PROXIMA bland Njutafilms juninyheter 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vi går mot ljusare och varmare tider!

På vissa håll i Europa har biograferna försiktigt öppnat upp sina salonger igen, och vi väntar med glädje och spänning på att Sverige ska få möjlighet att göra detsamma. Men glöm inte att det finns ett antal biografer som fortfarande kämpar och med all hänsyn till de rekommendationer som getts ser till att friska besökare kan njuta, glädjas och känna med de filmer som finns ute just nu.

Vi har fyra fina filmer planerade för biografsläpp i juni och juli. Utöver våra biofilmer har vi även här samlat våra senaste släpp, favoritfilmer, filmer på tema spänning och ett brett utbud av kommande filmer dvd, blu-ray och video on demand.

Läs mer här nedan och klicka på bilden för att komma till filmens webbsida med mer info och trailer eller för att direkt gå vidare till streaminglänk.

Vi på Njutafilms önskar er ljumma filmkvällar i denna försommar!

NYHETER

PROXIMA
Sarah är en fransk astronaut, och den enda kvinnliga deltagaren i det rymdprogram som förbereder sig inför en ett år lång expedition. Som ensamstående mamma till en åttaåring känns expeditionen än mer krävande, och med lika delar skuld och mod försöker hon hitta balans i sin roll som banbrytare och mamma.
Eva Green (Penny Dreadful, Euphoria, Casino Royale) är lysande i rollen som astronauten som försöker balansera karriär och mammaroll i Alice Winocours (Maryland, Mustang) precisa och jordnära astronautdrama.

ALICE OCH BORGMÄSTAREN
Borgmästaren av Lyon har hamnat i existentiell kris. Efter 30 år i politiken känner han sig helt tom och oengagerad. Men när en ung filosof träder in i hans värld förändras allt.
Genom att blanda humor med ångestladdat och mycket realistiskt drama skildrar Nicolas Pariser mötet mellan den nyutexaminerade filosofen och den klassiska borgmästaren med fingertoppskänsla.

PORTAL
INSIDIOUS möter PARANORMAL ACTIVITY
En driftig TV-spökjägare utför en mystisk ritual för att öppna en portal till “andra sidan”. Snart inser han och hans team att de har tagit sig ordentligt med vatten över huvudet när det visar sig att portalen faktiskt är på riktigt och de står öga mot öga med en urgammal demonisk kraft.
Med bl.a. Terror på Elm Street-drottningen Heather Langenkamp i en av huvudrollerna.

BIT
En transtjej på sommarsemester i Los Angeles får kämpa för livet efter att hon faller offer för fyra queerfeministiska vampyrer. Deras mål är att rensa gatorna från våldsamma män som letar kvinnliga offer.
“Precis den queerfeministiska vampyrfilm vi väntat på så länge” – Solzy at the Movies
“Biter ifrån med robust feministisk kraft och lämnar kvar ett tydligt märke av representation och blodtörstiga vampyrer” – Film Inquiry
“Känns fräsch och nyskapande” – Queer. Horror. Movies.

KOMMANDE PÅ BIO

BEANPOLE
PÅ BIO / DVD / VOD 12 JUNI
Året är 1945 och andra världskriget har lämnat Leningrad i spillror, med kollapsade byggnader och söndertrasade människosjälar som lever i misär. Trots att belägringen äntligen är över fortsätter kampen om liv och död bland de överlevande. Men två unga kvinnor, Iya och Masha, försöker hitta hopp och mening med sina liv – kosta vad det kosta vill.
Regissören Kantemir Balagov är bara 26 år, men har redan lyckats plocka hem tre Cannes-vinster och över tjugo andra festivalpriser för detta imponerande krigsdrama. Filmen var också Rysslands Oscarsbidrag.
VINNARE – CANNES FILMFESTIVAL – BÄSTA REGI & KRITIKERPRISET
VINNARE – STOCKHOLM FILMFESTIVAL – IMPACT AWARD

ADULTS IN THE ROOM
PÅ BIO 10 JULI
I kölvattnet av börskraschen som startade i USA 2007 är Grekland år 2015 ett land på ruinens brant. Bakom lyckta dörrar försöker landets finansminister Gianis Varoufakis rädda vad som räddas kan genom hårda åtstramningsförslag. Allt för att Grekland inte ska knuffas ut ur EU och ned i en evig skuldfälla.
Den prisade grekisk-franske filmregissören Costa-Gavras har sedan 60-talet gjort sig ett namn med politiskt laddade filmer som Oscarbelönade Z – han lever (1969), Försvunnen (Guldpalmen i Cannes 1982) och Music Box – skuggor ur det förflutna (som fick Guldbjörnen i Berlin 1989).
Gianis Varoufakis bok ‘Adults in the room: My Battle with Europe’s Deep Establishment’ ligger till grund för filmens manus.

DEERSKIN
PÅ BIO / DVD / VOD 29 JULI
(Bio-on-demand)
Georges är 44 år, bor på den franska landsbygden och är nyskild. När han hittar en begagnad, fransprydd hjortskinnsjacka förändras hans liv och en ny livsagenda tar form. Han börjar filma sig själv och tar hjälp av bartendern Denise som också är en lovande filmklippare. Tillsammans ger de sig ut i världen för att fullfölja Georges och hans hjortskinnsjackas onda plan: att utplåna all konkurrens och sträva mot världsherravälde. Och filma allt däremellan.
Oscarsvinnande Jean Dujardin (The Artist, The Connection) och Adèle Haenel (Porträtt av en kvinna i brand) , har huvudrollerna i denna skruvade och surrealistiska thrillerkomedi av filmskaparen Quentin Dupieux (Rubber, Wrong Cops), även känd i musikvärlden som “Mr. Oizo”.

