TROLLS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Buddy moviehistoria för barnen med skönsjungande lyckotroll , USA 2016
Regi: Mike Mitchell och Walt Dohrn
Originalröster: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse, Christine Baranski
Svenska röster: Mimmi Sandén, Måns Zelmeröv, Linda Åslund, Freddy Åsblom, Charlotte Ardai Jennefors
DVD/Blu-Ray/VOD
(20th. Century Fox)

BETYG: FYRA

Prinsessor ska ofta räddas. I filmen Trolls ger sig Prinsessan Poppy – ett lyckotroll – själv ut för att rädda. Räddade av sitt folk, lyckotrollen, som blivit kidnappade av en ond kock (ett stort bergatroll) som slagit i de stora trollen att de bara kan bli lyckliga genom att sluka de små trollens lycka.

Blåbär och sockervadd

Charmiga skönsjungande lyckotroll består av alla färger i karamellburken. Justin Timberlake och Anna Kendrick gör rösterna till två av de förtrollande musikaliska lyckotrollen – den i grunden blåbärsfärgade Branch och den sockervaddsfärgade Poppy. True colours.

Fina färger, bra musik, söt historia. Det verkar så enkelt att göra bra barnfilm, sådan film som barn faktiskt tycker om (och inte sån som gör sig rolig på barns bekostnad eller bara har skämt för vuxen publik) när man ser Trolls. Det här är barnfilm som barn faktiskt tycker om och vill se om och om och om igen. (Och helst vill de ha ett eget troll att leka med också!)

Justin Timberlake och Pitch Perfect

Trolls är en film som är full av favoritfärger. Alla färger! I extra starka karamellnyanser. Trolls har magiskt hår som Rapunzel skulle kunna vara avundsjuka på, de är små och snabba som smurfarna (men i mer fantasifulla och moderiktiga färger) och de kan sjunga som Justin Timberlake. Och Anna Kendrick. Helt Pitch Perfect.

Gwen Stefani som DJ och Icona Pop som trendiga trolltvillingar

Justin Timberlake har förresten stått för bearbetning av all musik (inte bara den han skrivit själv) och allt är upphottat – till och med klassikern Bergakungens sal. Gwen Stefani gör trollens favorit-DJ, DJ Suki, och tvilling-modeikonerna Chenille och Satin har svenska musikaliska kändisröster av Icona Pop-duon Caroline Hjelt och Aino Jawo.

Buddymovie à la Insidan Ut plus för-trollande Askungeromance

Här finns en buddy moviehistora med glad-som-en-lärka och herr-dysterkvist som ger sig ut tillsammans på räddningsexpedition. Som i filmen Insidan Ut. Här finns en kärlekshistoria mellan ett kungligt troll och ett kökstroll. Typ som i Askungen fast med troll, och med rullskridskor istället för vanliga skor. Här finns en söt sensmoral om att välja att vara lycklig själv, istället för att äta upp andra mindre troll. Du blir inte lycklig av att äta upp andras lycka. Inte i det långa loppet.

Pysseltokig film med massor av glitter och pompoms

Filmen har förmodligen ett av de starkaste soundtracken någonsin. Hit följer på hit följer på hit. Hela filmen ser ut att ha gjorts av pysseltokiga småungar med oändlig tillgång på pysselmaterial: stickade vilddjur med pompoms på antennerna, leende glada blommor med play-dough-munnar och massor av glitter som stänker överallt.

Trolls är en söt och färgglad filmkaramell med en musikalisk hitparad som håller länge. Da capo!

Extramaterial DVD och BD: Massor! Hur filmen gjordes, mera musik, sing-along, intervjuer med skådespelarna, scrapbooking och pysseltips, med mera.

Aktuell: Med en uppföljare – Trolls 2: Världsturnén
(Premiär sker via streaming, på grund av coronavirus pandemin – Distribution: Universal)

Skriven 2020-04-14

print

Våra samarbetspartners