VALBORGSMÄSSOAFTON med när SF Studios och Cinemateket erbjuder gratis streaming av svenska filmklassiker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SF Studios i samarbete med Cinemateket kommer att tillgängliggöra fyra digitalt restaurerade svenska filmklassiker gratis för streaming på Cinematekets webbplats. Från den 22 april kommer filmerna att släppas under fyra veckor, en film per vecka. Med initiativet vill SF Studios och Cinemateket erbjuda underhållning under en period då Cinematekets biografer måste hållas stängda till följd av Corona-krisen. De fyra filmerna är SF Studios filmtitlar Ingeborg Holm (Victor Sjöström, 1913), För hennes skull (Paul Merzbach, 1930), Valborgsmässoafton (Gustaf Edgren, 1935) och Misshandlingen (Lars Lennart Forsberg, 1969) för vilken det blir premiär för den nyrestaurerade versionen.

”Vi är mycket glada över att kunna erbjuda dessa filmskatter tillsammans med våra nära samarbetspartners Cinemateket och Svenska Filminstitutet i en tid av isolering för att förhoppningsvis kunna glädja den svenska publiken. Arbetet med att restaurera och digitalisera SF Studios filmarkiv är en del av vår strategi framåt för att tillgängliggöra vårt bibliotek av svenska filmklassiker”, säger Helena Hertz, Head of Licensing Sales & Rights på SF Studios.

Den första filmen som släpps på Cinematekets webbplats idag den 22 april är Victor Sjöströms drama Ingeborg Holm som var den första svenska filmen att skapa en politisk debatt i kvällstidningarna och är en av de första filmerna som faktiskt förändrade samhället. Från den 29 april visas Gustaf Edgrens Valborgsmässoafton, filmen som gjorde Ingrid Bergman till en svensk filmstjärna. Den 6 maj blir det nypremiär för den digitalt restaurerade Misshandlingen av Lars Lennart Forsberg. Den 13 maj visas den första svenska talfilmen, Paul Merzbachs För hennes skull med Inga Tidblad och Gösta Ekman d.ä. i huvudrollerna.

”Sverige har en lång tradition av fantastiska filmer, många lika kända i utlandet som hemma. Men det finns också enastående filmer som glömts bort eller aldrig erkändes av sin samtid, och som visar upp bredden i den svenska filmhistorien. Vi är stolta över att tillsammans med SF Studios tillgängliggöra fyra av dem under den period Cinematekets ordinarie visningar pausats. Genom dessa filmupplevelser hoppas vi på att öka nyfikenheten för svensk film och uppmuntra till vidare utforskning av den svenska filmhistorien”, säger Danial Brännström, Cinematekschef på Svenska FIlminstitutet.

Samtliga filmer är digital restaurerade av Svenska Filminstitutet i deras uppdrag att tillgängliggöra det svenska filmarvet för allmänheten.

För att se filmerna besök cinemateket.se.

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners