HEDERSGÄSTEN (Guest of Honor)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Atom Egoyan
I rollerna: Laysla De Olivieria , David Thewlis, Luke Wilson, Tamara Podemski, Rossif Sutherland

BETYG: FYRA
PREMIÄR 2020-04-29

Vid sidan om de rent mänskliga aspekterna ligger Corona som ett tungt ok över kultur och sport där det mesta ligger på is. På filmfronten är naturligtvis alla så kallade kioskvältare förvissade till en obestämd framtid dels därför att biograferna är stängda och vore de inte det skulle antalet besökare inte motivera att rulla filmerna.

Låt oss vara ärliga och konstatera att filmer som Hedersgästen inte behöver oroa sig för att folk skall sitta i knäet på varandra. Det är en mycket smal film, och vänder sig till en liten filmkräsen publik som säkert kommer att uppskatta den kanadensiske independentregissören Atom Egoyans nya film Hedersgästen som med råge lever upp till tidigare framgångar som Exotica och internationellt lovordade Ljuva Morgondag.

I fokus står hälsoinspektören Jim (David Thewlis), en tystlåten och lite mellankolisk figur som lever upp när han får besöka restauranger och med ljus och lykta försöka hitta fel och brister i hanteringen. Dottern Veronica (Laysla De Olivieira) sitter oskyldigt i fängelse för något hon inte gjort ,men som hon av någon anledning känner sig vara förtjänt av.
När Jim dör öppnar sig Veronica i ett terapisamtal med prästen Greg (Luke Wilson), och man får bit för bit ihop pusslet av den komplicerade relationen mellan far och dotter. På ytan lugn och fridfull, men under kämpar mörka demoner för att ta sig upp och kräva sitt tribut.

Egoyan jobbar med långa omsorgsfulla scener där ingen är tillräckligt ointressant för att inte markeras och fördjupas. Klippningen är också en styrkedemonstration där de tvära kasten mellan faderns och dotterns liv fungerar helt friktionsfritt. Så om ni nu känner för ett biobesök där Hedersgästen rullar är valet lätt.

Skriven 2020-04-26

print

Våra samarbetspartners