TOMAS ANDERSSON WIJ bland Playgrounds nyheter v. 14

Klicka på bilden, för att se hela bilden

NY SINGEL MED TOMAS ANDERSSON WIJ

Idag är det premiär för Dit du går, andra singeln från det kommande albumet med Tomas Andersson Wij som släpps i september 2020. Dit du går är en stor ballad med oemotståndlig refräng, uppbackad av legendariska Fläskkvartetten.
”Vissa låtar jobbar jag länge med, andra bara dyker upp, som om de redan fanns. Det här var en sån låt. Jag bara satte mig vid pianot och där var den,” säger Tomas Anderrson Wij, som denna gång lagt gitarren på hyllan och bara skrivit på piano.
Tidigare i år släpptes första singeln Jag var ett konstigt barn, även den producerad tillsammans med Axel Jonsson-Stridbeck. En låt som fick mycket lovord från press och fans:
”Över ett piano, som låter som om Roy Bittan föddes i Fruängen, når en av Sveriges främsta textförfattare ytterligare några centimeter över ribban. Storslaget producerat av Pluras son, Axel Jonsson-Stridbeck.” – Jan Gradvall, DI Weekend
”TAW på sitt mest episka humör.” – Håkan Steen, Aftonbladet
”Tomas Andersson Wijs nya singel, Jag var ett konstigt barn, är en fantastisk, episk sak på drygt sex minuter. Bland det starkaste han gjort.”
– Lars Nylin, Musikindustrin
”Vad du än gör, fortsätt bara att vara ett konstigt barn.” – Linda Skugge, Aftonbladet

LARZ-KRISTERZ, PLURA OCH KALLE MORAEUS SLÄPPER DUBBELSINGEL IHOP

Larz-Kristerz vevar igång maskinen inför sitt nya album Lättare sagt än gjort, som släpps i maj.
Plura Jonsson dyker upp i en duett med Peter Larsson i Svenne Rubins geniala låt Man tänker på henne igen på denna dubbelsingel. Låten paras ihop med nya Min sista dans, skriven av Peter Kvint, Eric Palmqwist och Peter Morén (Peter Bjorn & John). På den låten hörs också Kalle Moraeus lira loss på fiol.
Larz-Kristerz har spelningar inbokade för hela sommaren – om covid-19 tillåter.

MAIA HIRASAWA GER OSS TRÖST MED NY LÅT

Maia Hirasawa verkar ha en känsla för att komma med rätt låt vid rätt tillfälle. Samma dag som den stora jordbävningen och tsunamin i Japan 2011 inträffade, släpptes hennes låt Boom som blev en av Japans mest spelade låtar det året och vann flera priser.
Nu släpper Maia Hirasawa sin nästa låt Bättre. En låt som handlar om Hirasawa i kris, men framför allt känslan av att vara på väg att ta sig ur den.
”40-årskrisen har nu bytts ut av coronakrisen. Men känslan av att det kommer komma något bra efter detta vill jag förmedla till alla därute som kämpar just nu. Sätt på den på maxvolym i köket och dansa valfri dansstil är mitt tips. Det kommer bli bättre!”

MICHAEL RAPAPORT MEDVERKAR PÅ NY LÅT OM CORONAPANDEMIN

Michael Rapaport, en frispråkig och ytterst verbal skådis, regissör och podcaster med över 30 år i branschen, lånar ut sin röst till det vi tror kan bli en global uppmaning att ta spridningen av coronaviruset på största allvar och stanna hemma.
Detta tal publicerades nyligen på hans plattformar som en hälsning till föräldrar rörande deras barn, och det plockades snabbt upp och samplades av den svenske producenten Eric S som la ut en version på YouTube med namnet Stay The Funk In The House (PSA Song).
Michael Rapaport själv lägger till:
“We can beat this virus together worldwide if we all just Stay The Funk In The House!”

ACHEE FLIPS OCH WAHLBERG SAMARBETAR PÅ NY SINGEL
På purfärska singeln Amazing slår de två artisterna Achee Flips och Wahlberg sina talanger samman. Resultatet är en tillbakalutad låt i gränslandet mellan hiphop och soft R&B, och med kärleken i fokus.
Dessa två artister har båda två rötter i svensk reggae, och de har länge följt varandras karriärer på avstånd. Nu äntligen blev ett samarbete av, där kärleken fick vara bärande. Med Achee Flips ord:
”Finns alldeles för lite kärlek där ute. Låtar som denna behövs nu mer än någonsin.”
Rapparen Achee Flips, ursprungligen från Borlänge men numera baserad i Stockholm, är kanske från början mest känd som ena halvan av den populära rap/reggaeduon Rhymes & Riddim. Efter en lång karriär tillsammans som kantades av både guld- och platinaskivor började det planeras för en solokarriär. Singeln Mattsvart som producerades av Matte Caliste är Achee Flips största singel till dags datum och den gick nyligen platina. Wahlberg från Kalmar är artist och producent som legat på förstaplatsen på Viral-listan med Mot toppen som även sålt guld.

