WITHIN TEMPTATIONs Sharon den Adel: “Världen av idag verkar vara mer galen än någonsin”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Symphonic metalgiganterna Within Temptation har gjort sin förmodligen argaste sång någonsin, och varför inte. Det finns trots allt all anledning att vara upprörd över världens tillstånd. Men det är inte den långrandiga Coronapandemin som åsyftas här. Nej, istället handlar det om sådant elände som diverse exploatering, våld och kränkningar. Kort sagt allt som görs för den egna vinningens och tillfredsställelsens skull. Entertain You är titeln på verket som både bidrager med ett tydligt kompromisslöst statement och en musikalisk ton långt ifrån alla fans är villiga att acceptera.

Omfamnar förändringar

– Ja, en del av dem är verkligen chockade, konstaterar Sharon den Adel obekymrat. Men det är för att det finns förväntningar på något mer symfoniskt. Samtidigt är det en tung sång, som inte är typisk för oss. Fast vi förändras ständigt, och det är något vi omfamnar. Sedan är det inte så att vi kommer att göra ett helt album som låter så här, men det är 2020, och det är så här vi låter nu. Vi kan inte låta som för fem år sedan.

På en direkt fråga håller sångerskan med om att Entertain You utgör en tämligen logisk fortsättning på senaste albumet, förra årets Resist. Det betyder dock inte att de symfoniska inslagen inte kommer att fortsätta vara en del av bandet, bara att andra, tyngre inslag kommer att tillåtas ta plats också.

Inspirerad av andra världskriget

Likaså inser man att Sharons lyrik nu är inne i en ny fas. Den samhällskritiska eller kanske i ännu högre utsträckning humanistiska lyrik som figurerar i Entertain You är inget nytt. Inspirationen till den samma fanns i hennes huvud redan tidigare.

– Well, de här sakerna skrev jag om även på Resist, men jag växte upp med att läsa om sådant som hände i det förflutna, och på sistone har jag inspirerats av andra världskriget och vad vi lärde oss av det. Världen var crazy då, men den verkar tyvärr vara mer galen än någonsin idag. Jag och många andra tror kanske det fanns hopp om att kunna förändra världen, men sedan inser vi alla till slut att det inte blir så eftersom människorna själva inte förändras.

Behöver objektiv journalistik

– Den insikten tror jag är väldigt tuff för de flesta?

– Yeah, det är en sådan tung grej att hantera. I egenskap av att vara någon som inte har något inflytande alls är det svårt att bara se allt bli värre, och det händer i mitt land också. Se bara på pressen. När Putin kom till Holland på statsbesök sträckte han ut en hand, men ingen rapporterade det som det var. De bara skrev om annat. Visst, han är en diktator, men om vi behandlar honom likadant som han behandlar oss kommer det att gå illa.

– Vad behöver göras då, tycker du?

– Vi behöver ha objektiv journalistik. Vi måste få chansen att bestämma oss för en åsikt på ett rätt sätt. Det är frustrerande som det är nu. För om vi inte gör något åt situationen kommer Putin och andra som han bara att åka hem och säga att vi sysslar med fake news i Holland.

Att tillfredsställa behov på bekostnad av andra

– Det låter onekligen som om Entertain You är en rätt politisk sak?

– Absolut, visst är det en politisk sång, men den handlar också om att tillfredsställa sina egna personliga behov på bekostnad av andra i underhållningssyfte. Eller i verkliga livet när någon till exempel blir mobbad, och folk filmar det istället för att ingripa.

Nytt album ingen prioritet

Därefter glider samtalet åter in på musiken. Sharon berättar att tanken med att släppa Entertain You var att ha något nytt att spela live under vårens inplanerade gemensamma Europaturné med amerikanska Evanescence. Eftersom det här skulle ha blivit det andra turnévarvet på den här kontinenten med Resist kändes det som ett måste. Men när alltihop ställdes in bestämde man sig gemensamt för att släppa låten ändå.

– För oss känns det roligare att göra på det viset istället för att vänta. Om vi skriver i ögonblicket vill vi släppa det direkt. Därför kommer vi att släppa ett par sånger till i år, och ytterligare ett par nästa år tills vi ger ut ett album till slut. Men ett nytt album är ingen prioritet just nu.

Skrivkramp och personlig sorg

För två år sedan var emellertid Sharons soloskiva My Indigo något som definitivt kunde betraktas som en prioritet. Detta lågmälda projektet skapades nämligen i kölvattnet på såväl skrivkramp som utbrändhet och personlig sorg, och på en rak fråga om huruvida detta påverkade riktningen på Resist är svaret givet.

– Yeah, det gjorde det. Men det betydde inte att jag visste vilken riktning Within Temptation skulle gå för det. Sedan bortsett från det kändes det nödvändigt för mig att hantera att vara en del av bandet igen innan dess. Dessutom hade jag personliga saker att gå igenom också. Min far hade varit sjuk ett tag och gick bort, vilket gjorde att jag var tvungen att konfrontera sådant som att jag inte varit hemma så mycket och att jag inte umgåtts tillräckligt med mina föräldrar. Så i slutänden behövde jag gå vidare. Jag började lyssna på annan sorts musik. Det betydde inte att det behövde vara pop eller så, men tack vare det lärde jag mig hur vårt sound skulle bli mer up to date, och låta mer 2020. Det var väldigt uppfriskande.

Skriven 2020-06-03

print

Våra samarbetspartners