LOLAS VÄG MOT HAVET
PÅ BIO 7 AUGUSTI
18-åriga Lola har rosablekt hår och bor i fosterhem. När hennes mamma plötsligt dör gör hennes pappa allt för att Lola ska missa begravningen. Två år tidigare kastade han nämligen ut henne ur deras gemensamma hem. Då var Lola fortfarande Lionel, och Lola var någon pappan inte kunde acceptera. Moderns sista önskan var att begravas nära de omgivningar där hon växte upp, och både fadern och Lola vill uppfylla detta. Fast beslutna att slippa träffas reser de nu i varsin bil på resa mot Nordsjön och mammans sista viloplats.
Huvudskådespelerskan Mya Bollaer är Belgiens första transperson att vinna pris för mest lovande kvinnliga skådespelerska vid de nationella filmtävlingen Magritte i Belgien.

THE HEAD HUNTER
Release: 3 juni
En medeltida prisjägare ger sig ut för att hämnas på det monster som dödade hans älskade dotter.
* * * * *
“Medieval horror gold; one of the coolest and craziest horror movies I’ve seen in a long time.” – Bloody Disgusting

PROXIMITY
Release: 1 juli
En ung NASA-forskare blir kidnappad av rymdvarelser men lyckas också filma dem. Filmerna blir virala men ingen tror honom. Förutom en hemlig FN-organisation som vill ha hans uppgifter till varje pris.

THE CURSE OF VALBURGA
Release: 15 juli
Två småkriminella bröder hittar på en myt om ett hemsökt hus där anden från Greve Draculas kusin sägs gå igen. Ett sätt att lura turister på snabba pengar med löften om vampyrer och gamla historiska byggnader. Men när turisterna börjar dö som flugor visar det sig snart att huset de valt bär på andra hemligheter.

TRESPASSERS
Release: 22 juli
Två par på lyxweekend i öknen råkar möta exakt fel personer vid exakt fel tidpunkt. Nu väntar kaos, mord och våld, och ingen kommer undan.
Med Fairuza Balk (Den onda cirkeln) i en av rollerna!

A ROUGH DRAFT
Release: 22 juli
När dataspelsdesignern Kirill förlorar sin identitet, och även alla andras minnen av honom, får han snart veta att han valts ut till ett hemligt och mystiskt uppdrag: att vakta porten mellan de parallella världar som finns i vårt universum.
Baserad på en bok skriven av Sergei Lukyanenko, som också skrivit boken bakom filmsuccén Nattens väktare (Night Watch).

SPÄNNANDE ATT STREAMA

FABRIKEN
När fabriksägaren Kalugine sätter sin fabrik i konkurs kidnappas han av en grupp arbetare som inte fått ut sina löner. De låser in honom på fabriken och begär en hög lösensumma. Kalugines privata livvakter och polisens SWAT-team anländer omedelbart och nu är genast rollerna ombytta. Arbetarna är fångade och deras liv är i fara, då både poliserna och livvakterna utan tvekan kommer att döda för att skydda Kalugine och hans brott
* * * * * 5/5 “Ett mästerverk. Regissören Yuriy Bykov är i mina ögon både större, skickligare, mästerligare och viktigare än Tarkovskij.”” – Kulturbloggen
* * * * “Som en ‘Die Hard’ marinerad i socialrealism” – TT Spektra
* * * * “Fantastiskt bra kammarspel. Bara “wow” alltså!” – TV4 Nyhetsmorgon
* * * * Brutalt och spännande. Ett desperat skrik från människor som ingen lyssnar på.” – Aftonbladet
* * * * “Laddad noir-stämning och klassisk action i denna skärskådning av det ryska klassamhället” – TT Spektra
* * * * “Spännande och sevärd” – Svenska Dagbladet
* * * * “Fint modellerade personporträtt i ett tätt, nervigt kammarspel” – Sydsvenskan

THE ROOM
Trötta på det hetsiga storstadslivet och alla krav flyttar Kate och Matt in i sitt drömhus på landet. Men det gamla huset hyser sannerligen hemligheter och snart upptäcker de ett väl undangömt rum. Ett rum som har den fantastiska egenskapen att frammana och materialisera exakt vad de önskar sig. Dock är ingen lycka komplett utan ödesdigra konsekvenser: det som uppstår i rummet kan aldrig lämna det utan att tyna bort. Och det Kate och Matt önskar sig mest… är ett barn.
“En oväntad överraskning. Smart och oroväckande om förverkligande och familj.” – Bloody Disgusting

MIRAKLET I SARGASSOHAVET
Efter att polisen Elisabeth blev förflyttad från Aten till den lilla byn i västra Grekland har ingenting varit sig likt. Allra minst hon. Men när den lokala nattklubbsägaren plötsligt dör flyter också stadens hemligheter upp till ytan.
I huvudrollen ser vi Angeliki Papoulia, känd främst från landsmannen Yorgos Lanthimos filmer Dogtooth, The Lobster och Alper.

SAVAGE
Det är sommar, och någonstans i södra Frankrike försvinner tonåringar utan spår. Ryktena går heta och ett av de galnaste är att ett vilddjur driver omkring i området. När tonåriga Lauras kompis också försvinner, och eftersom polisen står handfallna, bestämmer hon sig för att själv lösa mysteriet.
“Lily-Rose Depp fascinerar i en atmosfär av giallo i sneakers” – Telerama

© Njutafilms

print

Våra samarbetspartners