den som undrar, så är sångarens fru med och håller honom på jorden vid behov.

Frun är Vice VD

Det som är skoj är jag blir utmanad om jag blir för “caught up”,självupptagen och tror på all bullshit. Då är det skönt att ha en fru som säger till när jag är full av mig själv. Men sologrejen är något vi gör tillsammans. Det är ett projekt där hon är “styrelsen”. Hon är Vice VD, och det sätter jag stort värde på. Fast hon är inte inblandad i den kreativa processen, däremot allt som har med när och hur att göra. Det här är trots allt en stor skuta som ska styras rätt.

Skriven 2020-07-01

*Made In Japan är ett klassiskt miljonsäljande livealbum med Deep Purple
*A Prayer For the Loud är D-A-D:s senaste album och var tillika deras första på åtta år vid releasen i maj förra året.

print

Våra samarbetspartners