THE JESUS ROLLS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
En slags road trip som går vilse plus sex och naket, USA 2019
Regi: John Turturro
I rollerna: John Turturro, Bobby Vannavale, Audrey Tautou, Susan Sarandon, Pete Davidson
(Amazon Prime)

BETYG: TVÅ

Jag gillade The Big Lebowski, men idag minns jag bara fragment av den; vissa gestalter, vissa scener – och så minns jag John Turturro som bowlaren Jesus Quintana; han som säger “Don’t fuck with the Jesus”.

Mer Flörtkulorna än bröderna Coen

Joel och Ethan Coen har ingenting med spinoffen The Jesus Rolls att göra, inte mer än att de har låtit John Turturro få använda sig av rollfiguren. För det är John Turturro som står för manus och regi. Fast det visade sig att The Jesus Rolls bygger på Bertrand Bliers franska film Flörtkulorna med Gérard Depardieu från 1974, vilken i sin tur bygger på en roman av Blier. Jag tror inte att jag har sett Flörtkulorna, men jag är inte helt säker, eftersom den känns bekant när jag läser om den.

Sist i eftertexterna till The Jesus Rolls står det att filmen är copyright 2017. Den har alltså legat på en hylla i tre år. Antagligen har man inte vetat vad man skulle göra av filmen – och det kan jag förstå. Turtorros film är nämligen inte helt lyckad.

Ingenting leder någonvart

The Jesus Rolls börjar rätt bra och kul med att Jesus släpps ut ur fängelse efter ett kortare straff, och genast ger sig ut på brottsliga upptåg tillsammans med kompisen Peter (Bobby Cannavale). De träffar på den flippade franska hårfrisörskan Marie (Audrey Tautou), och tillsammans beger de sig ut på något slags roadtrip, som dock verkar gå i cirklar. Trions relation till varandra tar lite oväntade vändningar.

Filmen består i princip bara av en massa löst sammanhållna scener, och efter ett tag inser jag att ingenting leder någonvart. En lång rad väldigt kända skådespelare passerar revy: Christopher Walken, Jon Hamm, Sônia Braga, Pete Davidson, Susan Sarandon med flera, men få av dem har något vettigt att göra. Med undantag för Sarandon medverkar de bara i en eller ett par scener.

Sex, naket och varken intressant eller rolig

Vid ett par tillfällen känns The Jesus Rolls som en Coen-film, men för det mesta känns det mest som en film som gått vilse och inte vet vad den vill berätta, vad den vill vara. Stora delar handlar om sex, här finns många sex- och nakenscener, och i en scen diskuterar Bobby Cannavale och Audrey Tautou lite oväntat Vanessa del Rio. Filmen blir rätt tråkig efter ett tag, den är varken intressant eller rolig eller någonting, den känns mest poänglös. Jag kan tänka mig att Bliers film från 1974 fungerar betydligt bättre.

Emilie Simon står för filmmusiken.

Det bowlas bara i en enda kort scen.

Skriven 2020-05-12

print

Våra samarbetspartners