BETONGRUS (Betonrausch/Rising High)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Guy Ritchieinspirerat byfåneverk, Tyskland 2020
Regi: Cüneyt Kaya
I rollerna: David Kross, Frederick Lau, Janina Uhse, Sophia Thomaia, Dejan Bucin
(Netflix)

BETYG: 1,5

Häromdagen gav slumpen i arla morgonstund mig några riktigt angenäma minuter i sängen då den valde röjarrafflet Upgrade åt mig ur Netflixs filmlista – så varför inte satsa på en ny obekanting ifrån densamma?

En satsning som dessvärre bara bekräftade mitt ständiga tillstånd i tillvaron; jag har inte tur alltför ofta..!

Blixten må slå mig död

Slumpen valde nämligen denna gång tyska scamthrillern Betonrausch/Rising High. Uppenbarligen baserad på verkliga händelser. Men har det gått till så här i verkligheten, så må blixten slå mig död så fort detta blivit publicerat! Oj, så dåligt på alla sätt och vis; jag nästan trodde jag såg en svensk kriminalproduktion dubbad till tyska!

Blir en ekonomisk player av rang

En yngling kring de tjugo från landsorten anländer till Berlin utan många euro på fickan, men lyckas på några veckor lura till sig lägenhetskontrakt efter lägenhetskontrakt tillsammans med en några år äldre tysk-bulgarisk (tror jag) skojare och blir alltså supersnabbt en ekonomisk player av rang.

Och sedan går det ständigt upp ett tag med klassiska ingredienser – kokain, horor, vapen, konkurrenter, uppgörelser, backstabbing och så vidare – innan det sakta men säkert börjar gå ner igen. Samtidigt som han blir KÄR!!! Men denna relation går ju såklart åt helvete, innan han upptäcker LIVETS RÄTTA VÄRDEN!

Klichéerna stormhaglar, men klippningen är bra

Inte en enda scen som inte synts förr, inte en replik som klingar äkta, klyschorna och klichéerna stormhaglar; det hela är bara så jävla dumt, dumt, dumt!

Så varför får detta Guy Ritchie-inspirerade byfåneverk trots allt 3 av 10 i betyg eller kanske snarare 1,5 av 5 , istället för en nolla? Jo, det är faktiskt rätt bra klippt, man har inte speciellt tråkigt under filmatiseringens 1 timme och 40 minuter. Sedan har vi sedvanlig tysk grundlighet i övrigt när det gäller bild och ljud.

Skriven 2020-04-20

print

Våra samarbetspartners