MARIA ERNESTAMs fenomenala kortroman Toalettpapperskungen – Expressutgivning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bunkringen av toalettpapper har lett till all möjlig form av humor på nätet. En som sedan länge hade skrivit en berättelse om just toapapper var Maria Ernestam.

Bonnier Bookery fick frågan om att ge ut den humoristiska kortromanen Toalettpapperskungen och gjorde en expressutgivning. På en månad har den producerats. Ljudboken har lästs in av ingen mindre än Morgan Alling. Den släpps även som e-bok. Utkommer fredag den 24 april.

-Antihjälten Ejnar Svensson går rakt in i hjärtat och Toalettpapperskungen är klassisk svensk humor, en berättelse om tillkortakommanden och mänsklig fåfänga som har fått en alldeles särskild aktualitet. När vi fick frågan om att ge ut den hakade vi på direkt”, säger Susanna Romanus, förläggare på Bonnier Bookery.

Om boken
Han kunde verkligen konsten att bunkra! Möt Ejnar Svensson – den lille tjänstemannen som på grund av ett räknefel blev Toalettpapperskungen med hela svenska folket. I Maria Ernestams fenomenala kortroman vänds ett skamfyllt misstag till en seger för hela kommunen. Allt tolkat och berättat av Vallerås starke man – kommunfullmäktiges ordförande själv – inläst av Morgan Alling. Men hur långt går det att pressa en ofrivillig hjälte på hans toalettpappersbeströdda hyllningsfärd? Och vad händer om det tar stopp? En oerhört charmfull berättelse om mänsklig fåfänga, den lilla människan och livets oväntade vändningar.

-Hur fick du idén till Toalettpapperskungen?

För ett år sedan läste jag en rolig notis i en tysk tidning. Den handlade om en tjänsteman som råkat beställa fel mängd toalettpapper. Orten i fråga nyttjade sedan detta grå, enlagriga och återvunna toalettpapper under hela tolv års tid. Det satte omedelbart igång min fantasi.

-Vilka böcker och författare har inspirerat dig?

Den maktfullkomlige och storhetsvansinnige kommunalpamp som berättar historien är egentligen sig själv nog som inspiration. Men den sortens karaktärer hittar man annars hos författare som Håkan Nesser eller tyska Ingrid Noll. Båda har förmågan att med dräpande humor beskriva både den stora och den lilla människan. I det här fallet är också verkligheten en betydande inspirationskälla.

-Berätta om din skrivprocess och har den förändrats på något sätt med tanke på coronaviruset?

Jag tror att vi författare hör till de yrkesgrupper som i vårt löpande arbete påverkas minst av corona. Man går upp, duschar, äter frukost och sätter sig och skriver i sin ensamhet och utan kontakt med andra. Med just den här historien var det speciellt att jag skrivit om bunkring av toalettpapper innan det blev så aktuellt som det är nu. Där fick jag göra ett litet filosofiskt tillägg.

-Hur tror du det kommer sig att så många människor väljer att bunkra just toalettpapper i oroliga tider, som nu med coronaviruset?

Jag väljer att citera min kommunalpamp som jag tror just här är något på spåren. Vi kan förgylla allt i våra liv – vårt yttre, våra hem, vår image – men inte det vi gör på toaletten. Där är slutprodukten densamma hos fattig som hos rik. Enda sättet att dölja detta obehagliga faktum är att torka sig så snyggt det bara går. Utan toalettpapper slungas vi tillbaka till lortiga eländestider där vi för allt i världen inte vill hamna. Det handlar om att vilja bevara sin värdighet. Alldeles särskilt i kristider.

Maria Ernestam debuterade som skönlitterär författare år 2005 med Caipirinha med Döden som fick ett mycket fint mottagande av både kritiker och läsare. 2018 utkom Innanför murarna och Brutna ben och Brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul. Marias böcker har kallats dramatiska psykologiska spänningsromaner kryddade med oväntade vändningar och drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Böckerna har sålts till ett flertal länder och nått stora framgångar i Frankrike, där hon vunnit flera priser, däribland det prestigefulla litterära priset Page des Libraires. Andra länder där hon legat på topplistan är Tyskland och Taiwan.

Maria Ernestam är ursprungligen journalist och har också studerat engelsk litteratur och matematik. Hon har varit bosatt i USA, där hon tog en Master of Arts i statskunskap. I Tyskland arbetade hon elva år som korrespondent för Veckans affärer och Dagens medicin. Maria växte upp i Uppsala, är bosatt i Stockholm med sin familj och tillbringar somrarna i Frillesås på västkusten.

© Bonnier Bookery

print

Våra samarbetspartners