LADY GAGA – Post om George Floyd, rasism och korruption, inte nya succéalbumet har gett henne de största rubrikerna just nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Som förväntat gick Lady Gagas nya album Chromatica direkt in på USA-listans förstaplats efter releasen den 29 maj, och de amerikanska kritikerna har uppenbarligen till stor del varit positiva. Nya verket är en återgång till catchy diskofierade tongångar efter utflykter i Tony Bennetts croonerland och den mer singer/songwriter orienterade filmmusiken till A Star Is Born. Vilken i sin tur står i tydlig kontrast till svenska kollegors löjligt ängsliga recensioner som går ut på att sångerskan inte uppfinner hjulet igen.

Sköt upp lyssningsparty för fansen

Men samtidigt är det inte den nya musiken som gett Gaga de största rubrikerna den senaste veckan utan ett inlägg på Instagram där hon kommenterar afroamerikanen George Floyds död i samband med ett brutalt polisingripande, som lades upp två dagar efter albumsläppet. I samband med detta valde vokalissan för övrigt också att skjuta fram sitt inplanerade lyssningsparty med sina Little Monster-fans.

Den som vill kan med fördel ta del av hela Gagas inlägg i sin engelska originalform här nedan, men det hela går i stort sett ut på att hon inte vill hetsa ytterligare ilska, utan vara en del av en lösning. En lösning på något som i sin tur beskrivs som resultatet av systematisk rasism och ett korrupt system som stöttar den samma.

En blodigt droppe som fick stjärnorna att reagera

Men Lady Gaga är föga förvånande inte den enda bland musikens stjärnor som reagerat på en händelse som till synes fungerat som den blodiga droppen som fick bägaren att rinna över. Bland övriga nämn som uttryckt sin indignation märks folk som Beyoncé, nya stjärnskottet Bllie Eilish, Halsey, Madonna, Rihanna, ex-One Direction-medlemmen Harry Styles, Kanye ”legend in his own mind” West och hans forna(?) antagonist Taylor Swift.

Taylor Swift och Trumps looting/shooting-tweet

Sistnämnda läxade för övrigt upp Donald Trump efter sin tweet med den redan ökända frasen ”When looting starts the shooting starts”. Något som redan fått Twitter att klassificera inlägget som glorifierande av våld. I samma tweet uttrycker Trump också att han erbjudit Minnesotas Guvernör Tim Walz ”militär assistans”.

Varpå Swift replikerade med följande. På Twitter för den som undrar:
After stoking the fires of white supremacy and racism your entire presidency, you have the nerve to feign moral superiority before threatening violence? ”When the looting starts the shooting starts??? We will vote you out in November.

Har Swift rätt? Det är klart hon har. En president och statsman i en demokrati formulerar sig inte på det här viset. I något läge. Den som är POTUS ska i grund och botten agera som en samlande kraft och inte söka konfrontation varje gång tillfälle ges. Så heder åt sångerskan för hennes rättframhet.

Protester har inget med vandalism att göra

Detta betyder självklart dock inte på något sätt att Swift eller någon av hennes kollegor supportar plundring och bärsärkagång – det vore bara fånigt att tro något sådant. Inte jag heller för den delen, verkligen inte. Jag avskyr verkligen sådant destruktivt beteende. För vad har protester att göra med att vandalisera och plundra den lokala Targetbutiken? Men med detta sagt, det måste väl rimligen finnas ett alternativ mellan svensk mjäkighet och hot om att skjuta ihjäl folk.

Resoluta ingripanden med auktoritet

Sedan får jag väl säga att jag önskat ytterligare tydlighet i vårt eget land vad gäller sådant här. Resoluta ingripanden med auktoritet av polismakten där buset omhändertas, och får ta konsekvenserna av sitt handlande i rättssalen är den variant jag önskat vi haft, inte denna mellanmjölksvariant som de våldsbenägna kretinerna inte respekterar. Men det är förstås en annan sak.

Borde ta en (själv)kritisk funderare

Sedan får jag nog säga att i alla fall en del av de som hittills demonstrerat på Black Lives Matters vägnar här i gamla Svedala borde ta sig en (själv)kritisk funderare över varför de bestämt sig för att gå ut och vädra sitt hat och utöva våld mot den svenska poliskåren på grund av rötäggen i den amerikanska diton. Det handlar om två olika länder, två vitt skilda kulturer och vida skillnader i befogenheter för lagens väktare. Tala om att blanda ihop ärtorna med morötterna.

Skriven 2020-06-10

Lady Gagas post på Instagram den 31 maj 2020

print

Våra samarbetspartners