VI HÅLLER UT – svenska artister går samman för att stötta i kampen mot corona

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Under 80-talet kom klassikerna ”Do they know it’s christmas” och ”We are the world” för att uppmärksamma en av världens största kriser. Nu – mitt i en ny brinnande kris – samlas ett 50-tal svenska artister i en låt om att inte tappa hoppet och att hålla ut. Sarah Dawn Finer, Helene Sjöholm, Magnus Carlsson, Mariette, Jessica Andersson, Dolly Style och Robin Bengtsson är några av artisterna i ”Vi håller ut”, tillägnad alla svenskars kamp mot Covid-19.

Håll ut har varit och kommer att vara ett av det starkaste och viktigaste budskapen under våren – och kanske även under sommaren – 2020. Statsminister Stefan Löfvén, Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen och vårdpersonalen – alla ber de oss att hålla ut lite till.

För att ge tillbaka till de som nu kämpar som allra hårdast, och för att peppa alla att göra just det som behövs släpps låten och musikvideon ”Vi håller ut”. Några av Sveriges främsta musiker och artister har samlats för att hylla och stötta alla som kämpar med coronakrisens eländen, stora som små. I hela landet finns sorg, ovisshet och utmaningar som de flesta aldrig har mött förut. Alla behöver göra uppoffringar och visa hänsyn, för att skydda sig själva – och framförallt varandra.

Släpps först för vårdarbetare

Låten släpps i dag den 18 maj i en mängd grupper, forum och nyhetsbrev tillägnade vårdpersonal och andra samhällsbärande yrken. Några av de förbund som släpper låten är Vårdförbundet och Sveriges Läkarförbund, men även stora privata Facebookgrupper som tillsammans når hundratusentals medlemmar.

– Vi ville släppa låten till dem som, självvalt eller inte, står mitt i epicentrum av pandemin, dag ut och dag in. Att så många hakade på var en positiv överraskning och en stor orsak till varför jag är säker på att detta projekt kommer att betyda något, säger Micke, ”Mikeadelica” Gustafsson, regissör och producent.

– Titeln “Vi håller ut” kunde inte vara bättre. Alla inom vården är sannolikt helt slut och nu kommer sommaren när de måste få vara lediga men kan de?, säger Kajsa Giesecke, intensivvårdsspecialist, som har hjälpt till med kontakter inom vården.

Stor skara artister som ställde upp

Idén till låten fick Micke från Spanien där en grupp spanska artister spelat in en cover av låten ”Resistiré” av gruppen Dúo Dinámico. Låten spelades in under karantän från artisternas hem och blev snabbt något av Spaniens “corona-anthem”.

Micke, som bland annat är en av Sveriges mest anlitade musikvideoregissörer, ville göra något liknande i Sverige och kontaktade musikproducenten Fredrik Thomander. En efter en tackade musiker och artister från hela landet ja till att medverka, många fler än någon av dem kunde hoppas på.

– Som vän och kollega till många kulturarbetare ser jag just nu hur de flesta kämpar med sin ekonomi och förstörda tidslinje. Att så många ändå tog sig tid för att vara en del av ”Vi håller ut” är fantastiskt och lovvärt, säger Micke ”Mikeadelica” Gustafsson.

– I sitt klassiska popschlagerformat är det här en boostande kampsång, det är solidaritet i 100 BPM helt enkelt, säger Fredrik Thomander.

Ingela ”Pling Forsman textförfattare

Uppdraget att tolka den spanska texten på svenska gick till den rutinerade textförfattaren Ingela ”Pling” Forsman. Efter en första genomlyssning av låten föreslog Sarah Dawn Finer låtens nuvarande titel.

– För mig var det en självklarhet att vara med. Jag tror att vi alla känner, oavsett utsatt yrkesgrupp eller riskgrupp, att det handlar om att stötta varandra just nu. Och en lång tid framöver. Så när en av oss faller ihop måste vi hjälpas åt att lyfta varandra. Vi måste hålla ut. Själva, och tillsammans som samhälle, land och folk, säger Sarah Dawn Finer.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska lyssna på låten, se på videon och göra den till sin egen. Projekt är helt ideellt och inte kopplat till någon organisation, insamling eller politisk aktör. Låten kommer att distribueras via tjänsten Amuse och alla intäkter från spelningar av låten kommer att skänkas till ett projekt inom vården.

– Hela projektet har handlat om att se andra – för att kanske bli sedd tillbaka. Ingen i Sverige är opåverkad av pandemin, även om den slår på olika sätt så gör det lika ont, säger Micke ”Mikeadelica” Gustafsson.

MEDVERKANDE
Producent och regi: Mikeadelica
Musikproduktion/mix: Fredrik Thomander
Svensk text: Ingela “Pling” Forsman

Kvinnliga vokalister:
Helene Sjöholm, Sarah Dawn Finer, Mariette, Jessica Andersson, Dolly Style, Mahan Moin,
Therese Grankvist, Britta Bergström, Jeanette Olsson, Marica Lindé

Manliga Vokalister:
Robin Bengtsson, Magnus Carlsson, Philip Jalmelid, Joacim Cans, Rennie Mirro, Sean
Banan, Erik Høiby (The Lovers Of Valdaro), Johan Boding, Johan Becker

Musiker:
Peter Kvint – Elgitarr
Sven Lindvall – Bas
Robert Wells – Piano
Moh Denabi – Akustisk gitarr
Hux Flux Nettermalm – Trummor
Maria Marcus – Synth/kör
Mattias Bylund – Wurlitzer
Fredrik Thomander – Keyboard
Pernilla Andersson – Akustisk gitarr
Lena Thomander – Percussion
Teo-Max Gustafsson – Akustisk gitarr
Leo Elliott Karlsson – Elgitarr
Humla Karlsson – Bas
Pontus Norgren – Gitarrsolo
Adam Warhester (The Lovers Of Valdaro) – Synthsolo
Mats Wester – Nyckelharpasolo
Nils Landgren – Trombonsolo
Mikeadelica – Scratch
Peter Noos Johansson – Trombon
Wojtek Goral – Tenor och Altsaxofon
Tomas Jonsson – Barytonsaxofon
Magnus Johansson -Trumpet
Janne Bjerger -Trumpet
Göran Rudbo (Triple & Touch) -Trumpet/sång
Ken Wennerholm (Triple & Touch) -Trumpet/sång
David Bukovinszky – Cello
Mattias Johansson – Violin
Mattias Bylund – String synthesizer
Nils-Petter Ankarblom – String synthesizer
Stråk & Blås arrangerat av Nils-Petter Ankarblom
Stråk & Blås inspelat av Mattias Bylund i Studio BLND
Lukas Nathanson – Sånginspelning
Michael Feiner – Sånginspelning
Chris Meyer – Sånginspelning
Ian-Paolo Lira – Sånginspelning
Fredrik Thomander – Musikproduktion/arr.
Fredrik Thomander/Peter Månsson – Mix
Ulf Börjesson – Mastring
Musikproduktion: Palma Music Studios
Produktionsbolag: Mikeadelica.com
Initiativtagare, producent, regi och redigering: Micke “Mikeadelica” Gustafsson
Nicklas Bergström – Logotyp och grafisk profil

© Moore To Be

print

Våra samarbetspartners