MORT DRUCKER – legendarisk MAD-tecknare avliden, blev 91

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Häromveckan fyllde den legendariske tecknaren Mort Drucker 91 år. Igår dog han.

Det första jag tänker på när jag hör hans namn, är en specifik serie. Jag tänker på parodin på Stanley Donens thrillerkomedi Charade från 1963, vilken publicerades i Svenska MAD nr 7/1964 under titeln Charader.

Läste Mad nästan religiöst

Denna tidning fanns bland min mosters MAD-tidningar från 60-talet, vilka låg hemma hos mormor och morfar när jag var barn, jag jag läste dessa tidningar nästan religiöst. Just Charader minns jag extra väl. Jag var bara i femårsåldern, och jag förstod inte att det var en parodi på en film – och att serien var avsedd att vara rolig. Mort Druckers eleganta karikatyrer var så pass realistiska att jag trodde att det var en riktig thrillerserie, och jag tyckte att det var spännande när George Kennedys krokförsedda mördare attackerade.

Så här, 56 år efter att serien publicerades, undrar jag varför man inte kom på en roligare MAD-titel än Charader, och jag får nog tillstå att George Kennedy inte är sig lik.

Synonym med filmparodier

Mort Drucker började jobba för MAD Magazine 1956 – och han höll på fram till 2011! Det var främst film- och TV-parodier han tecknade, Drucker. Ibland gjordes dessa parodier av andra tecknare, som Angelo Torres och engelsmannen Harry North, och som barn på 70-talet såg jag ibland inte skillnad på Druckers och Torres’ teckningar. Det dröjde tills jag blev lite äldre innan jag lätt kunde skilja dem åt – inget ont om Torres, men Drucker var den bättre av de två.

Eftersom Mort Drucker är så intimt förknippad med MAD; hans namn är synonymt med filmparodier, är det lätt att glömma att han även gjorde annat.

Politisk satirserie under Reaganeran

I slutet av 1940-talet fick Mort Drucker anställning på DC Comics, där han bland annat spöktecknade en del serier. 1950 började han att frilansa och ritade serier åt flera förlag; DC, Atlas (som senare blev Marvel), Dell med flera. Han ritade alla möjliga typer av serier.

I mitten av 1980-talet prenumererade jag på den amerikanska tidskriften Cartoonist PROfiles, en facktidning om- och för främst dagspresserier. I denna presenterades serien Benchley av Jerry Dumas och Mort Drucker. Benchley var en politisk satirserie som publicerades i dagspressen 1984-1987. Den utspelade sig i Vita huset och handlade om en kille som var den dåvarande presidenten Ronald Reagans rådgivare. Jag har aldrig läst Benchley, inte mer än de exempel som illustrerat artiklar om serien, och det är nog tveksamt om jag skulle uppskatta den.

Skriven 2020-04-09

print

Våra samarbetspartners