Intervjuklassikern: TAYLOR SWIFT är större än alla andra just nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

BAKGRUND

När talangfulla blondinen Taylor Swifts självbetitlade debutalbum gavs ut 2006 hade hon inte ens hunnit fylla sjutton, men framgången blev som bekant massiv ändå. Fast då var hon förstås ännu så länge ”bara” ett countryfenomen.

Succé cementerades med tolv miljoner sålda exemplar

Detta skulle dock komma att förändras. För redan på uppföljaren Fearless, som såg dagens ljus två år senare fanns en antydan om något annat och poppigare sound. Förutom då att succén då cementerades med en enorm försäljning som så småningom skulle komma att passera tolv miljoner totalt på världsplanet. Inte illa med tanke på att pirattsunamin då alltjämt levde i högsta usla välmåga.

Glödhet, men bodde alltjämt hemma

Det var vid denna tid jag fick en telefonare med Taylor. Vilket knappast var givet. Långt därifrån. För inte nog med att få i Sverige visst vem hon var 2009, hon var glödhet på hemmaplan, så varför skulle hon göra något med en journalist från lilla ”Svedala”?

Men så blev det alltså till slut ändå, och om jag inte missminner mig befann sig sångerskan hos sina föräldrar när vi pratades vid. Tror faktiskt hon alltjämt bodde hemma vid den här tidpunkten. Inte så konstigt kanske, hon var ju faktiskt fortfarande tonåring då.

Musiken som dagbok

Hur var Taylor att prata med, undrar kanske vän av ordning. Jodå, överlag hade vi en fin och intressant pratstund. Den unga vokalissan gav ett ödmjukt intryck och vi pratade om det mesta, inklusive den tidiga framgången, musiken som dagbok och saknaden av att inte ha haft ett vanligt tonårsliv.

Från ett bra drag till infekterad rättighetsstrid

För att inte tala om hur hon valde att nobba det stora skivbolaget och skriva kontrakt med upptäckaren Scott Borchettas nya etikett Big Machine Records istället. Ett bra drag på alla sätt då skulle det visa sig, och då inte minst för den konstnärliga frihet hon fick där.

Synd bara att deras länge goda relation skulle förgås i en infekterad rättighetsstrid som inte är över än när Borchetta bestämde sig för att sälja hennes musik till en tredje part. Men det är förstås en helt annan historia.

Skriven 2020-04-03

TAYLOR SWIFT är större än alla andra just nu

AC/DC, Coldplay, U2 med flera rockelefanter får ursäkta, men störst just nu är en nittonåring från den lilla byn Wyomissing i Pennsylvania. Taylor Swift är namnet, och på bara två och ett halvt år har hon gått från vara en lovande, men totalt okänd låtskrivare i countrypopfacket till att bli världens bästsäljande artist. Fast inte nog med det. Hon har gjort det utan att kompromissa. Det blev nobben till det stora bolaget som krävde att det egna materialet skulle läggas på hyllan till förmån för sånger från låtskrivarproffs. Istället bidade hon sin tid och skrev kontrakt med ett litet nybildat indiebolag som lät henne utveckla sitt artisteri utan inblandning.

– Men jag var ändå verkligen frestad att säga ja till det stora bolaget, erkänner hon. Som läget var då hade min familj redan flyttat till Nashville, och det enda jag hade med dem var ett utvecklingsavtal. Det är ungefär som att ha en kille som bara vill data, inte vara min pojkvän. Efter ett år kan de antingen välja att skriva kontrakt, lägga en på is eller dumpa en.

Taylor berättar att ett showcase i samma veva som hon skulle fylla femton var avgörande. När spelningen var avklarad bestämde sig bolaget för att flytta fram nästa karriärsteg tills hon hade fyllt arton eller i värsta fall nitton.

– I det läget bara lämnade jag Nashvilles största skivbolag. Något sådant lär ingen ha gjort förr, men jag tyckte att om de nu inte trodde på mig då skulle de inte göra det längre fram heller.

Istället fick Taylor ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till när Scott Borchetta, en före detta skivbolagshöjdare avslöjade sina planer. Han drömde om att starta en ny oberoende etikett, och ville att Taylor skulle bli dess första artist. Sångerskan i sin tur litade på Borchetta, och såg möjligheten att få göra saker och ting på sitt sätt. Därefter släpptes den självbetitlade debuten i oktober 2006. Första veckan gick albumet in på nittondepalts på Billboardlistan. En förvisso hedrande placering för en debutant, men få kunde tro på det stadiet att debuten skulle komma att sälja i över fyra miljoner exemplar bara i USA.

– Fast idag är jag så tacksam över att framgången kom i en lugn takt. En del får succé direkt och får se hela livet vändas upp och ner, men i mitt fall kom den gradvis. På så vis hann jag anpassa mig. Det var inte förrän andra skivan kom som allting blev vansinnigt. Då blev jag helt knockad av energin runt omkring mig.

– På tal om din andra skiva Fearless. Vad är skillnaden mot debuten?

– Min musik fungerar väldigt mycket som en dagbok. Första skivan handlar om mitt liv fram till jag var sexton medan Fearless tar upp tiden därifrån till jag fyllde arton. Så man kan nog höra en del mognad den här gången. Men jag sjunger fortfarande om kärlek och känslor.

– Love Story är troligen den sång de flesta i första hand associerar dig med. Var kom inspirationen till den ifrån?

– Den handlar om en kille jag funderade på att data, men allt strulade allt till sig innan det hann bli något av det. Jag gillade verkligen honom, så jag introducerade honom för min familj, men alla fick dåliga vibbar. De sade att han var dåliga nyheter, så det slutade med att vi inte blev ihop. Det fick mig att tänka på Romeo och Julia, och sedan skrev jag Love Story på tjugo minuter.

Taylor har alltid varit öppen med sina känslor i sitt låtskrivande, men hon säger samtidigt att det finns en medveten balans i processen. Kreativiteten fungerar som en ventil för de framförallt negativa känslorna så att de inte släpps ut i det vardagliga livet.

– Jag kan till exempel mycket väl känna mig som en hopplös romantiker ibland, men det betyder inte att jag behöver en pojkvän bara för det. På samma sätt försöker jag alltid att vara trevlig och behandla människor på ett bra sätt. Självklart har jag också dåliga dagar, men jag lagrar de dåliga känslorna och sparar dem för sånger längre fram. Det är därför jag aldrig får ett sammanbrott inför andra människor ha ha ha.

– Vad är det bästa råd du fått för att hålla fötterna på jorden?

– Det är nog att jag ska observera min omgivning. De bästa människorna behandlar andra schysst, och bland kändisar märker man direkt om de är trevliga eller divor. En av mina favoriter är Garth Brooks. Han är en av världens mest framgångsrika artister, men han kommer ihåg allas namn och tittar dem i ögonen. Mina största hjältar är alltid fantastiska människor i första hand och fantastiska musiker i andra hand.

– Saknar du någonsin att bara vara en vanlig tonåring?

– Det finns tillfällen då jag verkligen saknar mitt gamla liv. Allting är mer komplicerat nu. Bara en sådan sak som att gå ut och äta middag med mina vänner kräver koll efter extrautgångar och sådant. Det gör att jag inte alltid blir bjuden när det är fest för att det blir för mycket problem. Samtidigt är det här något jag alltid drömt om, så jag skulle aldrig någonsin klaga på sådant.

Skriven 2009-05-03

print

Våra samarbetspartners