ASH IS THE PUREST WHITE (Jiang hu er nu)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Zhangke Jia
I rollerna: Tao Zhao, Fan Liao, Yi’nan Diao, Jiali Ding, Zijian Dong

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2020-04-03

Under Hollywoods guldålder brukade man säga att vissa skådespelerskor hade en “love story” med kameran oberoende om historien de var involverade i fungerade. Man riktade kameran mot Elizabeth Taylor, Lana Turner eller Marilyn Monroe, och de ägde duken.

Det verkar som om Jia Zhangke tänker i samma banor när han har Tao Zhao i fokus, och det har han nästan hela tiden i Ash Is Purest White. Att priserna har duggat som ett stilla vårregn över den här kinesiska gangsterrullen får nog tillskrivas henne till största delen.

Zhao spelar Qiao en ung och livsglad tjej i tjugoårsåldern som fascineras av gangsters i allmänhet och av den färgstarke Bin i synnerhet och blir hans flickvän. Inte minst ekonomiskt våras det för henne, så att hon numera kan stödja sin pappa som lever i skuggan av dåliga arbetsvillkor. Givetvis har tillvaron på livets skuggsida sitt pris och till slut måste notan betalas för det ljusskygga paret.

Det är en lika vacker och stilfull film både när den brister ut i våldssekvenser och när kameran låser sig vid visuell ögonfägnad som berg och dalar. Tyvärr håller inte Zhangke storyn i strama tyglar och handlingen flyter lite väl fort och okoncentrerat genom de tjugo år den tilldrar sig.

Långbänkarna lyser heller inte med sin frånvaro, något som blir ett kvitto på att två timmar plus ger vid hand att Zhangke jobbar på övertid. Detta till trots är det en fröjd för ögat när Tao Zhao är i bild och kombinerar skönhet och begåvning, och det vore orätt att inte också ge en eloge till Fan Liaos ärrade gangster Bin.

Skriven 2020-04-02

print

Våra samarbetspartners