MAVIS STAPLES SLÄPPER SINGEL TILL FÖRMÅN FÖR VÄLGÖRENHET

R&B- och souldrottningen Mavis Staples släpper nu en låt till förmån för välgörenhet. I över 60 år har Staples verkat som artist, först i familjebandet The Staple Singers och sedan som soloartist. Hon är en uttalad människorättsaktivist och har kämpat för lika rättigheter sedan 50-talet.
Tillsammans med Jeff Tweedy (WILCO) har Staples skrivit låten All In It Together, och alla intäkter från detta släpp kommer oavkortat att gå till organisationen My Block, My Hood, My City som arbetar med att se till att seniorerna i Chicago kan få leveranser med mat, hygienartiklar och annat som behövs.
Mavis Staples kommenterar såhär:
“The song speaks to what we’re going through now – everyone is in this together, whether you like it or not, It doesn’t matter how much money you have, what race or sex you are, where you live…it can still touch you. It’s hit so many people in our country and around the world in such a horrible way and I just hope this song can bring a little light to the darkness. We will get through this but we’re going to have to do it together. If this song is able to bring any happiness or relief to anyone out there in even the smallest way, I wanted to make sure that I helped to do that.”

YAEJI SLÄPPER MIXTAPE

Idag släpps amerikansk-koreanska Yaejis mixtape What We Drew, hennes första fullängdare. Mixtapen är helt självproducerad, och hon förklarar att hon kategoriserar den som just mixtape eftersom ”Each track is almost like a snippet of my life, a look into my diary or something, where it’s reflective of how I was specifically feeling during that time.”
Yaeji har redan rönt stort intresse hos svensk musikpress, och hon gjorde bl.a. en intervju i P3 för några dagar sedan.

NYTT ALBUM MED EVERYTHING IS RECORDED

Friday Forever är det nya albumet från den brittiske musikern och producenten Richard Russells artistprojekt Everything Is Recorded. Det är uppföljaren till debuten som kom 2018 och som bl.a. nominerades till Mercury Music Prize.
Bland de medverkande återfinns Aitch, Maria Sommerville och Ghostface Killah från Wu-Tang Clan. Tillsammans med ett helt gäng andra artister från vitt skilda bakgrunder och i olika åldrar berättar de på albumet en musikalisk historia som börjar 9:46PM på en fredag och slutar 11:59AM morgonen därpå.

PURITY RINGS ALBUM WOMB UTE NU

Definitionen av framtidspop, duon Purity Ring, släpper sitt nya album WOMB idag.
Med två framgångsrika album i bagaget, Shrines och another eternity, har de också samarbetat med Chance The Rapper, Danny Brown, Ab-Soul och Katy Perry, blivit samplade av Playboi Carti och remixade av Lady Gaga.
I veckan släpptes albumspåret I Like The Devil. Duons turné har dock som så många andras flyttats till hösten 2020.

WILMA ARCHERS ALBUM UTE NU

Engelske multiinstrumentalisten och producenten Will Archer – som går under artistnamnet Wilma Archer – har arbetat med producenter som Sudan Archives, Nilüfer Yanya, Celeste och Jessie Ware på nya albumet A Western Circular som släpps idag.
Övriga inblandande i albumet är MF DOOM, Samuel T. Herring från Future Islands och Laura Groves.

RUMER FLYTTAR FRAM ALBUMSLÄPP

Rumers kommande album Nashville Tears flyttas p.g.a. rådande omständigheter fram, och får nu releasedatumet 14 augusti 2020 istället.
Längtande fans rekommenderas att kika in på hennes Facebook där hon gör liveframträdanden hemifrån.

JOAKIM MOLITOR SLÄPPER MIX AV SINGELN OK

Joakim Molitor släppte för ett par veckor sedan sin första singel för året, OK, och det med besked tillsammans med brittiske artisten Matt Wilson. Wilson bidrog med en röst som kan flytta berg till denna låt sprängfylld med äkta känslor och en direkt råhet – en popdynamit med ett drop som är svårt att stå still till.
På grund av coronavirusets framfart befann sig Joakim Molitor instängd i sin studio. Där fick han feeling och lyckades utifrån originalet skapa ett soundtrack till rådande kaos som uppmuntrar oss alla till att ta det lugnt, chilla och bara hålla oss för oss själva tills vidare.

DISRAELI WOMAN – NY SINGEL FRÅN ALEX IZENBERG
Alex Izenberg är en tillbakadragen artist baserad i Los Angeles som släppte sin debut, albumet Harlequin, 2016. Albumet bestod av en samling magnetiska, dimmigt konstnärliga ”poppsalmer” som blev lovordade för sitt hjärtliga sound och jämfördes med Van Dyke Parks, Harry Nilson och Grizzly Bear.
Nu, fyra år senare, släpper Izenberg sin nya låt Disraeli Woman, en romantisk, nyckfull poplåt om kärlek, till tonerna av stråkar och piano.

CAROLINE SINGELDEBUTERAR

Londonbaserade caroline började som ett tremannaband i början av 2017. Inledningsvis körde de improvisationssessions varje vecka, men de började snart bjuda in andra musiker. Repertoaren bestod av emo, folkmusik, minimalistisk klassisk musik samt varianter av dansmusik. Bandet spelade ihop sig privat under ett och ett halvt år, utan bandnamn, och ägnade sig åt att repetera, nedmontera och återuppbygga en liten skara låtar.
Under 2018 debuterade bandet caroline som åttamannaband på scen första gången. Hittills har de spelat två utsålda spelningar i London, och de gjorde dessutom ett otroligt välbesökt gig på By:larm tidigare i år.

Carolines debutsingel heter Dark Blue och har fått en musikvideo inspelad i en swimmingpool.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners