EN FÖRLUPEN KULA (Balle perdue/Lost Bullet)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Tajt och hårdkokt actionthriller med råbarkat snygg plåtkross, Frankrike 2020
Regi: Guillaume Pierret
I rollerna: Albien Lenoir, Nicolas Duvauchelle, Ramzy Bedia, Stéfi Celma, Rod Paradot

BETYG: TRE

Frankrike har i mångt och mycket blivit ett land att vända sig till när det blivit dags att avnjuta gritty, hård action på senare år. Inte minst beroende på att Hollywood i sin ambition att få med sig även yngre tittare gått in för att klara den illa beryktade censurgränsen PG-13 till varje pris oavsett om det är lämpligt med tanke på filmtyp och ämnet som avhandlas eller inte. Däremot lägger fransmännen oftast inte fingrarna emellan när det gäller den här typen av underhållning. För vem minns inte exalterat sådant som den underskattade 22 Bullets och mästerverket Léon – båda med Jean Reno, starka Fiender emellan (36 Quai des Orfévres) med både Daniel Auteull och Gérard Depardieu i handlingens centrum, stenhårda Doberman och verklighetsbaserade Public Enemy No. 1 (L’instinct de mort), de två sistnämnda med Vincent Cassel i huvudrollen, för övrigt.

Biljakter som råbarkat snyggt hantverk

En förlupen kula följer i mer eller mindre i samma hårdkokta tradition som ovanstående titlar. Därmed inte sagt att denna skapelse direkt överglänser någon av ovanstående alster. Däremot är det en god gedigen rulle för fans av sådant här. Storyn är enkel, våldet kompromisslöst när så krävs och biljakterna doftar råbarkat snyggt hantverk och plåtkross snarare än CGI.

Först på listan över misstänkta

I handlingens fokus ser vi småkriminelle Lino, som åker fast i samband med ett misslyckat bilbräckande smash and grab-inbrott i en juveleraraffär. Efteråt tar han sin straff som en man av gammalt gott skurksnitt. Väl ute igen vankas det mekanikerjobb på polisens knarkrotel. Under överinseende av sin mentor Charas ska det bli folk av honom igen. Är det tänkt. Men så blir Charas tagen av daga av sina egna , och då står Lino givetvis först på listan över misstänkta.

Det är upplägget, och mer än så behöver du egentligen inte veta. Två korrupta snutar med dollartecken i ögonen tänker göra allt för att dölja både mordet på Charas och de ljusskygga knarkaffärerna de är inblandade i. Samtidigt är Julia, en tuff kvinnlig snut den enda som tror på Linos oskuld. I alla fall efter mycket om och men.

Effektivt berättad, levererar godset

Summa summarum får sägas att En förlupen kula en tajt berättad actionrulle som lever upp till sitt syfte. Den är kanske inte fantastisk, men den är onekligen underhållande, effektivt berättad och levererar godset utan att dra ut på något i onödan. Alltihopa är över på endast 92 minuter. Föredömligt kort, får man väl säga. Men för den som vill ha mer flaggas det i slutet för en uppföljare. Den som lever får i vanlig ordning se.

Skriven 2020-06-23

print

Våra samarbetspartners