SER DU MÅNEN, DANIEL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Niels Arden Oplev
I rollerna: Esben Smed, Toby Kebbell, Mikkel Aarestrup, Arbi Alviati, Jimmi Andersen

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2020-05-08

Som så ofta på den politiska scenen lyser Winston Churchills bevingade ord över vattnet. Demokratin är det sämsta system som finns….näst efter alla andra system givetvis.

Hur regeringar skall hantera kidnappningar med krav på stora lösensummor när de vet att pengarna omsätts till vapen och terror har alltid varit en het potatis. Högerregeringar har kanske varit mera benägna att sätta ner klacken än vänsterregeringar, men problemet blir inte mindre för att försöker lösa det med två lika verkningslösa alternativ.

Filmatiseringen av Puk Damsgårds bok om elitgymnasisten Daniel som efter en ofrivilligt avslutad idrottskarriär börjar frilansa som fotograf och hamnar i fångenskap hos terrororganisationen IS eller Holy Warriors, som de föredrar att kalla sig är en provkarta på ovan nämnda scenario. På pappret har Daniel fått grönt ljus att jobba i denna oroshärd, men verkligheten är att denna gråzon av vänner och fiender knappast främjar demokratins spelregler. Daniel får stämpeln spion och familjen får krav på en större lösensumma för att få se honom i livet igen.

Regissören Niels Arden Oplev (Män som hatar kvinnor) och manusförfattaren Anders Thomas Jensen blandar och ger av tung dramatik med halvdokumentär prägel, och får draghjälp av en handfull lysande skådespelare, givetvis med Esben Smed som Daniel i blickpunkten.

Oplev manövererar skickligt scenerna mellan den oroliga familjens kamp för att skrapa ihop miljonerna och till den misshandlade Daniels kamp för att överleva dagen.IS hade redan likividerat den amerikanske journalisten James Foley (Toby Kebbell) inför hela världens ögon. så Daniels liv eller död är helt ointressant för dem om inte kraven uppfylls.

Just att flytta handlingen mellan Daniels tortyrkammare och politikernas och familjens bollande med siffror och överlevnadsodds ger budskapet maximal effekt. En film som förhoppningsvis inte går förlorad publikmässigt i Coronatider.

Skriven 2020-05-06

print

Våra samarbetspartners